一索愛上腋唇蘭

作者: yunge0 發表于 2020-5-18 18:39:49
2224 35

昨日抽空到蘭苑,第一次到訪蘭園,蘭園非常整齊,感覺意外又新奇。多感謝王太很有心機地介紹幾種蘭花。
偶然看見一盤圓圓鼓的蘭花,王太回答說: 圓的地方是莖,它有牛奶香味,可以聞一聞。結果我一索,腋唇蘭那股濃郁的牛奶糖香味令人陶醉。就是這樣我跌入蘭科入坑了。
Ming36 發表於 2020-5-18 20:19:18 來自手機 |顯示全部樓層
我都有腋唇蘭,迷你品種,有雲呢拿香味,每年二月開花到三四五月,幾好種的!
加油啊
回復

lamkaicheung 發表於 2020-5-18 20:52:54 來自手機 |顯示全部樓層
每朝我都會去索一索, 舒筋活絡後才出門,好似中咗佢嘅魔咒咁!
隻花唔錯㗎,花期又長氣味又持久!
回復

yunge0 發表於 2020-5-18 21:03:39 來自手機 |顯示全部樓層
雖然王太話易種,也知道它喜愛熱和濕的環境。昨晚遇上下大雨,擔心佢唔淋得又唔敢放出露台。
請問放什麼住置最理想? 各位是怎樣照顧它的?
回復

W88 發表於 2020-5-18 21:41:25 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-5-18 21:03
雖然王太話易種,也知道它喜愛熱和濕的環境。昨晚遇上下大雨,擔心佢唔淋得又唔敢放出露台。
請問放什麼住 ...

呢隻好得意㗎,好耐好耐之前種過,試過有一年爆好多花,之後果年做少咗D嘢,就開得幾朶!
回復

Ming36 發表於 2020-5-18 22:25:11 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-5-18 21:03
請問放什麼住 ...

我之前都唔識點樣栽種佢,搞到佢半生不死,換咗唔同植料,試啱佢適應在我家的植料後,現在又生返好多新芽,重現活力。
回復

Ming36 發表於 2020-5-18 22:26:01 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2020-5-18 21:41
呢隻好得意㗎,好耐好耐之前種過,試過有一年爆好多花,之後果年做少咗D嘢,就開得幾朶! ...

W大大,請問做少咗乜嘢?施肥?制水?
回復

freddywongdy 發表於 2020-5-18 22:30:04 |顯示全部樓層
我見花棚d人掉左响出面野放就生架啦!
易種易開花又香呢!
回復

yunge0 發表於 2020-5-19 06:04:54 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-5-18 22:30
我見花棚d人掉左响出面野放就生架啦!
易種易開花又香呢!

幾百蚊拿去放生, 即是不怕日曬雨淋啦!反正本星期落雨天陰, 唔淋得雨的多肉早已移走, 我就放膽拿去這露台曬位試試看吧!
回復

yunge0 發表於 2020-5-19 06:22:33 來自手機 |顯示全部樓層
新環境比蘭苑大風和曬許多。待有空找個盤墊底加固防吹走。
回復

W88 發表於 2020-5-19 07:13:51 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-5-18 22:26
W大大,請問做少咗乜嘢?施肥?制水?

嘩!都'咸豐'年前囉!邊記得!
Ming大可以試吓制水又施肥,做個記錄!
睇吓有無分別!

回復

Ming36 發表於 2020-5-19 07:53:06 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2020-5-19 07:13
嘩!都'咸豐'年前囉!邊記得!
Ming大可以試吓制水又施肥,做個記錄!
睇吓有無分別!

謝謝W大,咸豐年前嘅事,真好
回復

Ming36 發表於 2020-5-19 07:57:42 來自手機 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2020-5-19 06:22
新環境比蘭苑大風和曬許多。待有空找個盤墊底加固防吹走。

葉片薄,不能夠暴曬,葉片會燶,夠光就可以,大風問題唔大,唔好被吹走就得
我嗰盆就係咁在室內生存到
回復

yunge0 發表於 2020-5-19 08:39:18 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-5-19 07:57
葉片薄,不能夠暴曬,葉片會燶,夠光就可以,大風問題唔大,唔好被吹走就得
我嗰盆就係咁在 ...

多謝你提醒。
之前放假觀察過這個位,早上只有三至四小時有陽光直曬。現已在返工路上,暫時放住呢個位先啦!
回復

Martina 發表於 2020-5-19 12:21:37 |顯示全部樓層
我之前都有在巷仔劉太處買咗放office種過,形態好美的,但由於無陽光始終唔開花! 後來更鬱鬱不歡而死了...真傷心啊!
回復

yunge0 發表於 2020-5-19 14:03:04 |顯示全部樓層
Martina 發表於 2020-5-19 12:21
我之前都有在巷仔劉太處買咗放office種過,形態好美的,但由於無陽光始終唔開花! 後來更鬱鬱不歡而死了... ...

現在照燈技術普及,你可以拿現有的植物試下玩照燈。如果成功咪可以捲土重來。
回復

yunge0 發表於 2020-5-19 14:10:21 |顯示全部樓層
它那一個個飽滿的莖非常趣緻,形態很美,有無花都喜歡。後來王太給我選了一棵有花的。
我在網上見有人種到爆花。不過我新手種蘭科,只要健康成長便心滿意足。
回復

yunge0 發表於 2020-5-19 18:34:16 來自手機 |顯示全部樓層
做個記錄, 買回家時有兩朵
回復

yunge0 發表於 2020-5-22 07:40:43 來自手機 |顯示全部樓層

前天見有新葉冒出。(相片後補)
回復

yunge0 發表於 2020-5-22 07:54:01 來自手機 |顯示全部樓層
最外那朵花昨日濺到雨水便枯萎了。
今早大風雨,繼續置室外通風,但必定全濕。若是改放室内,侷熱、弱光不太理想,正苦惱整盤蘭花該放在那兒。
另外想請教各位,下雨天空氣濕度高,蘭花是否不用天天澆水?
回復

12下一頁