P牌仔空鳳練功記錄 Update#834 小霸王

作者: lc1201 發表于 2020-6-11 14:17:28
28750 835
freddywongdy 發表於 2020-6-18 19:47:07 |顯示全部樓層
哈哈哈根大師 發表於 2020-6-18 18:31
F大,,話時話花墟個到好似都係兩三間有賣空鳳吧XD?

第一間係咪專賣普貨個間?(姐係88電卷個間XD)

唔...
體育館對面街角落果間lor!
跟住隔離果間都有好多架!
回復

11223300 發表於 2020-6-18 22:53:47 |顯示全部樓層

那幾間賣空鳳的真係要貨比三間, 同一品種大小差不多, 價錢都差好遠,

花園街一間細細地偏貴, 但出面門口有時都有平靚野,

運動場道右邊一間去得最多, 新貨個價頭一水都幾貴, 賣了一兩個星期後, 價錢減一半都可以, 所以唔好咁易耳仔軟, 佢實講名種,呢隻真係好靚,睇下呢個哥仔都揀,下次帶埋D Friend來揀

左邊一間我聽得最多係有人問品種就講"唔駛問咩品種GA, 睇啱就買" 有人影相就喝住唔准影, 價錢就一時時, 有標價的多數都比其他鋪平D, 沒標價都係任佢講

至於繽繽就名碼實價偏貴, 但有時新貨到, 都有平靚大隻野揀, 都可以一逛的

其他少量有賣空鳳的鋪頭, 都可以不看了
回復

lc1201 發表於 2020-6-19 09:04:26 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2020-6-18 22:53
那幾間賣空鳳的真係要貨比三間, 同一品種大小差不多, 價錢都差好遠,

花園街一間細細地偏貴, 但出面門口有 ...

頭一轉我就係係「下次帶埋啲friend嚟」買的XDDD
左邊有個阿叔keep住係門口食煙,太臭啦頂唔順
回復

happyqlulu 發表於 2020-6-19 19:08:07 來自手機 |顯示全部樓層
下次帶埋friend 嚟係咪第二間? 我買左兩個貴嘢,可惜返嚟發覺質量有問題, 下次唔會幫襯
回復

11223300 發表於 2020-6-19 22:58:44 |顯示全部樓層
happyqlulu 發表於 2020-6-19 19:08
下次帶埋friend 嚟係咪第二間? 我買左兩個貴嘢,可惜返嚟發覺質量有問題, 下次唔會幫襯 ...

應該是, 佢介紹D過百元的, 我都唔多理佢,
好似前排介紹銀玫瑰T. Capitata Silver Rose, $180each
跟住一星期左右就$98
又有所謂名種精靈$50/$30的, 我彩佢都傻, 同埋D精靈名, 我覺得係佢自己命名

質量方面, 我間間都死過, 所以好睇手神, 我都是死揀爛揀,

今日我才去買了2隻銀玫瑰X電捲 T. Capitata Silver Rose X T. Streptophylla $170有2隻

同時有富婆用7千幾, 買了棵大樹運去大埔, 咩樹我就唔知了
回復

happyqlulu 發表於 2020-6-19 23:06:45 來自手機 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2020-6-19 22:58
應該是, 佢介紹D過百元的, 我都唔多理佢,
好似前排介紹銀玫瑰T. Capitata Silver Rose, $180each
跟住一 ...

可以睇下咩樣嗎?
回復

11223300 發表於 2020-6-19 23:31:43 |顯示全部樓層
放工前臨急影了, 公司同屋企分別各一隻,
左邊一隻一拎上手就鍾意了, 拎了返屋企
右邊一隻就揀了好耐, 重身葉粗, 不過有塊葉摺左, 都接受到, 放在公司
回復

waiting 發表於 2020-6-19 23:45:47 來自手機 |顯示全部樓層
11223300 發表於 2020-6-19 23:31
放工前臨急影了, 公司同屋企分別各一隻,
左邊一隻一拎上手就鍾意了, 拎了返屋企
右邊一隻就揀了好耐, 重身 ...

引死人…
回復

erwong 發表於 2020-6-20 16:29:26 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-6-18 16:38
亞姐話係長葉, 但我唔肯定…
究竟佢係乜霸王?

唔識用鋁線掛
回復

waiting 發表於 2020-6-20 18:05:56 來自手機 |顯示全部樓層
erwong 發表於 2020-6-20 16:29
唔識用鋁線掛

都係用鋁線螺旋的繞住個底, 但要用粗d嘅鋁線才夠力.
回復

erwong 發表於 2020-6-21 11:54:29 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-6-20 18:05
都係用鋁線螺旋的繞住個底, 但要用粗d嘅鋁線才夠力.

Okay!   try try
回復

lc1201 發表於 2020-6-22 10:46:42 |顯示全部樓層

好靚阿 有諗過好似種鹿角蕨咁放係板上應該都會好好睇
回復

lc1201 發表於 2020-6-22 10:51:56 |顯示全部樓層
happyqlulu 發表於 2020-6-19 19:08
下次帶埋friend 嚟係咪第二間? 我買左兩個貴嘢,可惜返嚟發覺質量有問題, 下次唔會幫襯 ...

↑下次帶frd嚟係呢間
回復

happyqlulu 發表於 2020-6-22 11:43:52 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2020-6-22 10:51
↑下次帶frd嚟係呢間

係呢間啦... 我買果棵霸王己經俾我搣剩中間.
so sad
回復

waiting 發表於 2020-6-22 11:49:48 來自手機 |顯示全部樓層
happyqlulu 發表於 2020-6-22 11:43
so sad

我隻霸王都係在呢間買~
仍健在, 大大隻.
下次要睇啱佢新返貨先至好買…
嗰個亞姨淋水好恐怖, 唔爛先至奇…
回復

lc1201 發表於 2020-6-22 12:02:00 |顯示全部樓層
happyqlulu 發表於 2020-6-22 11:43
so sad

印象中我去買時盆霸王係擺近門口,大約有8~9隻。電捲就放係店內,當時都係得4~5隻。但有大量小精靈同小狐尾
霸王比較易揀,電捲我就揀咗一輪,因為定價比其他店平,所以我就係度買
so far兩隻都健健康康,但買返嚟有少少葉尖燶嘅俾我剪咗
下次去靜X園睇吓,貴少少(霸王$128@)但睇落幾精神的
回復

lc1201 發表於 2020-6-22 14:40:12 |顯示全部樓層
有新家啦 比想像中質素好呢~
回復

erwong 發表於 2020-6-22 15:58:34 來自手機 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2020-6-22 10:46
好靚阿 有諗過好似種鹿角蕨咁放係板上應該都會好好睇

有坐塔feel
回復

lc1201 發表於 2020-6-22 16:26:48 |顯示全部樓層

嗰幾條長捲葉勁靚! 吊起好好睇
回復

lc1201 發表於 2020-6-26 11:25:50 |顯示全部樓層
電捲頂頂有幾塊葉變咗啡色...請問係咪曬傷咗?
擺放位置係明亮窗台,對上一次浸水係上星期頭
回復