新手問題

作者: 蛛之愛 發表于 2011-7-4 19:56:48
1652 11
我近來想種d食蟲植物係我個小形生態缸到係咁2清下d蚊仔,有d問題想問下(當我隻住客唔食草)

1)用養爬蟲果d椰泥種得唔得(由椰磚浸出來果d)?唔得既點解?
2)得既話有邊種好介紹?我個缸有支光管照,平時約23-27度,高濕度,可以用蒸餾水
3)可唔可以係附近種其他植物?
4)係泥底放d蚯蚓ok?用來分解下d爬蟲屎
之前聽過人講話椰泥過肥,係咪真既?真既話係附近種d其他既植物,過一排先再種食蟲植物得唔得?

唔該各位
031504 發表於 2011-7-4 20:16:22 |顯示全部樓層

1)用養爬蟲果d椰泥種得唔得(由椰磚浸出來果d)?唔得既點解?
用椰泥種食蟲是可以的~但多數應該會混合其他植料

2)得既話有邊種好介紹?我個缸有支光管照,平時約23-27度,高濕度,可以用蒸餾水
邊種好介紹?  你係要我地介紹D咩? 泥GE牌子? 咩食蟲植物?

3)可唔可以係附近種其他植物?
基本上是可以

4)係泥底放d蚯蚓ok?用來分解下d爬蟲屎
不清楚~但應該可以

不過,,首先你的缸本身的寵物是什麼?
感覺好像沒看過有人把爬蟲寵物和食蟲植物放在一起,,,
而且食蟲植物不能把蚊仔清掉,,,
動物和蚯蚓本身都會排泄~有機會會影響到食蟲植物

但基本上你的缸的環境不錯,,,但如果把寵物放進去一起養我就不太建議,,,
最起碼我自己沒看過,,,,,,,
回復

蛛之愛 發表於 2011-7-4 20:33:34 |顯示全部樓層
我想問下有咩食蟲植物好介紹,同埋豬籠草果類唔係可以食到蚊架咩?

食唔到都唔緊要啦,未種過都想試下種

我個缸打算養角蛙的,會種係一個佢壓唔到既地方

就係未試過將爬蟲同食蟲放埋一齊先想試下,睇下可唔可行....

Depending on whether the frog is drown or not ... Some pitchers have wide openings without incurving peristome which allow Amphibian to live but not all ~  發表於 2011-7-5 07:52
見過相片有樹蛙在豬籠內,當然不是被吃掉的 :p  發表於 2011-7-4 21:37
回復

Monk's 發表於 2011-7-4 21:34:29 |顯示全部樓層
那便用普通的食蟲試試看好了,蘋果豬代價太大,而且豬也會有一天長高過你的缸...
回復

蛛之愛 發表於 2011-7-4 21:52:15 |顯示全部樓層
我個缸起碼有一呎高bo....都唔夠高?

普通既食蟲姐係咩?
回復

Monk's 發表於 2011-7-4 22:24:57 |顯示全部樓層
蘋果豬都可以生到一米高,很多豬都會爬樹的...不過到時將牠們移出缸亦無不可...

普通既食蟲可以理解為價錢$100以下的.
回復

蛛之愛 發表於 2011-7-4 23:03:08 |顯示全部樓層
好...我得閒出去睇下先....

有邊d食蟲係大約10-20cm高既?
回復

031504 發表於 2011-7-4 23:36:38 |顯示全部樓層
蘋果豬好像是比較起其他品種已經算細少

其實可以種些毛毯苔和堇~這些一般都比較小
但和蛙一起養感覺怪怪,,,總覺得蛙會把水珠吃掉

迷你太陽瓶也不錯~不過有點貴
回復

蛛之愛 發表於 2011-7-5 01:27:03 |顯示全部樓層
價錢不是問,請問邊到有多呢d野賣?
回復

031504 發表於 2011-7-5 02:26:20 |顯示全部樓層
花墟木木木記有些粗生品種~價錢也比較相宜
嬪嬪也有~但比較貴,而且木木木記都基本上有
花寶有一些比較特別的品種,種得很好~但一般比較貴~
回復

avery 發表於 2011-7-5 07:53:19 |顯示全部樓層
Monk's 發表於 2011-7-4 22:24
蘋果豬都可以生到一米高,很多豬都會爬樹的...不過到時將牠們移出缸亦無不可...

普通既食蟲可以理解為價錢$ ...

Almost all nepenthes can climb ~

ampullaria can grow up to 30 m long or even longer ...
回復

蛛之愛 發表於 2011-7-5 11:06:24 |顯示全部樓層
唔該各位
回復