我們大量用膠盆種花種草種菜,花草菜是否​​吃過量塑化劑

作者: rongeddie 發表于 2011-6-16 09:13:06
2280 11
我們大量使用膠盆種花種草種菜,花草菜是否​​吃過量塑化劑?求助高人指點!香港有無"雞婆妈妈"?????

owlcyr 發表於 2011-6-16 10:02:43 |顯示全部樓層
有無真係唔敢講,但我估個量根本低到唔低.......
第一,個盤o的plasticizer係邊種, leak o左幾多去泥度?
第二,有幾多比泥吸住,有幾多比水沖走?
第三,植物吸o左幾多
第4,你食o左幾多植物

用o左幾廿年,有部份對人體有影響,有部份"暫時"未搵到有影響,信我,你日常接觸的物品內的plasticizer多好多好多好多好多好多好多好多好多好多好多好多好多好多好多好多好多好多好多好多好多好多好多好多好多~~~~
回復

miffymary 發表於 2011-6-19 02:18:34 |顯示全部樓層
我都有呢個疑問…唔怪得女人比例越來越多…

同埋發育越來越好!  發表於 2011-6-25 10:00
回復

rrr888 發表於 2011-6-19 02:47:42 |顯示全部樓層
就算植物吸收量極低, 但遲早有日, 被棄掉後焚燒, 或堆填不能短時間被泥土分解, 又會釋出有害物質. 如果afford得起, 有固定居所, 環境又許可, 最好用素瓦盆或環保物料嘅盆啦.
回復

孖吉 發表於 2011-6-19 10:34:39 |顯示全部樓層

其實同你直接當 起雲劑 飲落肚的份量比,真係冇得比!所以而家首要的是解決 起雲劑 含 塑化劑 問題,膠盆的問題選些耐晒、質量好便可。

如果驚,第一樣唔好要的是 發泡膠箱 !!!

讚成....第一樣就係發泡膠箱..  發表於 2011-6-19 11:17
回復

miffymary 發表於 2011-6-19 11:08:39 |顯示全部樓層
O!我大部份係發泡膠箱
回復

miffymary 發表於 2011-6-19 11:08:41 |顯示全部樓層
O!我大部份係發泡膠箱

gimme 5!  發表於 2011-6-21 11:22
回復

matt 發表於 2011-6-19 11:57:47 |顯示全部樓層
大老,唔好玩野la, 佢係有害,但係冇你地想像中禁大毒素, 禁次禁大件事主要都係中國係到樣搞亂台灣, 姐係之前法國係要話西班牙有問題禁解. 如個乜都怕,地球唔岩你住,反火星la
回復

孖吉 發表於 2011-6-19 12:12:11 |顯示全部樓層
matt 發表於 2011-6-19 11:57
大老,唔好玩野la, 佢係有害,但係冇你地想像中禁大毒素, 禁次禁大件事主要都係中國係到樣搞亂台灣, 姐係之前 ...

呢單嘢係台灣製造、台灣發現、台灣自己禁,請不要無事生非,挑起兩岸矛盾 及 無必要侮辱版友。

aGREE, 睇清楚先好講.  發表於 2011-6-19 12:55
回復

esmonhk 發表於 2011-6-19 12:41:41 |顯示全部樓層
版主:我都借題發揮下,兩星期前都有人話我用蒸餾水樽盛載水肥有大量塑化劑,唔符合有機耕種
回復

claudiatang 發表於 2011-6-19 13:23:41 |顯示全部樓層
不公佈出來就乜事都冇。知道也沒辦法,還不是要好無奈的接受。
回復

rongeddie 發表於 2011-6-19 23:58:44 |顯示全部樓層
matt 發表於 2011-6-19 11:57
大老,唔好玩野la, 佢係有害,但係冇你地想像中禁大毒素, 禁次禁大件事主要都係中國係到樣搞亂台灣, 姐係之前 ...

不要在 園藝館 作 政治 胡說八道, 這里只談花草樹木果菜肥水 園藝工具,本人好想 香港有台灣 "雞婆妈妈"的工作精神!!!!!
回復