捧心蘭不日誌 68#更新

作者: freddywongdy 發表于 2020-2-6 12:25:23
5227 69

玉柱捧心

玉柱捧心

捧心蘭,十分鍾意嘅一種蘭花,可惜香港嘅天氣唔太適合,
一熱 d 就 bye bye!
哩一棵小黃花係上年過年前買,台灣貨,
點知一到夏天就... 好肉赤!  

交種捧心

交種捧心

另外哩一棵應該種左都有十年咁滯!
記得以前响萬春園見到,價錢都...
不過老板話放心買,本園自家種一定種到!
咁就種到而家!可惜一直都未開過花!

Lycaste Red Jewel "Sweet Baby"

Lycaste Red Jewel "Sweet Baby"

- Lycaste Red Jewel "Sweet Baby"

上年過年見花墟有好多地方都有賣,
諗住今年買返盆種下,點知成個花墟一盆都無,
好在見 Childpark大 佢 post,又咁啱响附近,
仲唔拿臨賣返盆 ,仲平過花墟!
希望種到啦!同出年都開花啦!
W88 發表於 2020-2-6 13:19:15 來自手機 |顯示全部樓層
10年等待,真係好有耐性,相信好快有回報!
回復

freddywongdy 發表於 2020-2-6 13:52:18 |顯示全部樓層
W88 發表於 2020-2-6 13:19
10年等待,真係好有耐性,相信好快有回報!

10年果盆,曾經佢生到好大棵大堆,
亦曾經中菌爛到得返一個球莖,
好好彩,佢近年狀態回勇(好似馬評咁!)
今年開始比魔肥試下,花友好多都話谷花一流!
又睇下點!

你落緩解肥試試,我見很多都就超過20粒,我覺得球莖類蘭花,要很多緩解肥才會出超級球莖,球莖大很容易出花!  發表於 2020-2-6 15:04
回復

psyche 發表於 2020-2-6 20:21:01 |顯示全部樓層
種十年都唔開? 唔正常。有冇試過制水啊?
回復

freddywongdy 發表於 2020-2-7 09:24:52 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-2-6 20:21
種十年都唔開? 唔正常。有冇試過制水啊?

要試都試勻啦!
基本上跟佢用杉粒水苔芒骨炭粒種,
試過改較乾身植料,結果生長情況不良球莖超細,
改用保濕較強植料,結果球莖生長良好不過超易爛!
我放左出窗外任日曬風吹雨打,
係夏天先會多雨水d ,秋冬我諗一個禮拜先淋一次水,
有時乾到成盆野輕飄飄咁嫁!
而家試緊肥,
以前用外國d蘭花液肥,係會強壯大棵,不過都係唔開!
有蘭友叫我試下用魔肥,
佢屋企d蘭花次次開花都多到嚇死人,
不過佢屋企當然仲有環境條件啦!夠陽光!
咁而家試下魔肥先!睇下點!
回復

W88 發表於 2020-2-7 11:11:17 來自手機 |顯示全部樓層
哈哈!外國花場賣D 蘭花,好多都分 H-W-I-C 幾類,
會因應品種分門别類,種起不同温度温室。所以邊有咁簡單!
回復

freddywongdy 發表於 2020-2-7 11:24:09 |顯示全部樓層
W88 發表於 2020-2-7 11:11
哈哈!外國花場賣D 蘭花,好多都分 H-W-I-C 幾類,
會因應品種分門别類,種起不同温度温室。所以邊有咁簡單 ...

W大,佢來自大陸啦!
上面應該無打理得咁仔細呢!
回復

W88 發表於 2020-2-7 11:45:12 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-2-7 11:24
W大,佢來自大陸啦!
上面應該無打理得咁仔細呢!

同佢來自邊度無關係!
禾意思係有D植物來自高海拔地區,唔會話人繁殖就可以適應平地低海拔環境!如果唔係本地一早有花農種紅景天,人參啦!
回復

freddywongdy 發表於 2020-2-7 14:28:45 |顯示全部樓層
W88 發表於 2020-2-7 11:45
同佢來自邊度無關係!
禾意思係有D植物來自高海拔地區,唔會話人繁殖就可以適應平地低海拔環境!如果唔係 ...

oic! 明白了!
咁唯有盡人事種啦!
Tks W大!
回復

psyche 發表於 2020-2-7 21:38:28 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-2-7 09:24
要試都試勻啦!
基本上跟佢用杉粒水苔芒骨炭粒種,
試過改較乾身植料,結果生長情況不良球莖超細,

繼續種,一日唔死都有機會開花,肥料助強不助弱,你棵花仲係比較瘦弱,可能仲要馴化一段時間。
回復

Ming36 發表於 2020-2-7 22:48:33 來自手機 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-2-7 21:38
繼續種,一日唔死都有機會開花,肥料助強不助弱,你棵花仲係比較瘦弱,可能仲要馴化一段時間。 ...

「肥料助強不助弱」
我要好好記住,我成日手痕痕落緩解肥,噴水肥,真係要忍一忍手
回復

freddywongdy 發表於 2020-2-8 07:24:55 |顯示全部樓層
psyche 發表於 2020-2-7 21:38
繼續種,一日唔死都有機會開花,肥料助強不助弱,你棵花仲係比較瘦弱,可能仲要馴化一段時間。 ...

明白 psyche大,
我應該變做長頸鹿果日佢就會開花嫁啦!
回復

Childpark 發表於 2020-2-8 19:02:09 |顯示全部樓層
其實蘭花會進化適應環境的,包括野生的

我的經驗見到很多高山蘭花給人類帶到溫度高的環境養都能開花

問題是養蘭人的本領和經驗,如果你的蘭花3年不死,就有機會繼續生長下去

我見自己的不太受熱的蘭花經過3年不生不死渡過高溫的天台後,開始出葉芽,生氣開始了!

所以不要灰心,只要蘭花不死就會有機會開花
回復

freddywongdy 發表於 2020-2-8 20:35:42 |顯示全部樓層
Childpark 發表於 2020-2-8 19:02
其實蘭花會進化適應環境的,包括野生的

我的經驗見到很多高山蘭花給人類帶到溫度高的環境養都能開花

收到!種到佢開花為止!
回復

freddywongdy 發表於 2020-3-6 21:01:11 |顯示全部樓層

Lyc.Red Jewel "sweet baby"

Lyc.Red Jewel "sweet baby"

Lyc. Red Jewel " sweet baby"

Lyc. Red Jewel " sweet baby"

被娘親唔小心幫佢提早結束花期,
唯有襯春天換晒d植料,
等佢慢慢適應長新芽啦!
回復

Ming36 發表於 2020-3-6 21:44:32 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-3-6 21:01
唯有襯春天換晒d植料,
等佢慢慢適應長新芽啦! ...

戥你傷心,但不要怪責娘親,佢都唔想嘅!
我都有類似經驗,第一次特別傷心,跟住果次就唔開心咗一段時間,再嚟?唔會比這些機會再來。
祝明年開得更美、更燦爛、更長壽
回復

freddywongdy 發表於 2020-3-6 21:47:30 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-3-6 21:44
戥你傷心,但不要怪責娘親,佢都唔想嘅!
我都有類似經驗,第一次特別傷心,跟住果 ...

只怪我放嘅位置放得唔好姐!
希望種得返佢靚靚地,
等佢適應再開花啦!
回復

nekotoro 發表於 2020-3-7 20:02:49 來自手機 |顯示全部樓層
鬼火咁靚!
回復

小雷子 發表於 2020-3-7 21:50:39 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-3-6 21:01
唯有襯春天換晒d植料,
等佢慢慢適應長新芽啦! ...

好明白你感受,我都試過!為左撫平傷口,買多兩盆返嚟,繼續賞花!
回復

freddywongdy 發表於 2020-3-8 17:16:38 |顯示全部樓層

有花就話姐!
回復

1234下一頁