救命勁恐佈!!!!!!救命救命

作者: nekokaren 發表于 2011-6-16 13:18:47
1560 10
今朝發現盆蕃茄盆邊有一隻烏蠅,趕走佢後一淋水有幾百隻烏蠅仔(我諗係)從泥中不斷走湧出黎..救我呀!!!
我係咪要成盆掉在去呀?有3棵蕃茄苗呀
cklife 發表於 2011-6-16 13:22:38 |顯示全部樓層
我到原本都好勁蚊滋仔...噴左綠油油...依家無乜喇...幾好用喎...

烏蠅OK MA???  發表於 2011-6-16 13:24
回復

giveupaguy 發表於 2011-6-16 13:27:08 |顯示全部樓層

我試過!! 莧菜個盆加左網...點知某日開始日日網內都有幾十隻烏蠅..d莧菜已經長成. 我都唔敢食. 連泥都唔要....如果你的是小苗. 不如考慮移走d苗. d泥留唔留自己考慮下.

我都唔知要唔要d苗好  發表於 2011-6-16 13:36
回復

cklife 發表於 2011-6-16 13:29:00 |顯示全部樓層
回覆<<nekokaren  烏蠅OK MA???>>

應該得...飛虫都得.....不過可能要噴幾次....我第一次噴完...無左..過幾日又有D...第二次噴係隔左七日...噴左兩次...剩番一分仲有D....我諗噴多一次應該差唔多無晒喇...

邊到有得賣..我好勁佢地波及我其他菜  發表於 2011-6-16 13:31
回復

mankit 發表於 2011-6-16 13:39:04 |顯示全部樓層
比我就想起都吾想食,我話好似giveupaguy咁講,移走d苗啦
回復

littlesister 發表於 2011-6-16 13:39:28 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-16 13:22
我到原本都好勁蚊滋仔...噴左綠油油...依家無乜喇...幾好用喎...

請問綠油油係咪有機架? 嘖左d菜都仲食得架?
咁有冇話嘖左幾耐先可以收d菜黎食架?
回復

littlesister 發表於 2011-6-16 13:43:45 |顯示全部樓層
我d菜又係成日有烏蠅問題, 我多數用黃色貼紙, 但都有少少, 不過我照食喎, 洗過又煮熟左怕咩呀? 田度種o個d咪仲多蟲? 士多啤梨有鼻涕蟲添啊, 咪又係冇煮過就食? 洗乾淨咪得囉.

我今朝用左黃色貼紙圍住個盤邊  發表於 2011-6-16 15:59
回復

giveupaguy 發表於 2011-6-16 14:14:21 |顯示全部樓層
nekokaren, 如果它們係幼苗. 移去新泥啦!
(如果係我..因我想起果場面好可怕)

好可怕好可怕好可怕好可怕 ><  發表於 2011-6-16 15:58
回復

cklife 發表於 2011-6-16 15:24:20 |顯示全部樓層
綠油油係花墟果間...興業有賣...
元朗黃三興....

我記得係可以種菜用....無記錯係話有機種植既農藥黎...以下係佢既資料

可控制︰

紅蜘蛛、白蜘蛛、介殼蟲、 蚜蟲、锈蜶、木蝨、潛葉蛾等。
白粉病、锈病、黑斑病、油斑病、煤烟病等。

(樽蓋經開封後容易滲漏,可先加保鮮紙蓋著再擰緊樽蓋。)

調配︰

先將 1份藥和1份水攪拌混合,再將餘下水量加入混和。用前再搖勻噴施。

(最徍施藥時,是在最期或初現蟲卵時,以300倍稀釋使用。七天後作第二次噴施。

慣性施用稀釋300-500倍使用。 )

註︰

有效成份︰99%石臘油乳化劑
可自然分解不會對環境做成危害。
避免噴射過量藥液,不要用低於10度凍水稀釋。
不要施用於枯萎植物或幼嫰小苗。
不要經任合灌溉系統施用於泥上中。建議於早上及黃昏時施用。
施藥四小時後可重回施藥區。
食用作物建議於採收前一天停止施藥。

興業係咪專賣有機野好大綠色招牌果間??  發表於 2011-6-16 15:56
回復

寧望月 發表於 2011-6-16 15:33:13 |顯示全部樓層
好...好恐怖等花店殺蟲來了買包先= =
對了,花店老闆說可開水浸底等泥吸收不用直噴在植物上
回復

bunbun05 發表於 2011-6-16 15:50:13 |顯示全部樓層
聽到都驚

我種野又係好怕蚊滋仔果d飛飛, 而家種室外, 話之佢, 之前種indoor, 討厭到呢

勁恐佈>O<  發表於 2011-6-16 15:53
回復