中毒高峰期—孖T多肉(更新#2481窗台照)

作者: MasterTT 發表于 2019-11-10 16:17:36
29282 2345
waiting 發表於 2020-3-14 12:02:50 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-3-14 12:00
你對玉露真係做左好多功課,可以落手進貨了。

做玉扇功課時順便啫…
回復

waiting 發表於 2020-3-14 12:06:51 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-14 12:01
疫情唔出街呀

戴口罩﹑搓手液﹑濕紙巾… 每入完一間店就消毒對手.
返到屋企即係沖涼. 我次次去完花墟都係咁.
回復

taxitang 發表於 2020-3-14 12:09:45 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-14 12:00
十二卷呢排二個月無飲水喇

二個月都唔淋水,但唔曬確是可以生存,不過唔會如玉扇這麼靚,理應失光澤兼塌窗!
回復

MasterTT 發表於 2020-3-14 12:11:05 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-3-14 12:06
戴口罩﹑搓手液﹑濕紙巾… 每入完一間店就消毒對手.
返到屋企即係沖涼. 我次次去完花墟都係咁. ...

我要搭地鐵先過到海呀,地鐵好多菌架
回復

MasterTT 發表於 2020-3-14 12:13:15 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-14 12:09
二個月都唔淋水,但唔曬確是可以生存,不過唔會如玉扇這麼靚,理應失光澤兼塌窗! ...

搵日淋水先
回復

MasterTT 發表於 2020-3-14 13:57:32 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-14 12:09
二個月都唔淋水,但唔曬確是可以生存,不過唔會如玉扇這麼靚,理應失光澤兼塌窗! ...

俾啲花花曬太陽先~
F540D14A-0CC4-41EB-B7A7-15952324CA52.jpeg A9D674FA-3F55-48B0-9A6E-7108898D6C32.jpeg 4DCE465B-04BF-4902-92B5-A846E9C8C087.jpeg 703BC044-B613-4F4C-A8E7-407AC9938031.jpeg 4A4233F9-28D6-4E8B-974A-DED45499D390.jpeg 48D35E81-37EB-43FF-924C-BDC85098EA86.jpeg DCE65780-2001-4FE6-A6DF-46FC895A6907.jpeg 8933C0BB-9066-4771-A6AB-8C12446F16FF.jpeg B63A1342-B028-4764-A040-075CE63CC6D7.jpeg 68E8FA2F-AB66-4D82-83EC-D6488703C6F4.jpeg 80E0DCC5-005C-4D3F-8F9F-6CD058754727.jpeg
回復

chuyat10 發表於 2020-3-14 14:28:16 來自手機 |顯示全部樓層
十二卷類唔好直曬啊。
回復

MasterTT 發表於 2020-3-14 14:38:36 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-3-14 14:28
十二卷類唔好直曬啊。

唔係直曬,隔住個玻璃㗎!
已經淋咗水啦
回復

taxitang 發表於 2020-3-14 14:54:01 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-14 14:38
已經淋咗水啦

中午的陽光,中午去淋水,無話可說。
回復

MasterTT 發表於 2020-3-14 14:57:41 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-14 14:54
中午的陽光,中午去淋水,無話可說。

中午我見到氣溫合適(20度),陽光溫和,咪淋水囉,不可以的嗎?
回復

MasterTT 發表於 2020-3-14 15:07:03 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2020-3-14 14:28
十二卷類唔好直曬啊。

卷絹花苞生長良好! 27320828-BBCA-46E3-936A-DCA7CC6064AE.jpeg 8DDE1FB6-2C30-461E-BDF7-35ECFF70992D.jpeg
回復

waiting 發表於 2020-3-14 15:22:01 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-14 14:38
已經淋咗水啦

日光日白去淋水?
你想烚定蒸十二卷?
回復

MasterTT 發表於 2020-3-14 15:25:44 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-3-14 15:22
日光日白去淋水?
你想烚定蒸十二卷?

我每次都係呢段時間淋水,都唔見出事,夜晚我唔得閒
回復

waiting 發表於 2020-3-14 15:32:46 來自手機 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-14 15:25
我每次都係呢段時間淋水,都唔見出事,夜晚我唔得閒

從來都唔建議曬住太陽去淋水, 真係會蒸死d植物.
回復

taxitang 發表於 2020-3-14 15:33:53 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-14 14:57
中午我見到氣溫合適(20度),陽光溫和,咪淋水囉,不可以的嗎?

20度可以,但不是太好,由早上16、7度,上升20零度,跟著又淋水降溫,始終不是太好,試諗諗,太陽未出,溫度未高先淋水,隨著溫度逐步升高,是否較易適應?,有好多時十二卷是靠自己觀察環境是否合適,簡單的對比,光多轉紅,合適黃中帶紅,不夠光徒長無光澤,就要移位。

真錦就是隨著光照不同而有所變化,因而可以判斷光照是否合適。

真錦就是隨著光照不同而有所變化,因而可以判斷光照是否合適。
回復

MasterTT 發表於 2020-3-14 15:39:00 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-14 15:33
20度可以,但不是太好,由早上16、7度,上升20零度,跟著又淋水降溫,始終不是太好,試諗諗,太陽未出, ...

知道!我會盡量改成晚上澆水,謝謝!
請問大大相片中的壽是什麼名字?
回復

taxitang 發表於 2020-3-14 15:58:15 |顯示全部樓層
MasterTT 發表於 2020-3-14 15:39
知道!我會盡量改成晚上澆水,謝謝!
請問大大相片中的壽是什麼名字? ...

國內簡稱克錦,克里克特錦之其中一品,其他地方稱克雷克特錦,較大型出名的品種是電路板,大型,葉紋美,以下是丘比特克錦。

Thanks!  發表於 2020-3-14 16:05
回復

MasterTT 發表於 2020-3-14 17:55:22 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-14 15:58
國內簡稱克錦,克里克特錦之其中一品,其他地方稱克雷克特錦,較大型出名的品種是電路板,大型,葉紋美, ...

摘心,須便令側芽生長,剪咗個部分做咗扦插繁殖,希望成功啦! 542E1076-DC27-4674-A337-C7625D1E80CC.jpeg

好似叫熊童子  發表於 2020-3-14 19:33
我覺得呢隻嘢好難種…  發表於 2020-3-14 18:20
回復

waiting 發表於 2020-3-14 18:22:14 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2020-3-14 15:58
國內簡稱克錦,克里克特錦之其中一品,其他地方稱克雷克特錦,較大型出名的品種是電路板,大型,葉紋美, ...

爬文時見到有位大大, 個名好似有個「米」字, 佢嗰棵真係超靚.
回復

MasterTT 發表於 2020-3-14 18:30:27 來自手機 |顯示全部樓層
waiting 發表於 2020-3-14 18:22
爬文時見到有位大大, 個名好似有個「米」字, 佢嗰棵真係超靚.

摘完心好核突 34AC8588-A21D-450C-A830-ABDA766731E0.jpeg
回復