食用九層塔/蘭香子會致癌?

作者: yuen-w 發表于 2011-6-21 16:13:11
27696 7
我頭先在CK"康普茶"的貼內講起將蘭香子加入康普茶內一齊飲,心血來潮上網找資料睇,看到話食用九層塔/蘭香子,裡面的化學成份(Eugenol)會致癌。所以發貼詢問各位點睇,俾D意見,謝謝。

http://hk.myblog.yahoo.com/susan ... =-1&action=prev

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%BE%85%E5%8B%92
nothink 發表於 2011-6-21 16:19:08 |顯示全部樓層

九層塔像其他香料植物如「茴香」「月桂」「八角」等一樣,都包含「草蒿腦」,但含量極小。「草蒿腦」曾在1981年JECFA組織的報告中,在鼠類實驗中被懷疑具有致癌性,但經過長時間的實驗和調查後,發現該物質並未對人體有任何不良影響,也並無食用該物質而產生不良反應及發病的病例
回復

孖吉 發表於 2011-6-21 16:46:40 |顯示全部樓層

呵呵呵~ 我看見流言,在網上一時找不到答案,會將佢放埋一邊,到遲些看看有沒有可信的來源澄清這些小路消息。其實台灣方面4年前已經不止一次澄清了有關流言:

"You would have to eat kilograms of basil every day for years on end before having to start worrying about its carcinogenic properties," 台北時報 http://www.taipeitimes.com/News/taiwan/archives/2007/05/15/2003360954

"台北榮總澄清表示,目前並無九層塔會導致癌症(新聞 、網站 )的研究報告,而九層塔中所含的Eugenol(丁香酚),並不是網路所言的「黃樟素」,而黃樟素的英文為Safrole, 所以網路把黃樟素和丁香酚弄混了,Eugenol(丁香酚)並非致癌物質,而信件上醫師的署名也並不是真的。" 中時電子報
http://health.chinatimes.com/contents.aspx?cid=6,60&id=3475
回復

yuen-w 發表於 2011-6-21 17:02:07 |顯示全部樓層
謝謝nothink和孖吉的解釋,頭先我看了很久(可能還未夠全面)。因為有一至親因癌去世,又加上而家有很多食物又話食咗致癌,所以聞癌色變。
回復

cklife 發表於 2011-6-21 17:32:18 |顯示全部樓層
yuen-w 發表於 2011-6-21 17:02
謝謝nothink和孖吉的解釋,頭先我看了很久(可能還未夠全面)。因為有一至親因癌去世,又加上而家有很多食 ...

我寫過一篇...有興趣去睇下..係五年前寫既...
九層塔(羅勒)玫癌?

嚇得我半死呢,我俾咗1(細)包(裝)人試,如果有問題的話都唔知點算。  發表於 2011-6-21 18:15
Thanks CK  發表於 2011-6-21 18:03
回復

cklife 發表於 2011-6-21 18:51:53 |顯示全部樓層
介紹你看一篇文章..
養身
回復

owlcyr 發表於 2011-6-22 10:00:09 |顯示全部樓層
又口多多up下,其實大家首先要了解一下癌症的成因,其實好多o野都會致癌(晒得太陽多,BBQ都會),不過又有好多o野可以抗癌.......
除非係非法人工添加,否則天然食品"大部份"都唔會致癌的....
要擔心不如擔心下日常接觸的其他化學物品,室內裝修,非法加工食品及食物烹調方式等等等等~~~~~~~~

佢地驚係 "少部份" 吖嘛 ;p  發表於 2011-6-22 10:54
回復

cklife 發表於 2011-6-22 16:21:33 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-6-22 10:00
又口多多up下,其實大家首先要了解一下癌症的成因,其實好多o野都會致癌(晒得太陽多,BBQ都會),不過又有好多o ...

一朝被蛇咬...十年怕草繩....

我好理解佢既心態既...有時最驚果個反而唔係患者...佢身邊既人可能反應仲大...

不過...有時真係防不勝防...之前話無事安全既野...後尾又話比人加左d乜乜物物...

所以擔心癌症既...我建議盡量自己煮..唔好食街外野....材料係自己選擇既....就算衰左都抵死丫嘛...無咁無辜囉
回復