花@秋

作者: Boyce 發表于 2019-10-12 13:40:56
1027 6
今天開了好多花

評分

查看全部評分

yunge0 發表於 2019-10-12 14:22:08 來自手機 |顯示全部樓層
恭喜樓主種得許多花開, 彩色繽紛, 望見都開心。
回復

Boyce 發表於 2019-10-12 23:26:20 |顯示全部樓層
yunge0 發表於 2019-10-12 14:22
恭喜樓主種得許多花開, 彩色繽紛, 望見都開心。

有驚喜
沒有想過原來自己有咁多品種既花

謝謝觀賞
回復

B17 發表於 2019-10-26 21:59:56 |顯示全部樓層

呢個時候有樹蘭?
回復

Boyce 發表於 2019-10-27 22:50:11 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-10-26 21:59
呢個時候有樹蘭?

17大

由我種開始
佢都係這個時候開花
回復

B17 發表於 2019-10-27 23:08:11 |顯示全部樓層
Boyce 發表於 2019-10-27 22:50
17大

由我種開始

或者呢個品種不同,以前種過最普通橙紅瓣黃唇嗰隻,春天開花,不停開,可以開到5/6月
大屋搬細屋,從此無緣了

即係呢隻
http://hkplants.com/thread-204442-1-1.html
回復

Boyce 發表於 2019-10-28 23:35:00 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-10-27 23:08
或者呢個品種不同,以前種過最普通橙紅瓣黃唇嗰隻,春天開花,不停開,可以開到5/6月
大屋搬細屋,從此無 ...

這好像是台灣品種
所以可能花期有別

17大提供網站
下圖金黃色那隻好靚
回復