樹木疑似有蟲T_T #12Update康復中

作者: lc1201 發表于 2020-5-6 10:19:53
3350 16

各位大大好,有關於樹木的問題想請教一下,先感激各位了!

公司有一棵樹,但愈來愈瘦弱,有部分葉面好似有蟲,而擺樹個位的地下經常痴立立,同同事研究咗好耐都唔知係咩原因搞到咁...
平時會有同事定期擺D咖啡渣係泥面,諗住俾到營養棵樹,點知宜家吽咗好多蚊出嚟...

問題:
請問有無大大知道葉面上的係咩蟲? D痴立立嘅汁會唔會係關蟲事?
有無咩天然嘅方法可以處理葉面的蟲?
點樣先可以令到棵樹強壯返?

以下是現況:
葉面近鏡,一粒粒的唔係水,係黏黏地的汁

leaf1

leaf1

leaf2

leaf2

正常的葉是咁的

全身,估計唔係好夠光所以成棵側咗去窗嗰一面...
freddywongdy 發表於 2020-5-6 11:01:19 |顯示全部樓層
中左最麻煩嘅蚧殻蟲,
室內又好難用藥!
試下用稀釋火酒/漂白水噴濕佢,
然後試下抺走,
記得噴埋d窿窿罅罅,
如果唔係就好易返發!
回復

lc1201 發表於 2020-5-6 11:12:58 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-5-6 11:01
中左最麻煩嘅蚧殻蟲,
室內又好難用藥!
試下用稀釋火酒/漂白水噴濕佢,

多謝大大回復! 原來真係有蟲

請問同時剷走面泥再加新泥有用嗎?
回復

freddywongdy 發表於 2020-5-6 11:28:03 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2020-5-6 11:12
多謝大大回復! 原來真係有蟲

請問同時剷走面泥再加新泥有用嗎?  ...

無乜作用!
因為佢地會周圍走,
細棵植物就成棵起換埋泥,
你情況應該唔許可,
建議你噴消毒時噴埋花盆盆底d地方,
唔會一次過可以清得晒,
睇下咁做法會唔會好轉先!
另外試下買支bill kill 定期噴一噴。
回復

lc1201 發表於 2020-5-6 11:54:25 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-5-6 11:28
無乜作用!
因為佢地會周圍走,
細棵植物就成棵起換埋泥,

明白,多謝指點 會集中處理D葉先
回復

lc1201 發表於 2020-5-15 15:44:13 |顯示全部樓層
經Freddy大大指點,幫棵樹抹葉修枝,個樣靚仔返D,又少咗D飛飛,仲出咗少少新葉。

同時見到D蚧殻蟲真身 OMG
回復

己己另 發表於 2020-5-17 14:00:08 |顯示全部樓層

Freddy大大的建議十分清楚了,我另外補充兩點:

D痴立立嘅汁會唔會係關蟲事?
蚧殻蟲(蚜蟲都會)吸食植物汁液後,會在葉面留下傷口,植物的汁液會在傷口繼續沁出,就係你見到"痴立立嘅汁"。如果唔洗走會有機會發霉。如果你已經除蟲並洗乾淨枝葉,D傷口再無蟲咬會自己好番,唔會再有呢個情況。

平時會有同事定期擺D咖啡渣係泥面,諗住俾到營養棵樹,點知宜家吽咗好多蚊出嚟...
真係好多人鍾意將廚餘倒落室內植物嘅花盆,覺得好似好環保咁。。。

其實要將廚餘變成肥料或泥土添加物要經過最少經個月嘅發酵過程,其間各種微生物霉菌和昆蟲會將廚餘消化,最終變可用於種植的物料,過程十分精彩,芬香撲鼻,各種大小昆蟲係度番來覆去,淨係想下都興奮。

將未經處理嘅廚餘倒落花盆,等於將office入面嘅盆栽變成廚餘箱或堆填區,無發霉無變臭淨係走幾隻小飛飛出黎,大家應該還神。如果真係發霉變臭的話,到時實有D親愛嘅同事會立刻挺身而出,佢地唔會話邊個咁環保將D廚餘倒落花盆,只會賴清潔阿姐偷懶或棵植物惹蟲。

叫D同事無好再幫倒忙啦,唔好將盆植物當係垃圾桶,要保護環境再送廚餘去廚餘箱。若要幫棵植物施肥(如真的有須要)有好多衛生嘅選擇。

最後,無認錯的話呢種植物叫福祿桐,亦有人叫南洋參、假沙梨等。有個名大家會唔會由佢嘅角度想下佢有咩須要?或者改番個人名叫Winnie或者William都得。

僅供參考。

回復

lc1201 發表於 2020-5-18 08:49:59 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-5-17 14:00
Freddy大大的建議十分清楚了,我另外補充兩點:

D痴立立嘅汁會唔會係關蟲事?

多謝大大詳細建議!
抹完葉後唔再痴立立了,亦已經將咖啡渣全部撈返出嚟,新嘅就放係窗邊狂曬中,表面有少許白色mo mo。
請問就咁狂曬可以幫助發酵嗎?

一直以來都好心做壞事令到佢有蟲真係過意唔去...
經過今次除蟲,同事開始有意識要好好照顧佢了,
幫佢改名都係一個好建議
回復

lc1201 發表於 2020-5-20 12:22:01 |顯示全部樓層

來更新一下

出咗幾條新葉仔,好fresh的綠色

醒起之前買了一袋DE粉,即係硅藻土,係屋企除木蝨(木蝨又係一個惡夢),搵過資料見DE粉好似對蚧殻蟲都有效,於是灑咗D係泥面。又將粉撈水+兩滴洗潔精噴葉面試吓。
回復

己己另 發表於 2020-5-20 18:17:39 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2020-5-18 08:49
多謝大大詳細建議!
抹完葉後唔再痴立立了,亦已經將咖啡渣全部撈返出嚟,新嘅就放係窗邊狂曬中,表面有 ...

似乎你和同事相處十分融洽呀,事事可商量。

"......亦已經將咖啡渣全部撈返出嚟,新嘅就放係窗邊狂曬中,表面有少許白色mo mo。請問就咁狂曬可以幫助發酵嗎?"
即係話將咖啡渣分開發酵,依家表面生左D白色mo mo? 會唔會好似下圖? 請參考原文報導及園藝館一篇舊文。

出處: https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E ... D%E7%A8%AE%E8%8A%B1

https://hkplants.com/thread-52949-1-1.html

我的朋友有用咖啡渣做堆肥,但只作為添加物,取其較高氮含量。而堆肥是否已完成發酵,我理解一般以堆肥形狀(不再有發霉的情況)和溫度(發酵時溫度會升高,發酵完溫度會下降回室溫)的變化決定。或者你可以睇下1/2個月後咖啡渣會可會不再有變化來決定。

希望幫到你。
回復

lc1201 發表於 2020-5-21 09:10:25 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-5-20 18:17
似乎你和同事相處十分融洽呀,事事可商量。

"......亦已經將咖啡渣全部撈返出嚟,新嘅就放係窗邊狂曬中 ...

呢班同事係幾好嘅HAHA行過見到棵樹有改善,大家都開心D

係阿宜家將咖啡渣分開發酵,但D毛無圖中咁多,可能發酵時間比較短,會繼續留意,多謝大大~

試下用發泡膠盒之類可保到温嘅環境去發,睇下會唔會發得快d。  發表於 2020-5-21 10:07
回復

lc1201 發表於 2020-6-16 10:23:55 |顯示全部樓層
隔了差不多一個月,雖然啲蟲仲未殺晒,但終於似返棵樹啦
回復

freddywongdy 發表於 2020-6-16 14:55:37 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2020-6-16 10:23
隔了差不多一個月,雖然啲蟲仲未殺晒,但終於似返棵樹啦

生得唔錯!而家起碼兩個禮拜噴一之殺蟲先!
慢慢記會無晒,但之後起碼一個月做一之防蟲,
唔係就有機會死灰復燃架!
回復

lc1201 發表於 2020-6-16 15:06:08 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-6-16 14:55
生得唔錯!而家起碼兩個禮拜噴一之殺蟲先!
慢慢記會無晒,但之後起碼一個月做一之防蟲,
唔係就有機會死 ...

好! 剛剛上星期五抹走咗好多啡色嘅完全體,仲有部分係白色未進化(?)嘅都抹走了~
介殼蟲真係好核特...
回復

freddywongdy 發表於 2020-6-16 16:08:40 |顯示全部樓層
lc1201 發表於 2020-6-16 15:06
好! 剛剛上星期五抹走咗好多啡色嘅完全體,仲有部分係白色未進化(?)嘅都抹走了~
介殼蟲真係好核特... ...

所以近幾個月一兩個就好噴一噴漂白水去清一清會好d!
加油!
回復

yunge0 發表於 2020-6-16 18:29:52 來自手機 |顯示全部樓層

有各位的愛心及樓主不離不棄的護理,棵樹靚左好多。繼續努力!
回復

lc1201 發表於 2020-6-16 20:15:27 來自手機 |顯示全部樓層
多謝兩位大大:)係愛阿哈利
回復