中毒高峰期—孖T多肉(更新#2481窗台照)

作者: MasterTT 發表于 2019-11-10 16:17:36
29809 2345
MasterTT 發表於 2020-4-19 16:49:32 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-19 16:46
是軟不是融?除了中心積水,融爛之外,通常十二卷有什事也是脫土看根,整體來看看那部份有問題,葉片無光 ...

發軟的不是姫壽,而是蟬翼玉露。
姫壽仲未發根呀,今日買咗d生根粉,沾咗d粉,唔知這樣做法是否正確。
回復

waiting 發表於 2020-4-19 17:06:48 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-19 16:49
發軟的不是姫壽,而是蟬翼玉露。
姫壽仲未發根呀,今日買咗d生根粉,沾咗d粉,唔知這樣做法是否正確。 ...

孖T大, 參考吓.
十二卷屬修根後僵住
https://12juan.com/boke/ziliao/jingyan/1942.html
回復

MasterTT 發表於 2020-4-19 17:11:53 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-19 17:06
孖T大, 參考吓.
十二卷屬修根後僵住
https://12juan.com/boke/ziliao/jingyan/1942.html ...

即係要悶養?
回復

waiting 發表於 2020-4-19 17:20:19 |顯示全部樓層

仲要睇埋佢用甚麼植料, 有時我覺得既然現時方法唔得, 就乜都試吓, 再遲d入夏仲麻煩…
正如d人成日話蝴蝶蘭唔用得泥種, 我就偏要用泥種一樣, 試吓冇問題, 日日睇住佢有乜變化就最緊要.
回復

MasterTT 發表於 2020-4-19 17:34:14 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-19 17:20
仲要睇埋佢用甚麼植料, 有時我覺得既然現時方法唔得, 就乜都試吓, 再遲d入夏仲麻煩…
正如d人成日話蝴蝶 ...

謝謝!

回復

taxitang 發表於 2020-4-19 17:42:14 |顯示全部樓層

可以悶養,因為唔使好快就唔使養,掉得。
回復

MasterTT 發表於 2020-4-19 17:56:16 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-19 17:42

唔好呀!$98㗎!
回復

waiting 發表於 2020-4-19 18:00:33 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-19 17:56
唔好呀!$98㗎!

仲記得幾錢…
我買完就忘記價錢㗎啦…
回復

MasterTT 發表於 2020-4-19 18:10:44 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-19 18:00
仲記得幾錢…
我買完就忘記價錢㗎啦…

血汗錢嚟㗎,點會唔記得!
回復

taxitang 發表於 2020-4-19 18:54:08 |顯示全部樓層

以我認識的悶養,首要溫度唔能夠高,單這這點,有很多花友中招。

回復

MasterTT 發表於 2020-4-19 18:57:09 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-19 18:54
以我認識的悶養,首要溫度唔能夠高,單這這點,有很多花友中招。

唯有開冷氣
講番盆蟬翼,啱啱脫土,根生得非常好呀,以前得一兩條主根咋,究竟係咩事? 6AC58B77-8509-4C65-81F5-A60192AF3681.jpeg
回復

Amber_Ng 發表於 2020-4-19 19:01:37 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-19 17:42

簡稱:悶死
回復

Amber_Ng 發表於 2020-4-19 19:03:27 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-19 18:54

北方人士玩法
回復

taxitang 發表於 2020-4-19 19:52:09 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-19 18:57
唯有開冷氣
講番盆蟬翼,啱啱脫土,根生得非常好呀,以前得一兩條主根咋,究竟係咩事? ...

點解唔拍有事的中心葉?根無事,非常好,看不見葉片有沒有曬過龍,還有一點,我曾記得不知那位花友一個月淋一次水,今日之前還算生長期,制水嚴重也會塌窗葉皺無光澤,如果無修根,看情況應該唔使,重新栽種,四、五日後才淋一次大水,暫時不要放有光位置,散光已經很好,其次是一定要放通風位,再看看如何,不用緊張,看底部就無問題,葉面就未知。
回復

taxitang 發表於 2020-4-19 19:54:48 |顯示全部樓層

悶養之前三思。
回復

MasterTT 發表於 2020-4-19 20:04:25 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-19 19:52
點解唔拍有事的中心葉?根無事,非常好,看不見葉片有沒有曬過龍,還有一點,我曾記得不知那位花友一個月 ...

我有修根,而家俾返張相你睇,唔好意思! B524ED38-0916-480F-ABAD-9F2E31C05473.jpeg
回復

taxitang 發表於 2020-4-19 20:14:51 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-19 20:04
我有修根,而家俾返張相你睇,唔好意思!

是否紅圈的葉片有問題,整體看,看不出問題,可能兩個原因,一是唔通風、不是有悶養?二是淋水太少,除非遲些超過三十幾度以上,否則拿上手輕的,就要淋水,我時常都抽兩、三盆上手,是否需要淋水,如要再穩陣嘢,拿上手輕,再過兩日才淋,還記得一件事,不知你有沒有改變在晚上淋水,我懷疑是否依然日間淋水?多少有影響。
回復

MasterTT 發表於 2020-4-19 20:18:05 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-19 20:14
是否紅圈的葉片有問題,整體看,看不出問題,可能兩個原因,一是唔通風、不是有悶養?二是淋水太少,除非 ...

我兩星期淋一次水,傍晚淋,如果是缺水,應該會連埋老葉發皺?
有問題的葉子: D4ADC492-0632-4F5F-833B-52390FAD3EFC.jpeg
回復

waiting 發表於 2020-4-19 20:32:22 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-19 18:57
唯有開冷氣
講番盆蟬翼,啱啱脫土,根生得非常好呀,以前得一兩條主根咋,究竟係咩事? ...

唔洗驚. 而家噴濕泥土, 散緊d水份, 植株要乾, 唔可以有水. 過兩日會涼番d, 到時才開始悶養就啱㗎喇, 每隔幾日就開蓋透氣. 冇人叫你烈日當空下悶養, 咁樣一日必死, 仲有蓋要開窿, 記住唔好俾佢曬到太陽!
佢已經僵住, 再唔製造環境出根, 都會慢慢死. 邊有咁易悶死呀… 悶死咪當經驗囉!
回復

MasterTT 發表於 2020-4-19 20:35:21 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-19 20:32
唔洗驚. 而家噴濕泥土, 散緊d水份, 植株要乾, 唔可以有水. 過兩日會涼番d, 到時才開始悶養就啱㗎喇, 每隔 ...

沾咗生根粉,得唔得?
回復