[大岩桐]help! 大岩桐比野咬

作者: jendora 發表于 2011-7-11 21:46:55
1113 6

種左棵大岩桐响office, 响x fun 買的~
之前買返黎果陣開好大朵花, 好靚咁,仲有好多花未開, 點知無啦啦成棵斷左......
撥開d泥見到有芽出緊, 所以就換左三分之二泥,留返球根同附近d泥,  繼續種。
用花寶二號施下肥咁, 生得好快好高, 不過瘦弱左少少。
點知放左兩日假, 今日返去無la la"冧" 埋左一邊..........
以為水多得滯軟左, 點知一睇, 見到有幾粒銀灰色ge野响個球根附近d泥好快咁爬出黎.....
條莖就有一邊好似比野咬過咁......
點算好? 仲有冇得救???
新手唔係好識搞, 麻煩各位教一教路, thanks!
Quicker 發表於 2011-7-11 22:18:59 |顯示全部樓層
大岩桐又平又靚,但,次次買回去,都好快消苞或開唔得幾耐,聽講佢受唔到轉環境。

留像中~ 無虫都變軟,要cut植秼浸水重種,或用球根重生,所以,無再買
可能我唔識揀啫

我買就有幾細棵買幾細,,之前買左棵得3對葉,,直到依家都好健康咁成長咁^^  發表於 2011-7-11 22:53
回復

chingyi724 發表於 2011-7-11 22:56:48 |顯示全部樓層
其實都真係要換曬泥,,拎個球根出黎去根去莖再成個拎出去曬曬太陽落泥黎過
之後好快就出芽,,生長速度極快
生出黎仲唔只得1個芽,,可能有2-3個,,可以cut出黎1開3=v=
回復

Quicker 發表於 2011-7-11 23:08:38 |顯示全部樓層
Quicker 發表於 2011-7-11 22:18
大岩桐又平又靚,但,次次買回去,都好快消苞或開唔得幾耐,聽講佢受唔到轉環境。

留像中~ 無虫都變軟, ...

等我仲以為細株,係唔夠壯,揀大
回復

chingyi724 發表於 2011-7-11 23:13:39 |顯示全部樓層
Quicker 發表於 2011-7-11 23:08
等我仲以為細株,係唔夠壯,揀大

我覺得大棵1來會容易適應唔到環境同會好容易有蟲有病,,所以係花墟買花真係要好小心!!
回復

jendora 發表於 2011-7-11 23:15:39 |顯示全部樓層
唉, 我仲惗住佢果兩條芽生緊出黎, 所以唔敢起晒d泥出黎....
睇黎都係要由頭黎過....
好彩之前剪落兩塊葉,而家出緊根, 希望落左泥之後佢會生性la...
回復

yorkie 發表於 2011-7-14 08:14:10 |顯示全部樓層
如放在辦公室,都要留意附近有沒有其他植物,無論是公司的或是同事的,都有可能附有小昆蟲,
而你所指那些,會彈跳的,及泥土較乾便會出現。又辦公室內木櫃、紙張都會容易滋生小昆蟲,
所以我放辦公室的大岩桐,會放多些珠石,少些泥炭土,不讓小昆蟲有居住空間。
回復