求救!新手多肉問題

作者: Grassmosquito 發表于 2020-8-9 15:45:40
1370 10
家中肉肉天生天養的養了幾年,近嚟好想開始好好養好佢地。

呢盆肉養了兩年,佢本來都幾大盆,但因為底葉一直慢慢枯萎,我見佢枯乾我又會拔走,所以越養越細,
尋日淋完水今日發現底葉又開始發黑。
想問一下佢係咪病咗應該拔走啲黑葉,再買殺菌靈浸?
同埋係咩原因由佢買番黎後呢兩年,最底一圈底葉間唔時都會枯萎,係咪介質唔好而且無施肥?

另外,又有一棵肉肉,養了6年,佢有啲側芽,係咪可以切走種去第二盆呢?

感謝各位專家幫忙,希望有日我都可以種到你地嘅肉肉咁靚!
MasterTT 發表於 2020-8-9 22:08:42 |顯示全部樓層

佢休眠期你唔聽話淋水呀,當然會腐爛啦,加上悶熱天氣,焗爛咗!
拔株換盆,check下有冇爛根,陶瓷盆透氣唔得,你用返啲透氣性佳嘅盆器啦
果棵十二卷狀態唔掂,中間好似爛?!
又用陶瓷盤,仲淋水,換返透氣盆然而放陰涼處,入秋時先搞搞佢!
回復

Grassmosquito 發表於 2020-8-9 23:29:21 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-8-9 22:08
佢休眠期你唔聽話淋水呀,當然會腐爛啦,加上悶熱天氣,焗爛咗!
拔株換盆,check下有冇爛根 ...

明白了,感激感激!
咁我拿拿臨去買盆先!
黑咗嘅葉要唔要剪走佢?
我己經有好耐無淋過水,見佢泥乾所以尋日手多,夏天而家其實係咪唔駛淋水嫁?
回復

BenLau 發表於 2020-8-10 09:39:34 |顯示全部樓層
歡迎新花友
‘最底一圈底葉間唔時都會枯萎’--〉個應該係好正常現象,新葉在頂部生出黎,老葉系底部慢慢凋謝。
回復

Grassmosquito 發表於 2020-8-10 13:31:07 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-8-10 09:39
歡迎新花友
‘最底一圈底葉間唔時都會枯萎’--〉個應該係好正常現象,新葉在頂部生出黎,老葉 ...

原來係咁!明白曬啦!感謝。
回復

MasterTT 發表於 2020-8-10 14:07:07 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-8-10 09:39
歡迎新花友
‘最底一圈底葉間唔時都會枯萎’--〉個應該係好正常現象,新葉在頂部生出黎,老葉 ...

但係佢係黑化喎,正常枯萎唔係就咁乾枯萎縮?
回復

MasterTT 發表於 2020-8-10 14:10:23 |顯示全部樓層
Grassmosquito 發表於 2020-8-9 23:29
明白了,感激感激!
咁我拿拿臨去買盆先!
黑咗嘅葉要唔要剪走佢?

爛左,枯左嘅葉,一定要清走,以免通風不良滋生細菌。
你可以參考下呢個帖
https://hkplants.com/thread-796900-1-1.html
回復

BenLau 發表於 2020-8-10 15:53:38 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-8-10 14:07
但係佢係黑化喎,正常枯萎唔係就咁乾枯萎縮?

啱啊,黑腐係佢最近淋水做成的 -->'尋日淋完水今日發現底葉又開始發黑'
不過佢話兩年黎一路都有慢慢枯萎,黑腐我見你答左了,所以我只補充‘慢慢枯萎’的問題。
回復

GW1225 發表於 2020-8-10 22:50:27 |顯示全部樓層
仲有側芽幾時先/ 生到點先適合分體?

我都想知

不過有D 品種群生都OK得意  
回復

Grassmosquito 發表於 2020-8-16 13:47:38 來自手機 |顯示全部樓層
感謝各位高手,上次大家教路之後,已經幫佢地換咗個透氣嘅新屋啦!整走黑嘅葉片之後,其他都無再發黑了,另一棵就先換盆同泥,等天氣涼番少少先再睇吓啲根點。
回復

Grassmosquito 發表於 2020-8-16 13:48:34 來自手機 |顯示全部樓層
GW1225 發表於 2020-8-10 22:50
仲有側芽幾時先/ 生到點先適合分體?

我都想知

係呀,我都好想知,尋晚換盆見到啲側芽長咗根,但天氣熱我唔敢攪佢地住。
回復