綠田園一問

作者: hellofatfat 發表于 2008-3-14 23:46:48
2838 16
因為暫時未有園圃計劃開班, 所以考慮去綠田園租地,請問有冇人試過呢? 打算同朋友復活節時候去看一看....好期耐可以快d做農夫既滋味呀
火柴人 發表於 2008-3-15 00:42:59 |顯示全部樓層
我冇試過綠田園租地, 但我試過租綠翠田莊. (元郎錦田的)
回復

hellofatfat 發表於 2008-3-15 21:07:36 |顯示全部樓層

回復 2# 的帖子

請問價錢如何呀? 平時會有人照顧那些農作物嗎?
回復

EddieOR 發表於 2008-3-15 21:15:25 |顯示全部樓層
我去過綠田園,幾好。有肥料,有做防蟲既措施,有導師。
睇到佢既植物都好好好健康,大大大棵。
唔知係工作人員既幫助定係參加者既努力。
回復

蛀米虫 發表於 2008-3-15 21:42:40 |顯示全部樓層
原帖由 火柴人 於 2008-3-15 00:42 發表
我冇試過綠田園租地, 但我試過租綠翠田莊. (元郎錦田的)

近唔近西鐵站架??
回復

火柴人 發表於 2008-3-16 18:06:14 |顯示全部樓層
綠翠田莊 在水尾村的, 見用藍肥多, 我自己買有機肥用.
有做DD防蟲既措施, 平時會有人照顧農作物(淋水, 落種)
如果種自己D農作物的話 ex. 花花草草, 甘要自己照顧多D因為他們唔多識種.
價錢: one year $3800 四行, 講唔到有幾大
回復

UNWAILIN821115 發表於 2008-3-17 00:04:40 |顯示全部樓層
[quote]原帖由 火柴人 於 2008-3-16 18:06 發表
綠翠田莊 在水尾村的, 見用藍肥多, 我自己買有機肥用.
有做DD防蟲既措施, 平時會有人照顧農作物(淋水, 落種)
如果種自己D農作物的話 ex. 花花草草, 甘要自己照顧多D因為他們唔多識種.
價錢: one year $3800 四行,  ...

仲有無呀!!我想租thanks!!
回復

火柴人 發表於 2008-3-17 01:45:44 |顯示全部樓層
To: 小二,
What do u mean of "仲有無"? 仲有無其他田莊? or?
回復

UNWAILIN821115 發表於 2008-3-17 07:06:01 |顯示全部樓層
[quote]原帖由 火柴人 於 2008-3-17 01:45 發表
To: 小二,
What do u mean of "仲有無"? 仲有無其他田莊? or?

想問吓綠翠田莊仲有無田出租thanks!!
回復

火柴人 發表於 2008-3-17 14:22:10 |顯示全部樓層
I guess 仲有, 水尾村有幾家田園你可以去觀察下先.
回復

蛀米虫 發表於 2008-3-17 14:26:08 |顯示全部樓層
我看地圖, 一個叫水尾既地方, 不過不近西鐵喎!  元朗有車去嗎?
回復

火柴人 發表於 2008-3-18 00:10:43 |顯示全部樓層
回復

hellofatfat 發表於 2008-3-22 11:18:14 |顯示全部樓層
我昨日去左綠田園喇 , 仲立即同朋友夾錢租左田, $1008 一季有一百平方尺,昨日取左田都只係除草同翻土. 下星期唔知可以落種未呢?.裡面的農作物全部都好健康架. 可能係佢地真係管理得好(好有原則),加上導師又好細心. 環境仲好好呢.
回復

carlo 發表於 2008-3-22 17:52:07 |顯示全部樓層
原帖由 hellofatfat 於 2008-3-22 11:18 發表
我昨日去左綠田園喇 , 仲立即同朋友夾錢租左田, $1008 一季有一百平方尺,昨日取左田都只係除草同翻土. 下星期唔知可以落種未呢?.裡面的農作物全部都好健康架. 可能係佢地真係管理得好(好有原則),加上導師又好細 ...

影多 d 相上黎呀 
回復

hellofatfat 發表於 2008-3-30 19:02:31 |顯示全部樓層

回復 14# 的帖子

我影左相喇, 不過唔識放上來, 試左好多次都唔得..................
回復

EddieOR 發表於 2008-3-30 19:12:42 |顯示全部樓層
你可以另起新貼,或者

1. 按「
2. 在上傳附件的位置按「瀏覽」
3. 選擇你的相片
4. 發表回覆

相片的限制
相片容量大小:小於 256 kb
相片可用副檔名:gif、jpg、jpeg、png

如有關上載相片的不明白的地方,也可以看看以下的貼子:
http://hkplants.com/viewthread.php?tid=564
回復

hellofatfat 發表於 2008-4-5 19:34:26 |顯示全部樓層
不支持上傳此類擴展名的附件<---請問是什麼意思呢?
回復