返回列表 發新帖

馬寶寶-田間夜行

作者: Karine 發表于 2011-6-20 19:30:07
3853 27
031504 發表於 2011-6-22 20:15:27 |顯示全部樓層
香港田園變豪宅,田間生活成追憶,現今香港人只能作一天半晚野孩子

真希虛,,,,究竟果班商人要破壞到幾時!!!真係好嬲

佢地起樓係向錢看,起既係賺得多既豪宅,而不是市民需要既項目,政府又唔多加管制。商家作主導。  發表於 2011-6-22 20:27
回復

031504 發表於 2011-6-22 20:42:17 |顯示全部樓層
現今社會真係變,,,,好恐怖,,好心寒
小朋友,年青人們再唔知道咩叫大自然~
每個人手上面只係拎著一部自能電話
人同人之間唔再需要對話

好彩還有你這種年青人 :)  發表於 2011-6-22 22:47
回復

Karine 發表於 2011-6-22 21:07:14 |顯示全部樓層
031504 發表於 2011-6-22 20:42
現今社會真係變,,,,好恐怖,,好心寒
小朋友,年青人們再唔知道咩叫大自然~
每個人手上面只係拎著一部自能電話 ...

香港的確係一個特別既地方,坦白講,就算你願意做農民,未必能揾到食,所以農民可能希望可以賣地給發展商,來得輕鬆,收畢錢撓撓腳嘆冷氣比耕田好。而香港既食物、必需品係絕大部份夠入口既,沒有農業、沒有工業,金融是前線賺錢的。務農無辦法生存架。

你試放假出街,香港除了家裡的廁所,那裡不聚滿人?何時可以偷得半分寧靜去思考?所以人習慣用資訊去堆滿自己。習慣了這樣生活。

坦白講,能與大自然為伍不是件易事或人人喜愛既事。如果你愛大自然,喜與人面對面溝通,下次與朋友吃飯,自己先關掉電話,對方會接受到你對他的重視架。多點帶家人到戶外囉。

我覺得我可以做既係咁多囉。sorry,我都太長氣了
回復

031504 發表於 2011-6-22 23:59:48 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2011-6-22 21:07
香港的確係一個特別既地方,坦白講,就算你願意做農民,未必能揾到食,所以農民可能希望可以賣地給發展商 ...

我覺得香港人愈來愈慘情,,現在個個出生好似就係為了賺錢買樓
就算不講食物,必需品~~就連設計,藝術行業都不被重視,,,
(個人認為設計和藝術對一個社會發展都頗為重要

自幣連我屋企人都唔喜歡大自然 ,,,

如果有日香港真的再無地方給我們野放,我們咪學caca8j咁,去第二處野囉。  發表於 2011-6-23 08:37
有人愛做探索者,愛親眼看、親手摸,用腳行出新路向;有些人係享受型,快樂地享受成果,世界很大,為的要容納不同的人。  發表於 2011-6-23 08:34
回復

Karine 發表於 2011-11-17 18:19:24 |顯示全部樓層

今日於假, 又去馬屎浦行下 ~ 絲絲細雨陪秋田, 空氣好, 人都精神 d

在村屋牆壁劃畫, 上次因為係夜晚, 所以睇唔到, 今日見到又幾醒神

呢張通告告知香港村落命運 

好在有些後生仔女仍然為最後綠色努力, 我上次見佢地 係年青人

最後田園 ~ 鄰近高樓 

馬屎浦小野花, 小蝶~

回復

Karine 發表於 2011-12-1 13:02:05 |顯示全部樓層

我不是馬屎浦居民, 亦唔認識任何一個屬於那處的人, 但我不值發展商做事手法 ~

以下是馬屎浦小小資訊 :

1. 影響馬屎埔村的「新界東北三合一新發展區計劃」,政府說仍在研究。
 原訂於2010年尾的“公眾諮詢”,一再推遲至2012年年中。
 大家仍可將你對發展的意見/想法,發給以下機構。=)
  (土木工程、規劃署、ARUP工程顧問公司)

2. 這邊箱政府在嘆慢板,那邊箱,恆基地產繼續以大大小小的行動滋擾村民。
 除了拆毀房屋外,月初,恆基請執達吏來收回一家村民的房子,可是,
 該位紮根馬屎埔四十年的村民根本不清楚自己早年簽署了甚麼文件以致被收屋 
  故堅決保衛家園,
,數十位街坊齊齊撐場,令恆基無功而回,村民小勝一仗。
回復

Karine 發表於 2012-11-13 13:51:14 |顯示全部樓層

一年又過去囉, 版主大大, 我 ~ 唔係有心摷舊帖, 係唔想開新帖, 如有得罪, 扣我 500金錢好啦, 唔好狠批, 謝謝

人有盲點, 點解咁講呢 ? 因為人既觀點角度, 有時會一模一樣架, 明年今日睇返先知, 我上年影過一張差不多既相, 恰巧地, 農夫又是在種油墨菜, 真頂癮

走在相同的路上, 有的景物依舊, 有的改變了, 人既想法一樣, 我今年上園藝館初初來到時的觀點角度都有所不同了, 癈話小講, 去相

多左兩隻動物歡迎我, he hee........ 令我唸起我親愛的花友們常到的水站 " 花朋貓友吹水幫"

入場

今回多左個牌

見到呀婆啦

一樣係咁豆腐渣做有機肥

今回走得入左, 裡面既屋就無咁好裝飾啦

仲有蔓藤類植物將吉屋們重重包圍

有人住既方

一樣係蔓藤類植物, 但係靚好多囉

呢隻花會變色架, 所以話, 環境的不同繫於人才是關鍵

仲有人種食虫, 原來佢放上屋頂曬

最後, 我想揾蝴蝶影, 但嗰 d 懶鬼, 早上唔見影, 只影要小蜜蜂, 勇勇勇

鬼整佢, 臨走又係影呢棵花

會變色的花叫蒜香藤.係有少少味架~  發表於 2012-11-14 11:57
回復

金剛 發表於 2012-11-13 19:06:10 |顯示全部樓層
Karine 發表於 2012-11-13 13:51
一年又過去囉, 版主大大, 我 ~ 唔係有心摷舊帖, 係唔想開新帖, 如有得罪, 扣我 500金錢好啦, 唔好狠批, 謝 ...

紫鈴藤開嘅花第一日開會深色之後朵花就會轉淡紫色,同金銀花有點相似,夜行有無吃佢地整嘅麭包同腌製青瓜,好好味的!

夜行係上一年啦,上次有食。  發表於 2012-11-13 20:38
回復