有無人有用開 bokashi 既廚餘回收系統?

作者: eeyore 發表于 2011-6-15 12:13:59
2466 15
因為我是新手, 對自己無咩信心 去做堆肥。 所以想用一d 比較容易既方法做.

唔知有無人用緊或用過, 可唔可以比d 意見我>>  (一個超新手)
miffymary 發表於 2011-6-15 14:13:47 |顯示全部樓層
你有幾多空間呢?室外定室內?
回復

eeyore 發表於 2011-6-15 16:23:46 |顯示全部樓層
有個百多尺既天台仔
回復

miffymary 發表於 2011-6-19 02:24:39 |顯示全部樓層
我種咗若半年,一開始就用發泡膠箱堆,唔堆有蛋白質嘅嘢,都幾多小動物,亦都有啲耐。今個用買咗花墟熱賣桶同埋淘寶帆布堆肥袋,10日貨仔未有結論,有興趣就睇吓我啲相啦!
回復

miffymary 發表於 2011-6-19 02:32:22 |顯示全部樓層
回復

eeyore 發表於 2011-6-20 13:05:38 |顯示全部樓層
To miffymary,
去左你個blog到睇la, 好利害,想問你個貴族桶要幾銀? 有無買埋的"箘粉"?
回復

miffymary 發表於 2011-6-30 01:03:03 |顯示全部樓層
eeyore 發表於 2011-6-20 13:05
To miffymary,
去左你個blog到睇la, 好利害,想問你個貴族桶要幾銀? 有無買埋的"箘粉"? ...

隻桶$250,包粉$50。我個人認為超貴,但香港最平都要呢個價,你一係自己整,一係托人台灣買…如果果個‘人’唔怕煩…
回復

noel_tt 發表於 2011-7-7 14:02:45 |顯示全部樓層
我都想買,但是貴族桶做出來的45日後的基肥, 好唔好用? 有無蟲?
回復

mankit 發表於 2011-7-7 14:30:32 |顯示全部樓層
好好用,都無咩蟲(因為我無落肉)。
回復

April_lala 發表於 2011-7-7 14:44:24 |顯示全部樓層
有用緊呀, 綠領買的桶同菌種....
我屋企差不多成個月先填滿個桶....可能我屋企的廚餘都系生野,例如瓜皮同洗菜的爛菜葉等等...
填滿之後放足2.3個星期(說明書說放10-14日)...我都比說明書放得更長時間.
但打開之後,D菜葉都好完整吓.唔算au得好爛.
試過第一桶au完之後用發泡膠箱上下舖泥....再放一個月...
點知果排落雨....成個發泡膠上有好多的蟲系度捐下捐下.....我媽話系d屎蟲,好肥美.....都好令人作嘔.

我覺得, 每日放廚餘同放菌種的過程無問題, 而且我個桶放室外,味道還ok,酸酸地.
但用個桶au完, 再要用泥去堆肥一個月.....這是最大問題要解決的.
因為我用街市的那種賣菜的發泡膠都無法把廚餘完全地化解, 以致au出好多屎蟲.

我覺得, 除非我有個大d的花園, 可以直接地在土地上,用深d的洞和多d的泥填埋廚餘...否則後半段的堆肥有d難搞.
我屋企堆左一次, 我媽已經嘈住唔準再用....唉
回復

aprilhung 發表於 2011-7-7 14:59:40 |顯示全部樓層
April_lala 發表於 2011-7-7 14:44
有用緊呀, 綠領買的桶同菌種....
我屋企差不多成個月先填滿個桶....可能我屋企的廚餘都系生野,例如瓜皮同洗 ...

又係既.........那麼煩,又有那麼多副作用,又真的令人頭痛......

我對植物的方法是,天生天養,有空時下些發酵2日的米水滋潤下,等天下雨時又有養分。

如果有養魚,聽我的朋友說,魚屎水也有肥力可種出瓜果呢~~

我都會用養龜水淋下...不過肥力一般囉..依家開始試用塘泥  發表於 2011-7-7 16:01
回復

mankit 發表於 2011-7-7 15:08:23 |顯示全部樓層
我都只係放瓜皮,果皮爛菜...
我亦都係用街市賣菜的發泡膠,無lid; 但係三幾個星期就化哂(係d mango核無化,一個個係返樹)
回復

miffymary 發表於 2011-7-7 15:14:45 |顯示全部樓層
我個桶到而家都未滿…
回復

mankit 發表於 2011-7-7 15:13:59 |顯示全部樓層

試過第一桶au完之後用發泡膠箱上下舖泥....再放一個月...
...我都係係綠領買桶...個instruction 話係廚餘在桶內大約放一星期or 10日,再加泥(可用舊泥)混在一起(吾係上下舖泥);再在上面放一層泥蓋好喎

系?等我第二桶再試下先...多謝你提點.  發表於 2011-7-7 21:39
回復

aprilhung 發表於 2011-7-7 18:47:51 |顯示全部樓層
aprilhung 發表於 2011-7-7 14:59
又係既.........那麼煩,又有那麼多副作用,又真的令人頭痛......

我對植物的方法是,天生天養,有空時 ...

咁你用的是不是龜屎水呀???我都有龜,但怕龜屎水臭.........會很臭嗎?

係喎..我D唔係屎水...我怕臭..餵食時另外放開..食完先放番入去...可能因為咁..無咁肥..  發表於 2011-7-12 17:28
回復

A.A. 發表於 2011-7-11 16:29:14 |顯示全部樓層
aprilhung 發表於 2011-7-7 18:47
咁你用的是不是龜屎水呀???我都有龜,但怕龜屎水臭.........會很臭嗎? ...

唔好呀,  我試過用魚水, 但好快便有蚊之和粒粒介虫,   到依家都成2個月, 都沒有辦法全部消滅,  最後盤香草都死了.

呃...咁我以後都唔用囉..  發表於 2011-7-12 17:28
回復