萬重山倒塌

作者: yunge0 發表于 2020-7-3 08:32:07
2010 15

種了好幾年的萬重山忽然倒塌。過往因為它長得慢,上年嫌它被蟲咬後不漂亮,沒有為它拍照。今年後悔了。 20200703_065751.jpg

種位置灑不到雨水,通風,散光。上星期無異樣,令我感到很意外。
chuyat10 發表於 2020-7-3 08:40:26 來自手機 |顯示全部樓層
好多綠色支條插落植料中又會發根成株架,好易成活。裡D粗生野生命力好強。
回復

BenLau 發表於 2020-7-3 11:38:15 |顯示全部樓層
似係up住爛左,可以cut上面未枯的落嚟重新插
回復

yunge0 發表於 2020-7-3 12:27:33 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-7-3 08:40
好多綠色支條插落植料中又會發根成株架,好易成活。裡D粗生野生命力好強。 ...

佢上年被蟲咬得很嚴重,休養一排,不單沒有死,還長新芽。生命力真是很強。
回復

yunge0 發表於 2020-7-3 12:29:21 來自手機 |顯示全部樓層
BenLau 發表於 2020-7-3 11:38
似係up住爛左,可以cut上面未枯的落嚟重新插

又係水氣作怪。現在只能重新再起過座山啦!
回復

yunge0 發表於 2020-7-3 18:12:29 來自手機 |顯示全部樓層
為免延誤處理,索性帶返工午飯時為它開刀。
有一陣草青味,主莖有許多水出,公司藥箱沒有消毒藥水,以酒精噴一下博一博。現在主莖只剩下一兩條硬身都連接著,連同其餘散件帶回家觀察。
回復

waiting 發表於 2020-7-3 18:18:37 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-7-3 18:12
有一陣草青味,主莖有許多水出,公司藥箱沒有消毒藥水,以酒精 ...

真有心~ 特登帶埋返公司救佢.
記得風乾!祝成功!
回復

yunge0 發表於 2020-7-3 18:22:01 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-7-3 18:18
真有心~ 特登帶埋返公司救佢.
記得風乾!祝成功!

我估公司冷氣下做手術對傷口風乾會有幫助。
回復

taxitang 發表於 2020-7-3 18:45:55 |顯示全部樓層
有一陣草青味,主莖有許多水出,公司藥箱沒有消毒藥水,以酒精 ...

加油呀師姐,這亦是好的經驗,未感染的枝條風乾後應該安全,但要回復就要時間。
回復

yunge0 發表於 2020-7-4 06:30:22 來自手機 |顯示全部樓層
我好鍾意佢群山樣貌,它們大大小小連在一起,好似移動城堡咁可愛。
不料今年除了多肉不順利渡夏外,連仙人掌科都搞成咁。種了好幾年,以為必然平安,真是大跌眼鏡。

它提醒我,照顧新植物外,還要留意下全屋種得最耐的仙人掌,為它拍個照。
回復

chuyat10 發表於 2020-7-4 07:31:25 來自手機 |顯示全部樓層
俾你一提我都有棵萬重山,快留一影。
回復

BenLau 發表於 2020-7-4 08:17:18 |顯示全部樓層

努力,加油
回復

yunge0 發表於 2020-7-4 13:16:47 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-7-4 07:31
俾你一提我都有棵萬重山,快留一影。

十郎的萬重山很翠綠。我覺得從側面拍整座山更好看。
回復

chuyat10 發表於 2020-7-4 13:26:49 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-7-4 13:16
十郎的萬重山很翠綠。我覺得從側面拍整座山更好看。

哈哈!係露臺欄杆外側,拍側面要拎入來,就手上面影左張。
回復

yunge0 發表於 2020-7-4 14:00:06 來自手機 |顯示全部樓層
我成日欣賞佢側面,今日無咗座山,唔慣。
回復

yunge0 發表於 2020-7-4 14:12:16 來自手機 |顯示全部樓層
趁無咁曬拍低我種得最耐,十幾年既仙人掌。
只係普通野,跟住個孤寒主人無啖好食。次屋都有佢份,很有紀念價值。
其實仙人掌壽命可以有多長?
回復