作者: 寧望月 發表于 2011-6-30 08:57:43
1644 14
露台植物受大雨大風吹殘。。。有咩辦法可防風防雨?
(P。S不能收入屋。。。)
金盞花 發表於 2011-6-30 09:06:52 |顯示全部樓層
你睇吓呢篇, 我建議用大膠袋阻擋雨水, 但每次雨後一定要清走袋面雨水, 因為裝滿一窩水唔清理會壓壞植物

http://hkplants.com/forum.php?mo ... p;page=1#pid1087142
回復

寧望月 發表於 2011-6-30 09:37:37 |顯示全部樓層
我就是要旅行怕這三天又下昨天的瘋雨。。。好煩。。。沒可能清雨水
回復

金盞花 發表於 2011-6-30 09:57:44 |顯示全部樓層
在露台圍欄圍上膠袋~~~我估只可以做到幾多就盡量, 冇法
回復

寧望月 發表於 2011-6-30 10:13:20 |顯示全部樓層
....對= =,但我的露台連圍欄都》。《
回復

KOOKOO 發表於 2011-6-30 14:52:30 |顯示全部樓層
他個露台點架 影張相睇下
回復

孖吉 發表於 2011-6-30 15:15:42 |顯示全部樓層
露台做防雨要小心,因為會十分招風,小心棚架/植物會被大風扯落樓。
回復

寧望月 發表於 2011-6-30 15:29:43 |顯示全部樓層
KOOKOO 發表於 2011-6-30 14:52
他個露台點架 影張相睇下

影左都沒用,沒有讀卡機也沒有程式可縮小相片。。。
<<<<用老公及阿哥部機的人,自己部機玩殘左
回復

寧望月 發表於 2011-6-30 15:31:40 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2011-6-30 15:15
露台做防雨要小心,因為會十分招風,小心棚架/植物會被大風扯落樓。

知道,我放好好好好少植物出去的,不過...呵,我弄了一條長紙板包著一起防水紙包著植物的盆好像OK@ @
希望回來時他還活著~
回復

KOOKOO 發表於 2011-6-30 15:50:24 |顯示全部樓層
寧望月 發表於 2011-6-30 15:29
影左都沒用,沒有讀卡機也沒有程式可縮小相片。。。

哦 想下辦法啦 冇相好多時冇得攪 我都係部手機影相E家上載唔到
好多時要借仔女部機用 露台我係用廣告膠板檔風架
回復

寧望月 發表於 2011-6-30 15:59:19 |顯示全部樓層
KOOKOO 發表於 2011-6-30 15:50
哦 想下辦法啦 冇相好多時冇得攪 我都係部手機影相E家上載唔到
好多時要借仔女部機用 露台我係用廣告膠板 ...

好主意。。。不過我植物未多這樣太誇張我老公實笑~ ~
回復

KOOKOO 發表於 2011-6-30 16:04:42 |顯示全部樓層
寧望月 發表於 2011-6-30 15:59
好主意。。。不過我植物未多這樣太誇張我老公實笑~ ~

舊年就係唔知咁大風 吹底哂D盆 今5月就去買膠板囉
回復

金盞花 發表於 2011-6-30 17:58:31 |顯示全部樓層
如果你怕月用大袋蓋頂會裝滿水, 見你話用防水紙包盆, 咁不如用d大袋裝住d盆栽, 袋要夠深(物料夠挺身)等雨打入嚟d盆栽都冇咁易食晒雨水.  無事嘅, 嚟緊天氣好d唔怕啦!
回復

silicon 發表於 2011-6-30 21:31:08 |顯示全部樓層
臨走前可以將盆栽放於陰頂的地方,
然後植物打側平放於地面,
能減低大雨及風對植物造成傷害,
亦可避免盆因長期大雨而積水。
回復

zoeyuhk 發表於 2011-7-1 12:24:28 |顯示全部樓層
我整晒架+防虫網
落雨就笠吉吉島買既電單車兩褸 (要有高低等佢瀉水)
用鐵夾夾住
so far都ok
回復