返回列表 發新帖
作者: dragonkinght 發表于 2020-2-23 18:18:50
2180 28
dragonkinght 發表於 2020-3-7 00:39:22 |顯示全部樓層
差不多吧

回復

小雷子 發表於 2020-3-7 22:09:36 來自手機 |顯示全部樓層
dragonkinght 發表於 2020-3-7 00:39
差不多吧

狀態唔錯呀,你繼續重覆呢個步驟,每日浸水約2小時,其他時間棵根,大概維持咁做一星期!如果冇再爛根, 你可以將浸根時間加長到4-5個鐘,再做一個星期到,都冇問題的話,你可以試下用約2cm嘅水,全日浸根,冇問題的話全水培就可以正式開始!(重點係需耐性)
回復

dragonkinght 發表於 2020-3-8 00:49:19 |顯示全部樓層
不好吧,不長新根又不長新葉,最後一個花苞都未大,舊根又黑乾慢延,我覺得這段時間沒有加肥應該是肥不足
回復

小雷子 發表於 2020-3-8 01:10:30 來自手機 |顯示全部樓層
dragonkinght 發表於 2020-3-8 00:49
不好吧,不長新根又不長新葉,最後一個花苞都未大,舊根又黑乾慢延,我覺得這段時間沒有加肥應該是肥不足 ...

如果你轉水培,呢段時間唔好施肥!根不斷發黑,但冇軟的話冇問題的!我剛影左呢張相,呢棵蘭花買返嚟啲根好弱,亦爛左不少根,基本上所有根都有發黑的,我用水培差不多2個月時間,依加先穩定下來,中途有停止生長的,之後開始慢慢長新根,我先開始落肥!
如果植株好弱的話,施肥會加添佢負擔,我見你啲花都冇謝,其實已經唔錯的!繼續努力吧! 20200308_010149.jpg
回復

dragonkinght 發表於 2020-3-9 13:36:21 |顯示全部樓層

感覺上好唔對路,上面剛剛開那些新花太細同開花速度太慢,正常用啱方法應該唔會咁,到底點先會復活生長?
回復

小雷子 發表於 2020-3-9 15:30:42 來自手機 |顯示全部樓層
dragonkinght 發表於 2020-3-9 13:36
感覺上好唔對路,上面剛剛開那些新花太細同開花速度太慢,正常用啱方法應該唔會咁,到底點先會復活生長? ...

你要明白,棵花巳爛剩一條根,已經係非常弱,近乎在死亡邊沿,仲要用軟弱嘅生命, 撐起成棵花嘅營養需要,已經係不得了的事!
你要花大,又要有新葉,新根長,雖要好長時間的!
你亦可參考其他花友的種植方法!
回復

Ming36 發表於 2020-3-9 15:38:52 來自手機 |顯示全部樓層
如果係我,我會剪咗啲花水插,都可以再欣賞個零禮拜。
另一方面,專心拯救弱株,吹乾啲根,用水苔引新根或用適當的水培方法,目標也是要它長新根。
回復

dragonkinght 發表於 2020-3-9 17:55:45 |顯示全部樓層
因為我有種多肉植物,一星期左右就可以生到半隻手指長ge根,相比起我見佢情況繼續差緊,佢開埋果個花梗我就剪左佢,但我怕乾水苔太吸水,所以先唔想用水苔
回復

dragonkinght 發表於 2020-3-10 18:56:03 |顯示全部樓層

請問各位今日用水培加左幾多次水?
另外我想問我有其他蘭花,佢前面d花開始收乾,我對上一次淋水係十日前,係唔係水苔太乾先會咁?
回復