求毛氈苔學名(更新#38)

作者: MasterTT 發表于 2020-3-2 21:17:17
3300 38

求以下這兩棵毛氈苔的學名謝謝先 B77DBA09-3810-4EDA-B591-25F09115DC0E.jpeg 222B1917-81CA-474A-BC4F-5EE519DF324B.png
己己另 發表於 2020-3-2 22:42:56 來自手機 |顯示全部樓層

圖1的應該是Drosera "Andromeda", 圖2不肯定。

謝謝另大^^  發表於 2020-3-3 10:00
回復

MasterTT 發表於 2020-3-3 10:28:06 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-3-2 22:42
圖1的應該是Drosera "Andromeda", 圖2不肯定。

請問在花墟邊d地方可以買到以上品種毛氈苔?
回復

己己另 發表於 2020-3-3 11:01:52 來自手機 |顯示全部樓層

仙女座茅膏菜花墟未見過。

圖2屬於澳洲北領地茅膏菜家族,因為這類别有雜交種,所以不肯定你這棵的品種。你可以查一下似唔似"小肉餅"。我有係花墟買過北領地茅膏菜,現時有無得買唔太清楚。過冬天剛過,一般食蟲植物狀態可能無咁好,舖頭未必有太多選擇。

拋磚引玉,睇下其他師兄師姐有無分享。
回復

MasterTT 發表於 2020-3-3 11:20:51 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-3-3 11:01

圖2屬於澳洲北領地茅膏菜家族,因為這類别有雜交種,所以不肯定你這棵的品種。 ...

謝謝!呢啲食蟲植物(仲有其他)喺係北角城市花園嘅地庫裏的罕見食蟲植物專賣店見到,但地庫陰森恐怖,人流稀少,所以以後唔敢再去 (除非真係忍唔到手啦)
回復

MasterTT 發表於 2020-3-3 11:21:55 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-3-3 11:01

圖2屬於澳洲北領地茅膏菜家族,因為這類别有雜交種,所以不肯定你這棵的品種。 ...

你講的店鋪係咪指繽紛?
回復

己己另 發表於 2020-3-3 11:30:49 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-3 11:21
你講的店鋪係咪提繽紛?

唔記得係木木木記定係上身買嘅。北領地真係好靚。
回復

Dtwfung 發表於 2020-3-3 11:34:51 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-3 11:20
謝謝!呢啲食蟲植物(仲有其他)喺係北角城市花園嘅地庫裏的罕見食蟲植物專賣店見到,但地庫陰森恐怖,人流 ...

係吖,地庫那間! 香港小店舖生存環境 好悲吓!
BTW, 佢支燈幾有效!
回復

MasterTT 發表於 2020-3-3 12:04:25 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2020-3-3 11:34
係吖,地庫那間! 香港小店舖生存環境 好悲吓!
BTW, 佢支燈幾有效!

係呀!佢啲燈曬到啲食蟲紅曬,好仙美
但果道真係好恐怖,我唔敢再去了
回復

MasterTT 發表於 2020-3-3 12:05:38 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-3-3 11:30

北領地係咪需要好多陽光?我都想玩下食蟲^^
回復

己己另 發表於 2020-3-3 14:15:50 來自手機 |顯示全部樓層
我有照燈的。香港炎熱的夏天十分適合北領地生長,冬天不可太凍。

Thx另大^^  發表於 2020-3-3 14:29
回復

Dtwfung 發表於 2020-3-3 16:59:51 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-3 12:04
係呀!佢啲燈曬到啲食蟲紅曬,好仙美
但果道真係好恐怖,我唔敢再去了  ...

个老板幾好傾/心机! 唔係呢個商場, 佢都幾難生存!

Yes!  發表於 2020-3-3 17:48
回復

Dtwfung 發表於 2020-3-3 17:03:16 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-3 12:05
北領地係咪需要好多陽光?我都想玩下食蟲^^

我都係張佢同其他食蟲一砌放! 但我覺得 佢同堇 比其他 (捕蠅草/土瓶 )对燈耍求低d!

Thx fung大^^!  發表於 2020-3-3 17:49
回復

MasterTT 發表於 2020-3-3 17:50:11 |顯示全部樓層
Dtwfung 發表於 2020-3-3 16:59
个老板幾好傾/心机! 唔係呢個商場, 佢都幾難生存!

果道的食蟲你有冇買?
回復

MasterTT 發表於 2020-3-3 19:00:58 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-3-3 11:30

Post多啲食蟲植物專門店影嘅相啦^^
D5D1C0EE-0854-4A96-B9E6-283C73F1F85F.jpeg F2776C6E-F00B-42A4-88F3-C66926F3EC75.jpeg D436F672-E12B-4242-BEE0-2677BF92DF12.jpeg 90DBDA27-7621-4B88-A7D1-5ADF4A4BE2BF.jpeg 8921A941-2727-4490-A0B8-032C392C2C5A.jpeg 9F167597-C693-4863-9CA9-18F3D08A6EB9.jpeg E3291D85-199C-4E7C-BCB2-49AEFC7C3E0B.jpeg AED79247-F807-4CD9-806D-1D7B580FC09A.jpeg
6A7A65BD-99EA-4C81-88E0-30725311295F.jpeg FBDEB1FB-3E67-44FB-AA85-7A1E57470BA4.jpeg 28B70C0D-9D72-4D05-8505-39A093162CAD.jpeg D31002E6-59A4-4D4D-9124-9E84044D452F.jpeg BF1B9B16-D873-4E64-9143-6F8B72AF93E3.jpeg 300BEC87-7B59-475A-817F-6DD05801FD80.jpeg D10A237A-49BF-47A8-8C5C-D2DD40763BAF.jpeg
謝謝B17大賞分!

評分

查看全部評分

回復

己己另 發表於 2020-3-3 19:40:24 來自手機 |顯示全部樓層
你見到啱又無買嘅?

招呼小眾的實體店,係香港好難生存。

以前嫁^^  發表於 2020-3-3 21:06
回復

MasterTT 發表於 2020-3-3 19:52:26 來自手機 |顯示全部樓層
己己另 發表於 2020-3-3 19:40
你見到啱又無買嘅?

招呼小眾的實體店,係香港好難生存。

果時睇到嘅時候係我初初種食蟲,所以只係參觀下,冇唸住買咁貴嘅嘢
但上年種咗d豬籠草,毛氈苔,weser堇,都係d普貨,種咗一年有返少少經驗(超少)所以就想挑戰下呢d罕見貨
另大大你頭像嘅堇(藍藍哋)都應該係貴貨罕見貨唻㗎
回復

己己另 發表於 2020-3-3 22:26:30 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-3 19:52
果時睇到嘅時候係我初初種食蟲,所以只係參觀下,冇唸住買咁貴嘅嘢
但上年種咗d豬籠草,毛氈苔 ...

我個頭像係圓切捕蟲堇,都係入門品種。
回復

Dtwfung 發表於 2020-3-3 23:03:01 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-3 17:50
果道的食蟲你有冇買?

冇吖! $$$
回復

MasterTT 發表於 2020-3-4 11:04:35 |顯示全部樓層

明白,$$$嘛
回復

12下一頁