蝴蝶蘭花換盆

作者: Kenneth_~~ 發表于 2011-6-17 00:08:56
1372 6
如題 -
我想問宜加蝴蝶蘭花換盆岩唔岩時候??
同埋有咩野要注意?
我用樹皮同蘭石~~
wilson 發表於 2011-6-17 00:21:27 |顯示全部樓層
此時是仍可以換盆
但要留意換盆後放置的環境需通風及濕潤環境, 避免直射光線,
至於植料可能保濕不足, 但可以混少量水苔在當中, 提升保濕
約7至十天後便可以回復日常管理
回復

yorkie 發表於 2011-6-17 08:14:27 |顯示全部樓層
我那盆剛落完花,亦都預備換植料,但應換完植料後才剪那支莖幹,或是跟清老根時一併剪除呢?
回復

Kenneth_~~ 發表於 2011-6-17 12:50:43 |顯示全部樓層
yorkie 發表於 2011-6-17 08:14
我那盆剛落完花,亦都預備換植料,但應換完植料後才剪那支莖幹,或是跟清老根時一併剪除呢? ...

我都想g  ..
同埋個素燒盆  (吉之x 10蚊店買)使唔使鑽多幾個孔?
回復

skyfox 發表於 2011-6-17 13:18:17 |顯示全部樓層
Kenneth_~~ 發表於 2011-6-17 12:50
我都想g  ..
同埋個素燒盆  (吉之x 10蚊店買)使唔使鑽多幾個孔?

素燒盆鑽多幾個孔好易爛, 為何不用有多孔的素燒盆.
關於花莖剪唔剪, 有人會剪,
有人會保留3-4節, 期望開多一次花, 但盆花要夠強壯
但是保留3-4節也可能會枯的, 枯了也需要剪,
新花莖在舊花莖長出, 比較不漂亮,
另外, 曾試過有高芽於舊花莖長出,
如果是續花性的則要保留
回復

屠子步 發表於 2011-6-17 20:24:16 |顯示全部樓層
yorkie 發表於 2011-6-17 08:14
我那盆剛落完花,亦都預備換植料,但應換完植料後才剪那支莖幹,或是跟清老根時一併剪除呢? ...

比我就一次過做晒。
回復

Kenneth_~~ 發表於 2011-6-18 12:34:48 |顯示全部樓層
skyfox 發表於 2011-6-17 13:18
素燒盆鑽多幾個孔好易爛, 為何不用有多孔的素燒盆.
關於花莖剪唔剪, 有人會剪,
有人會保留3-4節, 期望開 ...

the ~~
一般素燒盤同有多孔咖素燒盆..邊種好多..定係塑膠盆好d ar
回復