親子活動+新手上路:在家種紅椒

作者: lonesirius 發表于 2011-7-13 01:35:24
8529 88
faylo 發表於 2011-11-24 22:15:37 |顯示全部樓層
xolsz 發表於 2011-11-24 20:34
各位你地好呀,請問你地d防蟲防雀綱係咪係三兄買架,吉吉無得買嘅?我所有苗都比d雀食晒 ,我好辛苦先種到 ...

如果你識車衣,其實可去買窗紗自己做bor
回復

lonesirius 發表於 2011-11-25 01:14:28 |顯示全部樓層
小寶

咁, 雀雀好餓!

小寶前輩, :lol 雀雀唔餓,雀雀唔食紅椒重有大把嘢食。

BanbieChan

紅椒爸爸~

你咁樣雀雀好可憐啵~佢哋冇家可歸喇~

殿下,紅椒更可憐啦!無端端被啄到剩低d梗。
如果紅椒有物三長兩短,草民一定要殿下主持公道,出雀頭鍘呀!

xolsz

各位你地好呀,請問你地d防蟲防雀綱係咪係三兄買架,吉吉無得買嘅?我所有苗都比d雀食晒 ,我好辛苦先種到有幾片真葉,乜都比佢地食晒呀

我住西環,附近沒有現成防蟲網賣,所以唯有用鐵絲網做。
鐵絲網在五金店賣,三呎封,$6一呎。我的防雀氏籠用了四呎鐵絲網。

Dora,妳可以download 一個叫 Irfan View 的軟件,免費易用又有齊基本的執相功能。
回復

DORA 發表於 2011-11-25 09:19:25 |顯示全部樓層
lonesirius 發表於 2011-11-25 01:14

試下先,唔該 lonesirius :
IMG_0297 (Small).JPG
回復

BanbieChan 發表於 2011-11-25 16:15:52 |顯示全部樓層
DORA  噢!希望有計啦!  發表於 昨天 16:22

有啦~多謝 faylo~嘅回覆啦~

另外~ben_pang喺pm度都回覆咗我~

1)選用萬能角鐵比較不耐用,下次可選用鋁角!
2)想拉緊D虫網,我會用Size:1寸X2寸鐵網($350卷2.5呎X50呎)做底會緊好多!
3)我唔知佢幾大防虫網室,但睇落去,只得4只角有垂直角鐵好像不夠力!(垂直角鐵方面,每面最好加多1支)

再次多謝兩位農友提供嘅意見~
回復

BanbieChan 發表於 2011-11-26 07:14:32 |顯示全部樓層
DORA 發表於 2011-11-26 07:09
早晨啊公主!係啊,每日早課啊!你都咁早?

係架我都務農嘛~不過我喺農版呢處務農咋~~~

嘩!好勤力!  發表於 2011-11-26 07:18
回復

lonesirius 發表於 2012-2-13 10:05:24 |顯示全部樓層
歲月無聲,紅椒在不經不覺間結果了。

好叻呀!甘細都結果!  發表於 2012-2-13 14:17

評分

查看全部評分

回復

vivio 發表於 2012-2-13 13:37:36 |顯示全部樓層
lonesirius 發表於 2012-2-13 10:05
歲月無聲,紅椒在不經不覺間結果了。

就快有得食了
回復

zoeyuhk 發表於 2012-2-13 21:42:15 |顯示全部樓層
叻呀!!!!
回復

lonesirius 發表於 2012-2-17 11:12:47 |顯示全部樓層
多謝各位.
早兩日同佢捉蟲既時候, 發現原來唔止一個果, 一共有三個.
希望佢頂得住啦! 同埋天氣回暖, 多了很多蟲, 看來要出動苦練油了...
回復