Phal Mannii 葉尖枯問題

作者: ms06f2 發表于 2020-9-10 21:59:05
2386 17
請問各位大大,家中兩棵Phal Mannii 都有葉尖枯現象,
每次生新葉都有同一個問題,但其他蘭花沒事,
用過殺細菌水和換新植料都一樣,請問是什麼問題?
freddywongdy 發表於 2020-9-12 07:46:23 |顯示全部樓層
d根有無問題呀?
種植環境如何?
回復

ms06f2 發表於 2020-9-13 16:54:58 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-9-12 07:46
d根有無問題呀?
種植環境如何?

D根比較少,但望落去冇爛根,放係窗邊,只係上午有陽光曬到。
兩棵花都係咁,每次生新葉都一樣,大大下葉尖就枯,但剪咗枯萎嘅葉尖又冇事。
其他放在旁邊蘭花冇呢個問題。
回復

freddywongdy 發表於 2020-9-13 20:55:35 |顯示全部樓層
ms06f2 發表於 2020-9-13 16:54
兩棵花都係咁,每次生新葉都一樣,大大下葉 ...

似中苗喎!試下噴下百菌清同葉蘚靈睇下再生果d仲會唔會係咁!
回復

kenwong 發表於 2020-9-14 04:10:10 |顯示全部樓層

點枯法?
兩棵Phal Mannii 一樣咁種?
個杯蓋係.....? 水苔種是為了加葉底濕度...窗邊會否乾熱
你show塊面葉係講緊佢退白定綠唔到尾

如果老葉枯一定couple with新葉出有可能是營養問題
不過根唔好施咩都一般
根尖是否active?
回復

keroro 發表於 2020-9-14 11:05:47 |顯示全部樓層
may be
肥料傷害(肥料過多):葉尖褐化或出現塊斑、葉片黃,嚴重者葉片乾縮、落葉,甚至全株萎凋
回復

B17 發表於 2020-9-14 11:40:29 |顯示全部樓層
ms06f2 發表於 2020-9-13 16:54
兩棵花都係咁,每次生新葉都一樣,大大下葉 ...

有陽光曬到,會唔會過熱?

其他放在旁邊蘭花冇呢個問題=>不同品種耐熱能力不同!
回復

ms06f2 發表於 2020-9-19 18:35:31 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-9-13 20:55
似中苗喎!試下噴下百菌清同葉蘚靈睇下再生果d仲會唔會係咁!

之前有用百菌清但冇改善,今日出去花墟買咗葉癬寧試吓。
回復

ms06f2 發表於 2020-9-19 18:45:30 |顯示全部樓層
kenwong 發表於 2020-9-14 04:10
點枯法?
個杯蓋係.....? 水苔種是為了加葉底濕度...窗邊會否乾熱

點枯法?
》一棵從葉尖慢慢變黃,一棵如圖葉尖慢慢變黑。

》對。

個杯蓋係.....?水苔種是為了加葉底濕度...窗邊會否乾熱
》窗已加太陽擋,因為太熱要保濕,試過新生根很快枯乾。

你show塊面葉係講緊佢退白定綠唔到尾
》塊葉大大吓退白

如果老葉枯一定couple with新葉出有可能是營養問題
不過根唔好施咩都一般
根尖是否active?
》我覺得葉尖已經開始變差。
回復

ms06f2 發表於 2020-9-19 18:53:10 |顯示全部樓層
keroro 發表於 2020-9-14 11:05
may be
肥料傷害(肥料過多):葉尖褐化或出現塊斑、葉片黃,嚴重者葉片乾縮、落葉,甚至全株萎凋 ...

睇書都係咁講,所以都換晒植料以為有改善,但係新葉又係咁
回復

ms06f2 發表於 2020-9-19 19:03:00 |顯示全部樓層
B17 發表於 2020-9-14 11:40
有陽光曬到,會唔會過熱?

其他放在旁邊蘭花冇呢個問題=>不同品種耐熱能力不同! ...

我都知窗邊太熱,之前都交咗唔少學費,試咗好多方法先有改善。
回復

freddywongdy 發表於 2020-9-19 20:05:01 |顯示全部樓層
ms06f2 發表於 2020-9-19 18:35
之前有用百菌清但冇改善,今日出去花墟買咗葉癬寧試吓。

我平時兩隻撈埋用呢!
回復

W88 發表於 2020-9-19 20:35:32 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-9-19 20:05
我平時兩隻撈埋用呢!

撈還撈呀, 最好搽唔好噴, 減少霧化吸入, 如果真係要噴最好帶合適口罩啦!
近年D農葯比以前D安全, 但使用時要多加留意!
回復

freddywongdy 發表於 2020-9-19 21:12:59 |顯示全部樓層
W88 發表於 2020-9-19 20:35
撈還撈呀, 最好搽唔好噴, 減少霧化吸入, 如果真係要噴最好帶合適口罩啦!
近年D農葯比以前D安全, 但使用 ...

Yes!安全至上!
我都係放廁所開抽氣扇先噴呢!
回復

kenwong 發表於 2020-9-20 01:43:26 |顯示全部樓層

3#圖2是爛緊定污糟/黑黴  刮唔刮得走

對蝴蝶蘭而言 濕度很重要   x3

因為太熱要保濕,試過新生根很快枯乾。

根尖是否active?
》我覺得葉尖已經開始變差。

根尖(?)...咁即係植料內有沒有生長中的根尖
但係人地D根飛曬出盆都仲有綠頭

搵個2吋幾3吋盆 水苔壓緊2吋上下種算巴啦....

睇書都係咁講,所以都換晒植料以為有改善,但係新葉又係咁

咁你之前落肥講緊咩份量?

====
剪走有問題部份

+1 一般用藥只能做預防性質  病源在組織內

緩解肥個人一般般 唔知所謂緩解有幾control又是否跟pH乾濕周期掛鉤
個人都係用10-30-20 ~1:4000(g/ml)

回復

ms06f2 發表於 2020-9-20 11:56:52 |顯示全部樓層
kenwong 發表於 2020-9-20 01:43
3#圖2是爛緊定污糟/黑黴  刮唔刮得走

對蝴蝶蘭而言 濕度很重要   x3

圖2是塊葉爛緊,不是污糟/黑黴,刮唔走
根唔多但都有新根尖,之前落好康多固體肥。
回復

Brev 發表於 2020-9-20 12:04:28 來自手機 |顯示全部樓層
ms06f2 發表於 2020-9-20 11:56
圖2是塊葉爛緊,不是污糟/黑黴,刮唔走
根唔多但都有新根尖,之前落好康多固體肥。
...

剪走有問題部份,唔好用杯仔種,上板或用個薄身細膠盆,保持乾爽,出返新根就一天都光晒
回復

keroro 發表於 2020-10-25 10:53:22 |顯示全部樓層

蘭花炭疽病
https://kknews.cc/zh-hk/agriculture/qrp3jg.html

my 石斛 has too
回復