我的E.Pink Panther

作者: chunyiumun 发表于 2011-6-23 09:39:46
1199 6
上年交換回來的E.Pink Panther
10年7月6日

眼見花友們不斷咁post E.Pink Panther嘅開花照, 睇到流晒口水, 見自己D已有花蕾好耐,但都仲未開,未有得睇, 心急下幫佢落下肥, 點知肥到佢半C,  
11年5月22日急急切頭, 轉用水苔種,所有走莖都用水苔種

呢棵係今年4月中時同咖啡交換回來的
原本個SIZE好似左邊嘅走莖, 一個多月後已長到右邊咁大了
6月4日

切頭後的E.Pink Panther
6月17日花蕾終於想開啦

6月22日開咗第一朵

6月23日開多一朵, 仲有朵天鵝襯托吓,

chunyiumun 發表於 2011-6-23 09:42:59 |顯示全部樓層

但同咖啡交換的E.Pink Panther,
原種到好地地, 唔知發生乜事, 中心枯咗, 成棵有D軟咗, 走莖嘅中心都係咁

應該點教佢呢?

我唔知咁做岩唔岩,不過我試過剪哂枯左既部份重插,之後掉溫室比佢地休養,直至葉同莖硬返先拎佢重見天日.之前我有幾隻貓都係咁呀,拎出黎睇原來up爛.  發表於 2011-6-23 19:40
lok_1980 發表於 2011-6-23 11:07:01 |顯示全部樓層
好得意,同一棵會有兩種唔同的花的嗎?
chunyiumun 發表於 2011-6-23 11:14:36 |顯示全部樓層
lok_1980 發表於 2011-6-23 11:07
好得意,同一棵會有兩種唔同的花的嗎?

唔係呀, 係因為今朝唔小心整斷朵花,手多多, 將佢擺埋落傻貌度, 一齊照張相咁解咋
令你誤會咗添~

手多多之作,都唔錯呀 xd 兩隻花好襯,哈哈~  發表於 2011-6-23 19:38
土豆貓 發表於 2011-6-23 15:12:16 |顯示全部樓層
HI...我都有PINK PANTHER呀....有心花友送既小苗, 大得好快呀, 依家好似你果盤錦係旁邊生左好多分枝出黎, 其實可吳可以分拆出另一盤呢... P1060960 (Small).JPG

剪走走莖分插,多一盆又可以留多d營養比本株,有利開花 ^^  發表於 2011-6-23 19:37
chunyiumun 發表於 2011-6-23 15:41:35 |顯示全部樓層
土豆貓 發表於 2011-6-23 15:12
HI...我都有PINK PANTHER呀....有心花友送既小苗, 大得好快呀, 依家好似你果盤錦係旁邊生左好多分枝出黎,  ...

當然可以啦, 就好似你當初咁, 剪咗條走莖再種就得架啦, 咁樣佢又會快d有花, 而家又好似正係佢哋開花嘅季節, 快d動手啦

仲有, 佢哋而家係唔係有花蕾啦, 我睇到左上條走莖好似有咁嘅 !

我果2盆bb插技冇幾耐而家大左好多啦  發表於 2011-6-23 23:54
土豆貓 發表於 2011-6-23 15:59:46 |顯示全部樓層
仲未有呀....我都想快d有開花...