毯蘭徒長

作者: zero1 發表于 2011-7-2 22:13:54
2279 5
朋友送的毯蘭,種在天台應該陽光很足夠,唔知點解新抽出來的枝條節間很長,繞著附件植物的枝幹生長,不知出了什麼問題
這情況個零月前出現過,當日我不想她太長,剪左頂,結果,而家又抽出第二條又長又少葉的枝條。新出的枝條看來很弱,剪下插枝可生根?
小白 發表於 2011-7-2 22:24:41 |顯示全部樓層
我的於春夏之間 (3 月份) 枝條節間很密, 但於5 月份後就生到枝條節間很長 (比你的更長), 我想天氣熱及是毯蘭的特性, 我 "橋"埋 d 枝條係個架到, 由得佢, 葉片會慢慢長大
回復

zero1 發表於 2011-7-2 22:29:44 |顯示全部樓層
請問要種幾耐才開花?
回復

小白 發表於 2011-7-2 22:56:37 |顯示全部樓層
zero1 發表於 2011-7-2 22:29
請問要種幾耐才開花?

我想每個品種都唔同... 我有幾盆都係得 Hoya australis 開了 2 次..

DSC_1572 [800x600].jpg
回復

fanhoiyiu 發表於 2011-7-2 23:22:13 |顯示全部樓層
張支條繞番落泥裡面得佢多一個位置吸養份,支條長得大長你就咁繞法,而呢隻應該年零二年就就會開花,我之前都比過我同事,佢都係兩年度開花,佢要求係濕d先唔會燒花架
回復

vivio 發表於 2011-8-30 22:19:56 |顯示全部樓層
fanhoiyiu 發表於 2011-7-2 23:22
張支條繞番落泥裡面得佢多一個位置吸養份,支條長得大長你就咁繞法,而呢隻應該年零二年就就會開花,我之前都 ...

請問濕D是指植料濕定空氣潮濕呀?

re zero1:係係,咁我pm佢呀

毯蘭我是新手,你直接PM fanhoiyiu 問吧!  發表於 2011-9-7 22:23
回復