水培種的蘭花她的莖底生出keiki

作者: joewongadap 發表于 2020-10-6 20:53:44
3892 27

大家好!今日我發現用水培種的蘭花,她的莖底生出keiki,真的沒有見過在那麽深的底部會生長出兩片小葉子!真的很奇怪!

joewongadap 發表於 2020-10-6 21:03:39 |顯示全部樓層
2.jpg 1.jpg
回復

Ming36 發表於 2020-10-6 21:15:12 來自手機 |顯示全部樓層
好壯的水培植株呀
請問種咗幾多年呀?
需唔需要每星期洗走啲青苔?
回復

joewongadap 發表於 2020-10-6 22:09:40 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-10-6 21:15
好壯的水培植株呀
請問種咗幾多年呀?
需唔需要每星期洗走啲青苔? ...

謝謝!
種了3年,是半水培,即4日浸水3日裸根,無青苔的。
如果全水培係會生青苔,其實只係外觀問題,不影響根部。
回復

Polly888 發表於 2020-10-6 22:59:39 來自手機 |顯示全部樓層
好健康,粗壯。請問是什麼蘭?
回復

joewongadap 發表於 2020-10-6 23:10:08 |顯示全部樓層
Polly888 發表於 2020-10-6 22:59
好健康,粗壯。請問是什麼蘭?

謝謝!
買回來只是蝴蝶蘭頭$10,沒有帶花,沒有牌子,不知道名稱!

花好靚,有眼光  發表於 2020-10-10 12:49
回復

joewongadap 發表於 2020-10-6 23:10:36 |顯示全部樓層
回復

Ming36 發表於 2020-10-7 00:19:52 來自手機 |顯示全部樓層
joewongadap 發表於 2020-10-6 22:09
謝謝!
種了3年,是半水培,即4日浸水3日裸根,無青苔的。
如果全水培係會生青苔,其實只係外觀問題,不 ...

我就是不喜歡有青苔,等我又試吓半水培先!
謝謝分享這經驗
回復

joewongadap 發表於 2020-10-7 00:42:54 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-10-7 00:19
我就是不喜歡有青苔,等我又試吓半水培先!
謝謝分享這經驗

半水培水位不要太高,水位約根部1/5高度,如果太少根就要更低水位,剛剛試半水培,頭兩個星期,每日浸水3-4個鐘水位約根部1/6高度,其餘時間裸根。
適應後慢慢加浸水時間,最終4日浸水3日裸根,有時蝴蝶蘭要很長時間適應半水培,長達6個月都有,比多點耐性,祝半水培成功!
回復

Ming36 發表於 2020-10-7 13:43:07 來自手機 |顯示全部樓層
joewongadap 發表於 2020-10-7 00:42
半水培水位不要太高,水位約根部1/5高度,如果太少根就要更低水位,剛剛試半水培,頭兩個星期,每日浸水3 ...

我去年放一半水,今年長期都係五份一,長期浸住啲根。
係咪即是根已經適應咗,可以直接去裸根幾日的部份?
回復

lamkaicheung 發表於 2020-10-7 14:14:49 來自手機 |顯示全部樓層
等我又試試先
回復

joewongadap 發表於 2020-10-7 14:26:00 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-10-7 13:43
我去年放一半水,今年長期都係五份一,長期浸住啲根。
係咪即是根已經適應咗,可以直接去裸根幾日的部份 ...

有新根出,應該適應咗,可以裸根3日,如果要谷出花梗,3日浸水4日裸根(秋冬開始)都得!
浸水期間可施肥,每星期1次,先用清水噴均全棵包括葉面葉底,用1/8濃度肥料水再噴均全棵,然後浸水,
記得用紙巾印干葉芯D水,大約每個月3星期施肥,之後停1星期。
回復

Ming36 發表於 2020-10-7 15:27:47 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-10-7 14:14
等我又試試先<span class="emoji emoji1f601"></span>

王子,一齊試吓啦!
我水培咗幾盆,都係慢慢學習緊
回復

lamkaicheung 發表於 2020-10-7 16:56:44 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-10-7 15:27
王子,一齊試吓啦!
我水培咗幾盆,都係慢慢學習緊

水培放室內比較企理,見到有好嘢要試試!
回復

Ming36 發表於 2020-10-7 19:17:39 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-10-7 16:56
水培放室內比較企理,見到有好嘢要試試!<span class="emoji emoji1f609"></span>

我只有少少水培經驗咋!
有兩棵相同品種,所以選一棵水培;另外就係賀年後,爛到得返一條根的蝴蝶蘭,用水培法拯救返。
之前試過水培加多利亞蘭,中菌後,將一根又一根被感染的假球莖陸續切走,最後都係救唔番,失敗了!
回復

小雷子 發表於 2020-10-7 20:09:55 來自手機 |顯示全部樓層
joewongadap 發表於 2020-10-7 14:26
有新根出,應該適應咗,可以裸根3日,如果要谷出花梗,3日浸水4日裸根(秋冬開始)都得!
浸水期間可施肥 ...

歡迎你加入水培蘭花,呢度少人玩,多啲人玩可以多交流啦!
回復

lamkaicheung 發表於 2020-10-7 21:01:16 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-10-7 19:17
我只有少少水培經驗咋!
有兩棵相同品種,所以選一棵水培;另外就係賀年後,爛到得返一條根的蝴蝶蘭,用 ...

幾年前都試過用水培養跳舞蘭,用嘅係器皿是高身透明水瓶,內裡裝滿陶粒,一至两星期就注滿水浸泡一次,等陶粒濕透就倒走多餘水量, 持續一段時間都種得唔錯㗎,係有一次唔小心撞跌落地,水瓶也一起跌爛,就係咁就停用咗!
今次見留樓主水培時間控制掌握得不錯,株身又養得靚,又容易整棵取出植株,所以想再來試下!
回復

Ming36 發表於 2020-10-7 21:40:56 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-10-7 21:01
幾年前都試過用水培養跳舞蘭,用嘅係器皿是高身透明水瓶,內裡裝滿陶粒,一至两星期就注滿水浸泡一次,等 ...

細盆的,我用玻璃器皿;較大盆的,就用加大透明塑膠杯。塑膠杯幾好用,可以拮兩個窿,穿條鉄線仔穩定植物避免搖晃
回復

lamkaicheung 發表於 2020-10-7 21:51:21 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-10-7 21:40
細盆的,我用玻璃器皿;較大盆的,就用加大透明塑膠杯。塑膠杯幾好用,可以拮兩個窿,穿條鉄線仔穩定植物 ...

好呀好呀!我試下用1公升氣水膠樽,剪開瓶口試種蝴蝶蘭先!
回復

Ming36 發表於 2020-10-7 23:18:22 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-10-7 21:51
好呀好呀!我試下用1公升氣水膠樽,剪開瓶口試種蝴蝶蘭先!<span class="emoji emoji1f60a"></span> ...

又得喎
我懶剪,用啲XL size硬正啲嘅飲品透明膠杯,整兩個窿,穩定佢。
牛奶布甸玻璃瓶內的,長滿青苔,我每星期洗淨,這是由爛淨一條根開始,效果唔錯
回復

12下一頁