請看看網友分享給我的洛神花種子

作者: 新手農夫 發表于 2011-6-30 21:28:15
1584 7

首先多謝peggykyw分享給我的種子,發芽率100%,轉眼間已經長得亭亭玉立了

洛神花1.jpg 洛神花2.jpg 洛神花3.jpg

最後一幅圖那棵死過番生,發芽時種子倒轉了,根生在泥面,我以為這棵必死無疑,但也試著將它的根放回泥中,那知過了幾就回復生機了
亦因為這樣,我特別鐘愛這一棵,欣賞它的堅強!

由於之前不知道洛神花咁大棵,而又六棵都發晒芽,為咗唔想委屈佢地,我想分享三棵給有心人收養,我想peggykyw不會介意
稍後我會在分享版公佈分享詳則.

評分

查看全部評分

baubau 發表於 2011-7-1 21:06:02 |顯示全部樓層
請問洛神花有什麼用途呢?
我放了種子,三天就出晒。
現很想知道存活有幾多
很得意的,每塊葉都有一個小洞,
是否這樣呢?
回復

新手農夫 發表於 2011-7-1 22:04:41 |顯示全部樓層
我都係第一次種,不過在論壇見到很多有講過,花可以沖茶,果可以做蜜餞
聽講好有益ga!
每塊葉都有一個小洞? 係咪有蟲咬呀 我啲好似冇喎!
回復

peggykyw 發表於 2011-7-2 00:00:02 |顯示全部樓層
點會介意呢!你把"她"發揚光大,抵讚!

多謝你的讚賞!  發表於 2011-7-2 06:09
回復

baubau 發表於 2011-7-2 11:22:00 |顯示全部樓層
新手農夫 發表於 2011-7-1 22:04
我都係第一次種,不過在論壇見到很多有講過,花可以沖茶,果可以做蜜餞
聽講好有益ga!
每塊葉都有一個小洞?  ...

哈哈,或者變種呀。兩個小洞是平衡的,但有些有有些冇。再大些看看怎樣。大家再討論好嗎?
多謝寶貴意見。
回復

吉祥 發表於 2011-7-3 18:11:39 |顯示全部樓層
你D洛神花都好精神喎~~加油呀..
回復

新手農夫 發表於 2011-7-3 21:25:07 |顯示全部樓層
吉祥 發表於 2011-7-3 18:11
你D洛神花都好精神喎~~加油呀..

大家一齊努力 你有冇整過洛神果蜜餞呀?

上年整左幾樽呀..幾好味架...  發表於 2011-7-3 22:56
回復

新手農夫 發表於 2011-7-4 06:18:49 |顯示全部樓層
新手農夫 發表於 2011-7-3 21:25
大家一齊努力 你有冇整過洛神果蜜餞呀?

等我有收成再請教你點整
回復