av是否中了蟎﹖

作者: clarecat 發表于 2011-6-24 23:14:24
2274 6

本人是av新手,個多月前在花舖買了這盆av回office,花謝後一星期淋一次水,隔周落一次花/葉肥,由上星期開始發現中心點開始有嫩葉長出,但葉色偏向青色,葉型有點奇怪,不知是太擠導致葉子扭曲,還是中了蟎的關係。請各位ching指點指點。謝謝﹗

csy0961743 發表於 2011-6-25 11:43:19 |顯示全部樓層

我D新葉都同你一樣擠晒係中間, 好奇怪,

上網搵到, 太多光都可能會出現咁情況, 但係如果有蟎d葉仲會有其他症狀, 例如生多左毛,新葉表面有灰塵--->http://www.avsc.ca/light4avs.pdf

When African violets receive far too much light, their growth may become unnaturally compact with
the leaves bunched and tightened in the centre. In fact, the symptoms of excess light may mimic
those of the dreaded cyclamen mite.

我屋企d av只係用緊30w t5管, 離葉十吋高, 我見有人用40w 都種得好地地, 可能係mite都唔出奇. 你個盆放係咩位置?

回復

clarecat 發表於 2011-6-25 13:47:01 |顯示全部樓層
多謝cys的回覆。我將av放在枱的一邊近枱角位置,搵一張小櫈抬高了一點,因公司坐的位置沒有窗,平時只靠室內的燈光,如果星期六要上班的話,就會將av放到有窗的地方曬2-3小時(大約一個月會有一次這麼做)。
回復

silicon 發表於 2011-6-26 22:16:00 |顯示全部樓層
似是有茶細蟎 (Yellow tea mite)
回復

clarecat 發表於 2011-6-26 23:36:25 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2011-6-26 22:16
似是有茶細蟎 (Yellow tea mite)

請問如果中咗茶細蟎,是否要用終極換泥法呢﹖真的好擔心,有點不知所措~
回復

silicon 發表於 2011-6-27 21:39:38 |顯示全部樓層
clarecat 發表於 2011-6-26 23:36
請問如果中咗茶細蟎,是否要用終極換泥法呢﹖真的好擔心,有點不知所措~ ...

現在咁熱唔好搞咁多嘢啦!
摘走由中心點開始6~8片葉 (或切去頂部),待傷口乾後 (大概半個鐘),
噴上殺蟎藥,無論葉面或葉底都要噴,連續噴3次,每次相隔7天 (或根據藥品說明相隔天數);
噴藥時間最好在黃昏後 (高溫容易令植物有藥害),噴後不要照燈或陽光,放於通風地方自然吹乾。
如附近有其它植物應一概用藥,免繼續相互感染
若有盛載物或花架之類,用1:99漂水消毒
回復

clarecat 發表於 2011-6-27 23:05:42 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2011-6-27 21:39
現在咁熱唔好搞咁多嘢啦!
摘走由中心點開始6~8片葉 (或切去頂部),待傷口乾後 (大概半個鐘),
噴上殺蟎 ...

Silicon, 謝謝你的建議。
回復