新凌治一問

作者: pekkleking 發表于 2011-6-22 12:37:16
1045 7
開完開後, 啡色一粒粒, 吊左好耐, 係咪由得佢就可以呢? 呢d係咪種子呢?
beebee 發表於 2011-6-27 14:35:55 |顯示全部樓層
好似係,我試過用種子發,但得一棵成功﹗
回復

pekkleking 發表於 2011-6-27 14:49:19 |顯示全部樓層
beebee 發表於 2011-6-27 14:35
好似係,我試過用種子發,但得一棵成功﹗

多謝你的回覆
係咪種落泥等發芽呢?
有無特別野要注意呀?
回復

beebee 發表於 2011-6-28 22:06:26 |顯示全部樓層
pekkleking 發表於 2011-6-27 14:49
多謝你的回覆  
係咪種落泥等發芽呢?
有無特別野要注意呀?

我冇咩特別方法,就咁散係泥面,再散多小小泥係面,因為冇留意所以可能有啲出咗芽,死咗都唔知﹗
回復

fnv234 發表於 2011-6-28 22:50:46 |顯示全部樓層
你呢D好似授粉唔成功喎
成功嘅話果莢會大D,同埋佢面會有好細嘅種子
回復

mcdull918 發表於 2011-6-29 06:34:48 |顯示全部樓層
其實你可以剪佢落黎之後放白紙上面按開佢,如果佢入面有一粒粒好細淺啡色就係種子啦,如果唔係佢入面係吉既.

之前我棵都係咁,我又唔知佢有冇授到粉,咩都唔識就響泥面按爆佢

第一粒經驗係放響紙上用 cutter cut 開,入面有d灰咁既野,但唔識麻,咪唔好哂倒落泥囉.

第二粒自己都懷疑冇授粉,就求期響泥面按爆佢,一樣灰咁.....

第三粒諗住都係冇架啦,剪完放響花架面,點知有d淺啡色好細既點點,於是又響泥面按爆佢.....就係咁,n咁多粒種子落左泥

第四粒醒啦,開多個兜,之後按爆佢,又係好多淺啡粒粒種子,哈哈~

結論係細細粒果入面有n咁多種子,真係估佢唔到

仲有果既大細正常係好似 fnv 咁講應該大d漲d架,不過我幾粒都差唔多.......唔覺授左粉既大d,唔知點解.......所以你可以試試,可能有驚喜架.

呢兜就係我第一二三粒都掉哂同一個兜既,你見有d深色就係我話既灰同殘骸

呢兜就係第四粒分開既

回復

mcdull918 發表於 2011-6-29 06:42:27 |顯示全部樓層
pekkleking 發表於 2011-6-27 14:49
多謝你的回覆  
係咪種落泥等發芽呢?
有無特別野要注意呀?

我頭三粒唔記得幾時落啦,第四粒就 22/6 落既,今日發芽了

頭三粒

近d睇

第四粒

又近d

我就用兩安士試飲杯,下面放泥之後放滿水,上面放層珠石再噴小濕,跟住種子放面 cup 蓋,每日睇下順手開蓋換氣,因為有好多水同埋 cup 左蓋,所以唔洗點加,見佢乾囉,咪用尖咀壺響邊小心滴水囉.你可以噴水既,不過 ching c姐話會沖左 d 種子落底,但我有其他種子有時順手都噴架,都冇乜問題.

珠石係我方便自己睇佢發芽過程,你可以唔加都得架.
回復

pekkleking 發表於 2011-6-29 09:50:35 |顯示全部樓層
mcdull918 發表於 2011-6-29 06:42
我頭三粒唔記得幾時落啦,第四粒就 22/6 落既,今日發芽了  

頭三粒

非常感謝你嘅分享

太好了, 如果我有種子就好了

唔洗客氣,咁岩見你個 post,我早幾日又試過,咪分享下囉 ^^  發表於 2011-6-29 16:41
回復