請問哩兩棵蝴蝶蘭係咪瓜得

作者: lcm1107 發表于 2020-4-25 16:16:04
1252 8
之前新年買嘅蝴蝶蘭謝左就攞起兩棵來自己試下種,完全新手,睇youtube同哩到之前幾篇急救文章來學野
哩排出左狀況,所以睇下有無大師可以指點下,或者已經無得救

第一棵
買左新嘅水苔換左哩棵,中間有睇教學
將爛根清左再裸根一日就落新水苔,放入已經整好窿嘅膠盆,再浸水半小時,擎乾之後擺入另一個密封花盆就無理過佢

之後過左大概半星期到一星期,發現好似有爛根同黃葉,就即刻拆水苔,應該係之前浸水太濕,同埋裝落個密封花盆唔夠通風就爛曬D根,D根幾乎無曬,同埋莖發黑,噴左花寶藥水
再裸根左一日,之後而家都係夜晚浸茶水,日頭裸根
但唔係好知道點搞,佢咁啱有生緊嘅新根,可能要靠條新根,不過而家葉都係繼續黃緊,如果甩曬係咪無得救

而家狀況可以睇頭3張圖

第二棵
哩棵比之前果棵仲遲處理,係新年個花盆羅出來,擺左係到之後幾日先搞,中間已經唔知有幾日係無淋水
之後拆開換水台時候發現個莖幾乎全部黑曬,D根雖然好長好健康,但係睇過如果莖腐 應該係好難救
而家D根係由上面開始爛起,而且D葉黃得好快,本身有塊葉已經裂開,再無葉就唔知點算啦

之前已經刮走D黑色 同埋同樣都係噴花寶藥水,裸根一日,再夜晚茶水,日頭裸根
不過都係keep住係咁爛根同黃葉
哩棵感覺狀況仲差,因為完全無新根,都唔覺得有咩生機

咁樣已經持續半個星期,其實仲有咩好做,定係都係keep住夜晚茶水,日頭裸根,還是要落催根藥或者肥料?

第一棵

第一棵

第一棵

第一棵

第一棵

第一棵

第二棵

第二棵

第二棵

第二棵

第二棵

第二棵

第二棵

第二棵
freddywongdy 發表於 2020-4-25 20:10:29 |顯示全部樓層
如果唔係爛入心應該仲有得救,
比我就剪晒d爛根清理好,
用揸乾水嘅濕水苔包住,
放入透氣膠盆引根,
放去通風光亮地方就得,
而家哩d溫度最啱蝴蝶生長!
希望救得到啦!
回復

lcm1107 發表於 2020-4-25 23:18:32 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-4-25 20:10
如果唔係爛入心應該仲有得救,
比我就剪晒d爛根清理好,
用揸乾水嘅濕水苔包住,

多謝呀師兄,但係呢 D爛根我已經盡量清理啦,係咪仲可以清埋碎濕濕果D根?
可能可以試下你個方法! 多謝指點呀!
回復

freddywongdy 發表於 2020-4-26 17:32:05 |顯示全部樓層
lcm1107 發表於 2020-4-25 23:18
多謝呀師兄,但係呢 D爛根我已經盡量清理啦,係咪仲可以清埋碎濕濕果D根?
可能可以試下你個方法! 多謝 ...

我棵白蝴蝶前排d根爛晒,
一把火比我剪晒根包水苔彬皮重種,
基本上無乜野佢都會乖乖生根嘅!
回復

dragonkinght 發表於 2020-4-26 19:24:13 |顯示全部樓層

我會建議你轉水氣栽培,用60%遮光,高通風,唔好用肥,見白先用噴壺噴濕,應該係軟腐病,建議唔係變黑同變軟就唔好剪根,黎緊應該會黃葉同不停爛根,切記唔好長時間浸水,就算想用植料都唔好濕多過一日,兩個星期就知會唔會瓜
回復

lcm1107 發表於 2020-4-30 14:43:24 |顯示全部樓層
dragonkinght 發表於 2020-4-26 19:24
我會建議你轉水氣栽培,用60%遮光,高通風,唔好用肥,見白先用噴壺噴濕,應該係軟腐病,建議唔係變黑同變 ...

師兄 你講得好啱 而家已經各自爛剩2塊大葉
無乜根果盆 而家用緊水培 用水繩吊住條新根 希望新根生得快D
暫時好似無再惡化

另外果盆仲繼續爛根,我會用你講嘅水氣栽培,好似幾好
但要搵啱用嘅盆,同埋屋企係室內未必做到高通風,但都會試下!

感謝指點!
回復

lcm1107 發表於 2020-4-30 14:44:23 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-4-26 17:32
我棵白蝴蝶前排d根爛晒,
一把火比我剪晒根包水苔彬皮重種,
基本上無乜野佢都會乖乖生根嘅!

哇 你咁大膽 我唔係好敢呀
而家情況好似唔係好差,我轉水培、水氣試試佢先

感謝分享呀!

加油!種返生佢開靓花!^^  發表於 2020-4-30 17:08
回復

lcm1107 發表於 2020-5-24 17:19:59 |顯示全部樓層
其中一盆最近開始生葉啦! 哩個已經係之前影落,而家嘅葉有再大D
就係得返一條新根果盆,用左水氣法真係work
不過根就無再長同無新根

我水氣法係咁整,因為唔想再去買陶粒,所以就用紙巾鎖住水氣

回復

psyche 發表於 2020-5-24 17:56:06 來自手機 |顯示全部樓層
歡迎新花友,救花正是學習的好時候。
回復