中毒高峰期—孖T多肉(更新#2481窗台照)

作者: MasterTT 發表于 2019-11-10 16:17:36
29210 2345
MasterTT 發表於 2020-3-31 20:02:09 |顯示全部樓層
corina 發表於 2020-3-31 18:54
看多了,  要求自然越來越高,不過我不捨得買太貴,基本都是一百幾十

我知道無位種係好慘,你可以分享唔要的/加個架係屋企擴建下,又可以再種啦!
回復

MasterTT 發表於 2020-4-1 16:25:45 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-31 20:02
我知道無位種係好慘,你可以分享唔要的/加個架係屋企擴建下,又可以再種啦!  ...

今日唔舒服,去咗睇醫生!
發現附近有間花圃,毫不猶豫,衝過去!
毒下人先~
旋葉姫星美人 4838D57E-E512-450B-8C86-0BBBC91D76A6.jpeg
彩葉草(觀葉) 0936BC55-0873-4BCE-8F0F-53CED2EB4DC6.jpeg
明星丸(更正:嘉紋丸) C3891109-0EE5-4FE8-B9BF-D53A38ADDD50.jpeg
金晃丸 047D1031-5EAD-4CAE-9A01-9A520A76426B.jpeg
當然,我偷偷地影咗嗰邊啲多肉(一小部分) 58037512-0310-418B-A0D9-B86ACC8912EF.jpeg
係果度我見到佢有賣真錦仙人掌(不在照片),賣$48咋!但係我唔鍾意嗰個品種,所以放棄左!
回復

waiting 發表於 2020-4-1 16:47:57 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-1 16:25
今日唔舒服,去咗睇醫生,發現附近有間花圃,毫不猶豫,衝過去!
毒下人先~

小心身體呀!
圖3個仙人球好正喎!
回復

MasterTT 發表於 2020-4-1 16:51:14 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-1 16:47
小心身體呀!
圖3個仙人球好正喎!

謝謝wait大!
係呀!$15咋!不過唔係白星,啲刺係黃色㗎!
回復

小蘑菇 發表於 2020-4-1 18:02:34 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-1 16:25
今日唔舒服,去咗睇醫生,發現附近有間花圃,毫不猶豫,衝過去!
毒下人先~

樓主, 保重身體呀

last 嗰幅相, 右邊第一行開細細朶花嗰球球, 好似幾靚喎
回復

MasterTT 發表於 2020-4-1 18:10:09 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2020-4-1 18:02
樓主, 保重身體呀

last 嗰幅相, 右邊第一行開細細朶花嗰球球, 好似幾靚喎 ...

謝謝蘑菇大大!
果棵應該係玉翁!
回復

taxitang 發表於 2020-4-1 18:41:39 |顯示全部樓層
又發新大陸,可以盡情買買買
回復

MasterTT 發表於 2020-4-1 19:40:35 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-1 18:41
又發新大陸,可以盡情買買買

冇錯!果道啲肉都幾靚,應該係啱啱新開,大部分多肉都冇徒長,好吸引!
師兄都買多啲肉啦!
回復

taxitang 發表於 2020-4-1 21:09:19 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-1 19:40
冇錯!果道啲肉都幾靚,應該係啱啱新開,大部分多肉都冇徒長,好吸引!
師兄都買多啲肉啦!{: ...

又毒我,又叫我買多啲,如果唔係你比啲咁靚既生石花來毒我,今日就唔駛大出血。
花友,多多無好人!
等睇生石花。

回復

MasterTT 發表於 2020-4-1 21:11:25 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-1 21:09
又毒我,又叫我買多啲,如果唔係你比啲咁靚既生石花來毒我,今日就唔駛大出血。
花友,多多無好人!
等睇 ...

我建議你.....一次過買哂佢地
回復

taxitang 發表於 2020-4-1 21:36:38 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-1 21:11
我建議你.....一次過買哂佢地

揀啲自己喜歡就算,呢度都買了13粒,差不多,養住先。
回復

MasterTT 發表於 2020-4-1 21:41:35 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-1 21:36
揀啲自己喜歡就算,呢度都買了13粒,差不多,養住先。

一次過買13粒!
回復

taxitang 發表於 2020-4-1 22:35:59 |顯示全部樓層

是啊!呢張就是賑單,第二行橙色的最平,5元一粒,覺得咁橙較少見,所以買了三粒,其餘的一粒,最右邊的數字是售價。三間不同店舖。
回復

MasterTT 發表於 2020-4-2 09:16:22 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-1 22:35
是啊!呢張就是賑單,第二行橙色的最平,5元一粒,覺得咁橙較少見,所以買了三粒,其餘的一粒,最右邊的 ...

Taxi大,一次過買咁多驚唔驚種死呀?生石花唔係想像中咁易打理!
回復

taxitang 發表於 2020-4-2 10:53:28 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-4-2 09:16
Taxi大,一次過買咁多驚唔驚種死呀?生石花唔係想像中咁易打理!  ...

玩一盆夠啦,睇了幾日文章,正融匯綜合緊,但始終都係要實踐,買些冇凹凸紋的,亮麗的,挑戰自己,生石花從未接觸,試試玩,較擔心光照問題。
剛剛又看見有關的新帖文,借一借地方分享,應該對生石花愛好者有多少參考價值。謝謝!
生石花淋水經驗
回復

MasterTT 發表於 2020-4-2 10:56:54 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-2 10:53
玩一盆夠啦,睇了幾日文章,正融匯綜合緊,但始終都係要實踐,買些冇凹凸紋的,亮麗的,挑戰自己,生石花 ...

謝謝資料提供!生石花唔易養,祝師兄種植成功!
回復

waiting 發表於 2020-4-2 12:23:00 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-2 10:53
玩一盆夠啦,睇了幾日文章,正融匯綜合緊,但始終都係要實踐,買些冇凹凸紋的,亮麗的,挑戰自己,生石花 ...

Taxi大, 你會一個盆種晒, 定係分開一盆一個品種呀?
佢地有d品種特別易徒長, 有d特別唔喜歡水, 真係幾麻煩…
回復

taxitang 發表於 2020-4-2 13:20:50 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-4-2 12:23
Taxi大, 你會一個盆種晒, 定係分開一盆一個品種呀?
佢地有d品種特別易徒長, 有d特別唔喜歡水, 真係幾麻 ...

我應該會種埋一盆,喜歡亮麗無凹凸紋的,因有深紋的看似豬腦,個人覺得不太好看,呢批生石花以紫勳系為主要,其餘也是類似光面,我估計習性應該也類似。早兩日孖T大問起用什麼舖面土,本應一向沒有舖面習慣,但已構思呢批生石花種好後,加一層白中帶微黃的鹿沼土,畫面應該幾靚,哈!哈!哈!自讚自。
回復

taxitang 發表於 2020-4-2 13:23:39 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-2 13:20
我應該會種埋一盆,喜歡亮麗無凹凸紋的,因有深紋的看似豬腦,個人覺得不太好看,呢批生石花以紫勳系為主 ...

咦!唔係喎,黑色舖面好似更好,有什麼是黑土?
回復

waiting 發表於 2020-4-2 13:29:51 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-4-2 13:23
咦!唔係喎,黑色舖面好似更好,有什麼是黑土?

Taxi大可揾吓水族用品的缸底砂, 顏色選擇多.
水族有隻黑金砂, 黑得嚟亮晶晶的.
回復