種日本南瓜

作者: carian917 發表于 2011-6-25 18:07:30
3485 10

之前媽米係吉之島買左半個日本南瓜番泥,我好奇洗左D種子然後曬乾佢,睇下種唔種到... ... 前嗰幾日終於出左苗喇!(唔知幾時發芽,因為冇日日看住 )  今日將佢移左落塊田,宜家已經有有兩塊新葉,但我冇種南瓜既經驗,而且好似好難種咁,所以想請教下大家!唔該哂!

分開左佢地

分開左佢地

大雨後兩日先發現,幾乎唔記得左.v.

大雨後兩日先發現,幾乎唔記得左.v.
大雨之後兩日先發現-v- ...
chan1988 發表於 2011-6-25 20:20:21 |顯示全部樓層
種瓜既話,空間愈大愈好
即使空間有限,建議也要用大發泡膠箱,即係街市果種,唔係個瓜會好細
有大空間既爬地,無位就用螺旋式上棚
肥料方面,南瓜要多肥,一開始要落多d基肥,之後可以薄肥多施,想要超大瓜一定要培土同葉片施肥
另外防治白粉病同潛葉蠅,果實蠅都好重要(呢3種問題最常遇到,處理得唔好隨時一個瓜都無)

另外夏天多颱風,打風或大風可能會對南瓜造成嚴重損害,要做好防風措施
就我觀察,這季節種植,白粉病同潛葉蠅發生率較低,但颱風是個問題
秋冬則是白粉病同潛葉蠅較嚴重的時候

另外授粉,決定留果數及位置,套袋,肥料種類的使用,整蔓也要做,但呢d遲d先算
回復

carian917 發表於 2011-6-26 15:52:31 |顯示全部樓層
chan1988 發表於 2011-6-25 20:20
種瓜既話,空間愈大愈好
即使空間有限,建議也要用大發泡膠箱,即係街市果種,唔係個瓜會好細
有大空間既爬地, ...

oic 不過我見網上有人話日本南瓜長到5-6節時要摘芯,如果唔係就結唔到果,究竟真唔真??
回復

noel_tt 發表於 2011-6-27 10:24:14 |顯示全部樓層
carian917 發表於 2011-6-26 15:52
oic  不過我見網上有人話日本南瓜長到5-6節時要摘芯,如果唔係就結唔到果,究竟真唔真?? ...

我家種的日本南瓜都沒有摘蕊,不過人工授粉,都成功有3個.
回復

carian917 發表於 2011-6-27 15:50:12 |顯示全部樓層
noel_tt 發表於 2011-6-27 10:24

o...咁遲D我唔摘芯lu,不過大左先算喇,而家都仲有排..
你D南瓜種得好靚ar,唔知好冇食呢?
回復

noel_tt 發表於 2011-6-27 15:55:54 |顯示全部樓層
carian917 發表於 2011-6-27 15:50
o...咁遲D我唔摘芯lu,不過大左先算喇,而家都仲有排..
你D南瓜種得好靚ar,唔知好冇食呢?
...

我未收成, 因未老生.如果收成的話, 和你們分享相片
回復

noel_tt 發表於 2011-6-27 15:57:10 |顯示全部樓層
noel_tt 發表於 2011-6-27 15:55
我未收成, 因未老生.如果收成的話, 和你們分享相片

只用了2個半月時間來種
回復

carian917 發表於 2011-6-27 16:03:18 |顯示全部樓層
noel_tt 發表於 2011-6-27 15:57
只用了2個半月時間來種

咁快就結到咁大個果, 你一定好比心機種
回復

chan1988 發表於 2011-6-27 22:33:23 |顯示全部樓層
carian917 發表於 2011-6-26 15:52
oic  不過我見網上有人話日本南瓜長到5-6節時要摘芯,如果唔係就結唔到果,究竟真唔真?? ...

研究完,唔係真,但整蔓方式對果大小同數量有影響,遲d再pm同你講
回復

carian917 發表於 2011-6-27 22:43:58 |顯示全部樓層
chan1988 發表於 2011-6-27 22:33
研究完,唔係真,但整蔓方式對果大小同數量有影響,遲d再pm同你講

好丫,thx
回復

cowcowpop 發表於 2011-6-28 17:59:24 |顯示全部樓層
noel_tt 發表於 2011-6-27 10:24

I care less at all.
I still get 2 law.
2011-05-07 09.27.44.jpg
2011-05-07 09.28.10.jpg
回復