有無師兄加竹炭來種AV?

作者: Jasonc 發表于 2011-6-25 23:50:42
2112 14
今日係吉吉島見到有園藝用竹炭,有無師兄用過?
sunsunsun 發表於 2011-6-26 01:28:51 |顯示全部樓層
我唔覺得有需要,
回復

Quicker 發表於 2011-6-26 11:32:47 |顯示全部樓層
沸石成份同美能安相若, 我當美能安加入泥(5-10%)或盆底, 吉記十元有200G(水種的石仔; 養魚用), 同400G(燒魚用)

貪佢~會中和酸性土壤,穩定pH值; 吸去有害物質 & 過多的肥料; 唔溶; 平

回復

xyzboby 發表於 2011-6-26 11:40:37 |顯示全部樓層
Quicker :
請問是否吉記的藍綠色改善土質小石子? 有沒有圖片看看?
謝謝~
回復

Quicker 發表於 2011-6-26 12:47:34 |顯示全部樓層

攝影技術~好渣, 手上也無原裝袋

在大間的吉記都有,  看字~沸石 zeolite, 白或淺黃的石仔.
如旺角~養魚用品200G
九龍城~水種用彩石200G, 選未染色的; 燒烤用品~燒魚用石, 300G/400G~ 暫時看到, 最抵用的

有更平的, 要報料話比大家知.  川上女士教加5-10%美能安入泥, 再放盆底,  幾奢侈吓! 買個平民版~ 算la
回復

xyzboby 發表於 2011-6-26 23:19:26 |顯示全部樓層
Quicker 發表於 2011-6-26 12:47
攝影技術~好渣, 手上也無原裝袋

在大間的吉記都有,  看字~沸石 zeolite, 白或淺黃的石仔.

謝謝回應及分享
回復

Quicker 發表於 2011-6-27 21:26:12 |顯示全部樓層

昨日在吉記, 聽到有位女士同朋友講~ 加D竹炭落泥疏水又防虫, 幾好....
去睇園藝用竹炭, 真係咁寫, 有一包包裝爛了, 偷睇到~竹炭粒小如珍珠岩

網上查, "竹炭 防虫", 又話防(塵)蟎, 如果防到仙客來蟎就好
但, 估計佢係乾爽, 所以防虫, 種花有水未必防虫
有識之士, 請告知原理
回復

Jasonc 發表於 2011-6-27 21:29:40 |顯示全部樓層
Quicker 發表於 2011-6-27 21:26
昨日在吉記, 聽到有位女士同朋友講~ 加D竹炭落泥疏水又防虫, 幾好....
去睇園藝用竹炭, 真係咁寫, 有一包包 ...

我今日買左師兄講的「忽」石放在盤底,睇吓會唔會靚D。。。。

換埋個吉吉靚盤
回復

Quicker 發表於 2011-6-27 22:30:39 |顯示全部樓層
小學老師, 佢老人家教的正音~ 癈石

有D唔得閑換泥, 隨手加落盆底, 同放泥面, 上下夾攻, 頂住酸化咋
放些沸石泡水淋花, AVSA教用硬水淋AV, 用軟水酸化得快嘛

暫時見~換咗泥幾個星期, 有變靚. 試用中, 自己執生...

最大壞處~以前用手攞起盆, 就知乾濕, 而家唔知, 要出手指
回復

Jasonc 發表於 2011-6-27 22:37:38 |顯示全部樓層
Quicker 發表於 2011-6-27 22:30
小學老師, 佢老人家教的正音~ 癈石

有D唔得閑換泥, 隨手加落盆底, 同放泥面, 上下夾攻, 頂住酸化咋 : ...

放多少沸石泡水淋花好呀???
放沸石會變硬水?
回復

Quicker 發表於 2011-6-27 22:49:18 |顯示全部樓層
放廿粒, 佢唔會溶, 又平
硬水~ 有礦物質的水, PH都高D

加少少水入袋, 小心矽塵
回復

Jasonc 發表於 2011-6-27 22:53:54 |顯示全部樓層
Quicker 發表於 2011-6-27 22:49
放廿粒, 佢唔會溶, 又平
硬水~ 有礦物質的水, PH都高D

謝師兄指教
回復

Quicker 發表於 2011-6-27 23:07:45 |顯示全部樓層
我唔係兄 , 大家同好交流吓
回復

Jasonc 發表於 2011-6-27 23:16:02 |顯示全部樓層
Quicker 發表於 2011-6-27 23:07
我唔係兄 , 大家同好交流吓

師姐有D咩品種?有無買D苗種,其真半年到出唔出到花呢
回復

Quicker 發表於 2011-6-28 00:00:13 |顯示全部樓層
普通字花囉!

幾鐘意種苗仔, 14/5發場買的A3苗, 幾乎曬傷~內葉有少少縮, 但, 已有蕾, 個個情況唔同
苗健壯, 有適當光, 水, 肥,温度, 幾個到出到花

而家無合適陽光位, office不能另安燈或加遮光, 慢好多, 有些曬傷要休養吓
下月可能無咁多花花, 要去發場
回復