返回列表 發新帖

分享長筒鱗莖(English yellow rose )~(完)

作者: 雙魚座 發表于 2020-5-15 11:22:31
3471 49
Dollarschan 發表於 2020-5-30 15:03:02 來自手機 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-5-23 00:08
浸水3個鐘上咗盆了~

早兩日發覺好多白根生到伸出泥面,用少少泥蓋番住,今日再望下又見到幾條根伸咗出泥,有條重長到近盆邊,點解會咁嘅,要再加泥嗎?
回復

MasterTT 發表於 2020-5-30 15:44:58 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-5-30 15:03
早兩日發覺好多白根生到伸出泥面,用少少泥蓋番住,今日再望下又見到幾條根伸咗出泥,有條重長到近盆邊, ...

出了芽? D7479CC3-F52D-475F-A099-2FBA7426A35A.jpeg
回復

Dollarschan 發表於 2020-5-30 16:01:07 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-5-30 15:44
出了芽?

收到嗰時已經有㗎啦@33樓,係長高咗少少咁~
孖T大,你種成點,出咗芽未?
回復

MasterTT 發表於 2020-5-30 16:07:16 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-5-30 16:01
收到嗰時已經有㗎啦@33樓,係長高咗少少咁~
孖T大,你種成點,出咗芽未? ...

用牙籤清走少少上層嘅泥,已經見到其中一個鱗莖已長枝條出來,好開心!
回復

Dollarschan 發表於 2020-5-30 16:10:34 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-5-30 16:07
用牙籤清走少少上層嘅泥,已經見到其中一個鱗莖已長枝條出來,好開心!  ...

孖T大係叻喎,咁快出芽,祝成功種出兩棵呀~

唔叻,魚大嘅鱗莖健康啫,謝啦。  發表於 2020-5-30 16:16
回復

Dollarschan 發表於 2020-6-9 16:08:01 來自手機 |顯示全部樓層
Dollarschan 發表於 2020-5-30 15:03
早兩日發覺好多白根生到伸出泥面,用少少泥蓋番住,今日再望下又見到幾條根伸咗出泥,有條重長到近盆邊, ...

報告一下,呢排冇乜陽光,仍放在窗台明亮處,徒咗,希望轉另一面平衡生長~
回復

雙魚座 發表於 2020-6-9 17:52:55 來自手機 |顯示全部樓層
又上傳下長筒現狀。和你們是同一批的。上圖咁多苗的好明顯是得一棵是長筒,其他是貓碎(可能見碎了, 灑下吧!)。
回復

Dollarschan 發表於 2020-6-9 18:30:56 來自手機 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2020-6-9 17:52
又上傳下長筒現狀。和你們是同一批的。上圖咁多苗的好明顯是得一棵是長筒,其他是貓碎(可能見碎了, 灑下 ...

雙魚大,你種室外定室内,D葉好綠,我嗰棵黄咁多,唔多靚~

室外。  發表於 2020-6-10 07:01
回復

Dollarschan 發表於 2020-6-10 12:30:34 |顯示全部樓層
明白了,咁等天氣穩定D試試露養先~
回復

MasterTT 發表於 2020-6-21 12:05:34 |顯示全部樓層
雙魚座 發表於 2020-5-15 15:57
是的。這隻不是新款。幾年前繽繽已有賣,淘宝也見花友入貨。但不太見花友上傳開花照(上年已分享過,但很 ...

交功課先。 44552D8C-4323-4C4F-A5D5-7C79F1BBD583.jpeg
兩棵鱗莖也發芽,但室內缺乏光照,徒長了。
回復