皂有浮油,請教

作者: joelai 發表于 2011-7-10 13:34:38
1564 16
前日整左底皂,TRACE之後正常入模,昨日見到個皂面好似無咩問題,但輕按下去,有油浮上來﹗﹗我以為得少少油,點知大力按,成層油浮出來,底下就係實實地的皂,咁我倒哂佢地出來,照網上教的方法將佢地坐溶、混合、再入模,24小時之後,以家仲係好軟身,請問:

1)是不是我補救方式有問題﹖定係我再等多幾日睇下佢硬唔硬﹖
2)這底皂熟成之後,仲用得嗎﹖
jellyfishy 發表於 2011-7-10 14:17:26 |顯示全部樓層
有無相?

等多六七天啦, 應該會硬番架喇.
回復

joelai 發表於 2011-7-11 09:27:53 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-7-10 14:17
有無相?

等多六七天啦, 應該會硬番架喇.

IMGP3604 (Small).JPG

我得入左模之後的相,因為當時實在吃驚,未試過咁,一心解決左,但就忘記影底相> <

以家仲係好軟好軟,仲有汽泡的痕跡,個配方我是在台灣的網站抄來做的,如下:

椰子油28%,棕櫚油28%,橄欖油20%,荷荷芭油4%,蓖麻油20%,乾薑粉2%
回復

jellyfishy 發表於 2011-7-11 09:32:31 |顯示全部樓層
我覺得唔係配方的問題,係可能量錯油或NaOH 的量少了.睇個樣,真係有d似唔夠NaOH.
做左再生皂之後,呢輪天氣濕熱呀,唔放番佢十日八日,都未必硬到.
我試過放四個星期才夠硬.
油都可能係問題,試過用初榨椰油,可能個次d油太多雜質,舊皂六個星期都唔乾,面係咁出水! 好彩那次做得好少皂,掉左了~ 
回復

joelai 發表於 2011-7-11 09:42:56 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-7-11 09:32
我覺得唔係配方的問題,係可能量錯油或NaOH 的量少了.睇個樣,真係有d似唔夠NaOH.
做左再生皂之後,呢輪 ...

有朋友比左D新的NAOH我,唔知係唔係唔夠純﹖﹖

如果唔夠NAOH,D皂仲用唔用得﹖有咩方法補救﹖同埋我點先知道我手頭上的NAOH夠唔夠純﹖
回復

jellyfishy 發表於 2011-7-11 09:48:00 |顯示全部樓層
joelai 發表於 2011-7-11 09:42

如果唔夠NAOH,D皂仲用唔用得﹖有咩方法補救﹖同埋我點先 ...

好難估喎~ 在有信譽的店或批發買,一般會說明純度,工業用的NaOH是95% 左右.我試過咁既情況後,把皂整碎加熱水和梳打粉,用來做洗衣粉,洗衫好乾淨,無浪費.
你可以試做多次,份量少d,無咁肉赤.
試下量準d油,不要SF,如果NaOH純度不高,你不SF,其實都有油沒皂化了,睇下情況如何.
回復

claudiatang 發表於 2011-7-11 10:20:39 |顯示全部樓層
這個情況跟我上次一樣,最後變了一盆油....倒掉﹗那次是第一底薑皂...也不知出了什麼錯﹗
回復

joelai 發表於 2011-7-11 11:51:45 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-7-11 09:48
好難估喎~ 在有信譽的店或批發買,一般會說明純度,工業用的NaOH是95% 左右.我試過咁既情況後,把皂整 ...

我今次D油有浸紫草,洗衫怕染色,熟成如果得,用來洗狗仔被都好過浪費~~

另外,請問你話做洗衣粉,如果我底野死都唔硬,是不是直接加梳打粉及加熱做都得﹖﹖唔好意思,未整過,問題多多,謝謝你解答^^
回復

joelai 發表於 2011-7-11 11:55:02 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-7-11 10:20
這個情況跟我上次一樣,最後變了一盆油....倒掉﹗那次是第一底薑皂...也不知出了什麼錯﹗ ...

我以家都係估NAOH出左問題,但上網睇,有人話都有可能關係到我用電動打的關係,因為電動攪多數只會整到底D皂液混和,面個D未必整到混合,所以有機會未真正混和到就入模,都會有咁情形,我個攪拌器係人地用來打COFFEE CREAM,好細枝,都有可能有關吧﹖今早照水母所講,再做一次,份量少D,明日睇下有無問題就知係NAOH出問題定係電動攪拌累事。

可以pm話我知你打COFFEE CREAM 的攪拌器在那里買呢  發表於 2011-7-11 12:06
回復

jellyfishy 發表於 2011-7-11 12:06:08 |顯示全部樓層
joelai 發表於 2011-7-11 11:51
我今次D油有浸紫草,洗衫怕染色,熟成如果得,用來洗狗仔被都好過浪費~~

另外,請問你話做洗衣粉,如果 ...

咁怪得咁鬼深色啦.
至少3比1份量, 即3份梳打粉混1份皂, 刨碎晒d皂加粉, 你呢個case, 我可能會五比一, 應該唔會染色 (我試過麻). 出番去吹水版看看, 最近我出左個帖講環保清潔.
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-7-11 16:01:20 |顯示全部樓層
如果我冇估錯,其中一隻油用左安士
你磅下D皂有幾重,扣起個模,圍下條數岩唔岩
回復

joelai 發表於 2011-7-12 10:18:34 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-7-11 12:06
咁怪得咁鬼深色啦.
至少3比1份量, 即3份梳打粉混1份皂, 刨碎晒d皂加粉, 你呢個case, 我可能會五比一, 應 ...

我睇左啦,唔該哂,咁樣就唔浪費野了,THX
回復

joelai 發表於 2011-7-12 10:21:30 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-7-11 16:01
如果我冇估錯,其中一隻油用左安士
你磅下D皂有幾重,扣起個模,圍下條數岩唔岩 ...

我個磅無得轉安士,我其實都希望係油量錯了,那就不用丟了人家送的NAOH> <點知昨日用同一份量的東西再做一次,還是出現以家個情況,應該係NAOH唔夠純吧……以家D NAOH唔知有咩用﹖通渠唔知得唔得呢﹖

當哥士的咁用囉.....  發表於 2011-7-12 10:42
回復

joelai 發表於 2011-7-12 10:31:36 |顯示全部樓層
TO 貓后:

唔好意思,我一用PM就唔知做咩電腦當機@@我呢度覆你

IMGP3605 (Small).JPG

我係TB買的,RMB $6-8,個頭可以拆出來洗,唔好似係因為佢係打coffee cream用,個設計係要按住個掣先能旋轉,一鬆手就停,我用來打面霜十分OK,但我買個間TB店已無得賣,你可能要同其他賣家睇下有無,不過你要問清楚能否送香港,因為電器以家好似唔得

我之前都在吉X島$10店買過一隻$30的同類產品,佢放係蛋糕模個邊,但用左三次,個頭接駁機身的位置變到好鬆,之後就無用了,或者你可以睇下yahxx拍賣都有呢類野賣
回復

prodorothyhkg 發表於 2011-7-12 11:29:06 |顯示全部樓層
joelai 發表於 2011-7-11 09:42

如果唔夠NAOH,D皂仲用唔用得﹖有咩方法補救﹖同埋我點先 ...

你落幾多NaOH?
莫非你係用藥用NaOH(純度約90%)
回復

貓后 發表於 2011-7-12 11:44:18 |顯示全部樓層
joelai 發表於 2011-7-12 10:31
TO 貓后:

唔好意思,我一用PM就唔知做咩電腦當機@@我呢度覆你

ok, thx ,我會去睇謝謝
回復

joelai 發表於 2011-7-12 15:36:10 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2011-7-12 11:29
你落幾多NaOH?
莫非你係用藥用NaOH(純度約90%)

NAOH是跟某網頁計算出來的份量下的,無問題呀

這次的NAOH是朋友送的,我就是不知道它的純度多少才上來問> <我整左成年皂都未試過咁,點知就衰在別人送的NAOH上……不過錯過都係好事,唔係都唔識多D,同埋又有水母教我轉做洗衣粉用,真係錯有錯著
回復