失敗之作,香蕉朱古力粒蛋糕!!

作者: PACO 發表于 2011-7-4 22:07:10
1193 3
由於太早落朱古力粒,引致沉哂底

材料有:起點香蕉,雞蛋,沙糖,自發粉,朱古力粒同一張牛油紙

材料有:起點香蕉,雞蛋,沙糖,自發粉,朱古力粒同一張牛油紙

先將香蕉壓成蕉蓉

先將香蕉壓成蕉蓉

即係變成咁

即係變成咁

蛋白先打起少少,再將糖分兩次落再打至企身

蛋白先打起少少,再將糖分兩次落再打至企身

蛋黃就同蕉蓉混合備用

蛋黃就同蕉蓉混合備用

之後將蛋黃蕉蓉加入打起蛋白中,並加入自發粉攪混

之後將蛋黃蕉蓉加入打起蛋白中,並加入自發粉攪混

最失敗就係呢個步驟,太早加入朱古力粒

最失敗就係呢個步驟,太早加入朱古力粒

在飯煲底加少少水後放入牛油紙

在飯煲底加少少水後放入牛油紙

倒入蛋糕漿按制,約五分鐘後會跳制,此時不用理會,等大約十至十五分鐘後再按制,之後一直等多大約三十五分鐘, ...

倒入蛋糕漿按制,約五分鐘後會跳制,此時不用理會,等大約十至十五分鐘後再按制,之後一直等多大約三十五分鐘, ...

其實鬆軟度幾好,只是朱古力粒沉哂底=.=!

其實鬆軟度幾好,只是朱古力粒沉哂底=.=!

評分

查看全部評分

andyman 發表於 2011-7-4 23:54:48 |顯示全部樓層
唔知有冇睇錯, 你個蛋白好似消左泡呀, 加入1/4 茶匙醋同蛋白一起打,啲泡會持久啲。
另外香菸蕉好似多了一點。
加油呀, 再接再厲。

其實嗰張相係未打起的,只是乜都冇落齋打了幾吓^0^!我跟住放了糖再打就好企身! 我覺得香蕉唔加咁多好似唔夠甜同香啊=.=!!  發表於 2011-7-5 06:11
回復

andyman 發表於 2011-7-5 18:51:29 |顯示全部樓層
因為水份重會令個蛋糕好矮, 可適量加香精代替

我就係唔想落精油=.=!!  發表於 2011-7-5 20:41
回復

andyman 發表於 2011-7-5 20:56:04 |顯示全部樓層
PACO ..或者可以試下加少許鹽提升食味

都好喎!星期日再試過^0^  發表於 2011-7-5 21:09
回復