中毒高峰期—孖T多肉(更新#2481窗台照)

作者: MasterTT 發表于 2019-11-10 16:17:36
29759 2345
taxitang 發表於 2020-4-14 22:50:28 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-14 22:37
我有意買多一盆38蚊嚟做實驗, 拆多兩盆出嚟共4盆, 試吓唔同淋水方法, 兩盆用滴水, 兩盆用浸水, 睇吓有乜 ...

近日重複看了一些資料,有些矛盾,有篇帖文,不大乾大濕,只用噴壺噴濕約1cm植料濕,控形,不易徒長,但根系橫向較淺,但另一帖文是座水方式,根系直伸,好處是不濕植株,不易爛頭。所以真的要自己加以摸索,妳約38港元的預算,等我看看有沒有好東西,不過通常都係很細粒,約1cm左右。
回復

taxitang 發表於 2020-4-14 23:00:44 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-14 22:37
我有意買多一盆38蚊嚟做實驗, 拆多兩盆出嚟共4盆, 試吓唔同淋水方法, 兩盆用滴水, 兩盆用浸水, 睇吓有乜 ...

呢度啲拼盆幾合妳喎,晚安!
https://caosan.taobao.com/shop/view_shop.htm?shop_id=34925808
回復

waiting 發表於 2020-4-14 23:46:39 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-14 23:00
呢度啲拼盆幾合妳喎,晚安!
https://caosan.taobao.com/shop/view_shop.htm?shop_id=34925808 ...

Taxi大…你好邪惡呀…
紫李夫人都係$150/9粒…真係好吸引…
嗰隻KO全窗一輪都好靚…
回復

taxitang 發表於 2020-4-15 08:05:24 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-14 23:46
Taxi大…你好邪惡呀…
紫李夫人都係$150/9粒…真係好吸引…
嗰隻KO全窗一輪都好靚… ...

妳看那間約1cm左右,150元有9粒,但講真,1cm也是非常細的。
一分錢、一分貨,好似呢間就平宜,但緊記,得半cm大,看得多了,同一品種,除了特別的品種外,大多以植物大小定價。

回復

taxitang 發表於 2020-4-15 08:23:16 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-15 08:05
妳看那間約1cm左右,150元有9粒,但講真,1cm也是非常細的。
一分錢、一分貨,好似呢間就平宜,但緊記, ...

師姐,同一店舖,唔要求品種,呢啲就大眾化。
回復

MasterTT 發表於 2020-4-15 08:33:29 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-14 22:24
哈哈哈!未夠,還有初養錦鯉、再養紅龍,珊瑚魚,中期的花羅漢,需要CO2的紅色水草,水晶蝦,到現在沒地 ...

Taxi大你鐘意埋咁多嘢....
回復

MasterTT 發表於 2020-4-15 08:35:44 |顯示全部樓層

李夫人脫皮好可愛!
回復

小蘑菇 發表於 2020-4-15 08:43:24 |顯示全部樓層
大邪惡了
回復

小蘑菇 發表於 2020-4-15 08:47:46 |顯示全部樓層

弁天玉又大粒又靚, 吸引呢
回復

taxitang 發表於 2020-4-15 09:01:01 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-15 08:33
Taxi大你鐘意埋咁多嘢....

全部都是正常嗜好,亦大多色彩繽紛,就是喜歡多色彩。
回復

taxitang 發表於 2020-4-15 09:17:50 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-15 08:47
弁天玉又大粒又靚, 吸引呢

我之前那盆拼盆都有兩粒綠弁天,一粒大的是綠紫勳,綠色品種綠弁天較綠紫勳亮麗、但又以大窗或全窗的綠光陽最美,當然亦較貴,貴精不貴多原則下,考慮一物一拍或還是播子自己選拔!因個體關係,要窗面無雜點,拍就貴,但好種子也不平宜,不急,慢慢諗,遲些亦應該會跌價。
回復

MasterTT 發表於 2020-4-15 09:26:51 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-15 09:01
全部都是正常嗜好,亦大多色彩繽紛,就是喜歡多色彩。

鍾意色彩,咁咪畫畫囉!
回復

小蘑菇 發表於 2020-4-15 09:28:20 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-15 09:17
我之前那盆拼盆都有兩粒綠弁天,一粒大的是綠紫勳,綠色品種綠弁天較綠紫勳亮麗、但又以大窗或全窗的綠光 ...

由種子種起的話, 出紋需時比較長, 亦都未必長得大, 唸唸下, 大粒都未種好, 考慮種子確實風險比較高, 先摸熟習性為上策, 學師兄咁講, 先種好手頭的, 睇下係咪適合種
回復

taxitang 發表於 2020-4-15 09:35:53 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-15 09:26
鍾意色彩,咁咪畫畫囉!

你估我是小雷子師姐咁叻,真的沒天份。實物產生不同的色彩好豐富,世界多美好。
回復

MasterTT 發表於 2020-4-15 09:39:23 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-15 09:35
你估我是小雷子師姐咁叻,真的沒天份。實物產生不同的色彩好豐富,世界多美好。 ...

小雷子畫畫真係好靚!
回復

taxitang 發表於 2020-4-15 09:41:45 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-15 09:28
由種子種起的話, 出紋需時比較長, 亦都未必長得大, 唸唸下, 大粒都未種好, 考慮種子確實風險比較高 ...

所以正如師姐所說,買實物會較好,留意售價與質素,慢慢都唔遲,而且國內市場售價,跌價是定律,地方唔夠放,又唔會買得多,合心意為首選。
如師姐也有心目中想擁有的品種顏色,不妨出聲,遇啱通知妳,養多不如養精品,每人必有所愛。
回復

waiting 發表於 2020-4-15 10:04:58 來自手機 |顯示全部樓層

我唔會買貴嘢住… 因為我都未掌握到點種…
回復

MasterTT 發表於 2020-4-15 10:08:33 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-15 10:04
我唔會買貴嘢住… 因為我都未掌握到點種…

其實我響花墟都未見過特別貴嘅生石花,我買嗰啲都係普通貨。
買貴貨嘅話,種死咗就弊!
只有taxi大有資格買貴貨,因為佢先係高手!
回復

小蘑菇 發表於 2020-4-15 10:10:04 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-15 09:41
所以正如師姐所說,買實物會較好,留意售價與質素,慢慢都唔遲,而且國內市場售價,跌價是定律,地方唔夠 ...

要以有限嘅位置,種無限嘅位置, 確實要揀選喜愛的, 深感認同呢

師兄比的幾條 link 入面, 都已經有合心水的, 好吸引。 師兄都講得正確, 價格應該還會調整, 不宜過急。
回復

MasterTT 發表於 2020-4-15 10:13:38 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-15 10:10
要以有限嘅位置,種無限嘅位置, 確實要揀選喜愛的, 深感認同呢

師兄比的幾條 link 入面, 都已經有合 ...

蘑菇大,你種苦科係咪好有經驗?我見你有發關於呢啲嘅帖
回復