請教各位, 玉蓮生側芽應該點剪出黎分枝?

作者: chambee 發表于 2011-6-13 14:49:11
2617 24

我想問下, 我棵玉蓮(其實我都唔知佢係咪真係玉蓮...)個側芽我係點剪? 貼住主幹咁剪?
剪左風乾幾耐先可以入泥? THANKS!
mcdull918 發表於 2011-6-14 03:58:44 |顯示全部樓層
我自己做法就係搖甩佢既側芽,之後放返響佢本身盆既泥面等佢出根.剪都得,貼近莖位剪.

但見你個盆好似冇位放,咁可以搵個兜放泥,之後側芽放泥面.

放埋一面就得架啦,記得通風,唔係好易爛架.泥乾就響四圍噴水,但側芽就唔好掂到水囉.
回復

chambee 發表於 2011-6-14 11:17:03 |顯示全部樓層
mcdull918 發表於 2011-6-14 03:58
我自己做法就係搖甩佢既側芽,之後放返響佢本身盆既泥面等佢出根.剪都得,貼近莖位剪.

但見你個盆好似冇位放 ...

Thanks McDull~
不過我驚風乾唔夠, 通常係要幾多日, 又或者有冇樣睇到佢係咪已風乾架?
回復

mcdull918 發表於 2011-6-14 18:05:14 |顯示全部樓層

等佢地出根既日子好漫長......所以我都就咁掉響樹唔理佢

乾左既樣就係啡左扁左,家陣你d漲卜卜架麻,佢乾會縮架.

你放泥面之後泥濕潤已經ok架啦,噴水就噴泥邊,唔好噴到佢囉.或者比佢自己底吸水.

佢自己識吸收空氣入面既濕氣.有時我d甩左葉響盆面我懶理,佢都冇野,慢慢你會見尾位有d肉粒粒 or 根仔出左

回復

chambee 發表於 2011-6-15 10:36:48 |顯示全部樓層
mcdull918 發表於 2011-6-14 18:05

乾左既樣就係啡左扁左,家陣你d漲卜卜架麻,佢乾 ...

明白晒, 因為種開熊童子, 佢甩出黎既手仔冇一次成功生根, 所以唔知其他多肉係咪都咁難搞...

其實一樣,都係將佢甩出黎既放泥面 xd  發表於 2011-6-15 14:31
回復

chambee 發表於 2011-6-16 13:12:01 |顯示全部樓層
將佢甩出黎既放泥面 <--試過喇, 係唔work既...
回復

giveupaguy 發表於 2011-6-16 14:24:43 |顯示全部樓層
mcdull918 發表於 2011-6-14 18:05

乾左既樣就係啡左扁左,家陣你d漲卜卜架麻,佢乾 ...

我果棵在近泥面長左成朵新玉蓮. 分割方式如上嗎? 之後也是把它放泥面出根為止?
另再問. 母株的葉很肥很大. 也是把葉割下來. 處理方式同上. 就可以長根嗎?
謝謝.

回復

mcdull918 發表於 2011-6-16 15:29:36 |顯示全部樓層
giveupaguy 發表於 2011-6-16 14:24
我果棵在近泥面長左成朵新玉蓮. 分割方式如上嗎? 之後也是把它放泥面出根為止?
另再問. 母株的葉很肥很 ...

相我睇唔到隻bb唷,我盆玉蓮係好似下圖咁生b,走莖出架.

你家陣隻b幾大?太細唔好攪佢.我唔知係咪全部玉蓮都係走莖出,可能未大,你再等下先攪丫.

大d見佢走莖越黎越長就可以剪出,之後莖位插泥,如下圖

如果過多兩個月都唔大,可能真係唔係出走莖咁生b,咁你就起泥搣佢出黎,我隻臥牛就係痴住媽咪生b架啦,如下圖

等隻b有 2 3 cm 左右大先撩,輕輕打斜 r 一 r 佢就甩架啦,好易,之後風乾幾個鐘插泥,如下圖

希望幫到你
回復

giveupaguy 發表於 2011-6-16 15:32:53 |顯示全部樓層
mcdull918 發表於 2011-6-16 15:29

唔該晒你. 我明天補相片上來
而家細粒的玉蓮未有徑. 都係提供相給你好d
回復

mcdull918 發表於 2011-6-16 15:46:55 |顯示全部樓層
giveupaguy 發表於 2011-6-16 15:32
唔該晒你. 我明天補相片上來
而家細粒的玉蓮未有徑. 都係提供相給你好d   ...

其實我都唔太識架,不過之前請教過 ching 們教我既

好似樓主果隻玉蓮就唔係走莖出啦.所以我都係估,因為大家做法都差唔多
回復

giveupaguy 發表於 2011-6-16 20:49:22 |顯示全部樓層
mcdull918 發表於 2011-6-16 15:29

我影左上來啦!
回復

mcdull918 發表於 2011-6-16 21:31:01 |顯示全部樓層
嘻嘻,可能佢比媽咪壓住出唔哂黎,睇佢有片葉大可以剪架啦,你響最近媽咪既位剪出黎丫.

之後風乾幾個鐘就可以插泥.

注意淋水唔好淋到bb同莖位,最好盆底吸水.我bb泥就用科學泥再溝多d珠石/蛭石既,等佢疏水d麻,泥乾開始淺左色就再補水,不過佢生根時間好漫長,要比好多耐性,所以我掉左響樹唔理佢

我既插左兩個月多都未出根呢.....不過bb一直有長大.
回復

chambee 發表於 2011-6-17 12:45:45 |顯示全部樓層
原來生b既方法都有唔同既... 好得意~
回復

giveupaguy 發表於 2011-6-17 15:59:58 |顯示全部樓層
mcdull918 發表於 2011-6-16 21:31
嘻嘻,可能佢比媽咪壓住出唔哂黎,睇佢有片葉大可以剪架啦,你響最近媽咪既位剪出黎丫.

之後風乾幾個鐘就可以 ...

明白晒啦. 真係唔該晒你的解說
我待好天先動手. 都係用一個盆仔放它在泥面穩陣d
請問如果在母株割一片大葉下來一樣處理可以的嗎?
回復

anhiwan 發表於 2011-6-17 17:06:26 |顯示全部樓層
giveupaguy 的玉蓮我也有,初買回來是有花的(我的頭象),
但之後就一直只長b不長花啦,要點先長花呢?
回復

giveupaguy 發表於 2011-6-17 17:18:50 |顯示全部樓層
anhiwan 發表於 2011-6-17 17:06
giveupaguy 的玉蓮我也有,初買回來是有花的(我的頭象),
但之後就一直只長b不長花啦,要點先長花呢? ...

我買回來時係直徑5cm咁大的盆裝著. $12@百乖超市
回家之後第2日轉左去呢個桶. 即時加左一些紅牛鉀+因多素. 一直無再點打理. 仲幾日天澆一次水. 會唔會盆大d. 長花? 我都未試過. 我都係偶爾發現它有bb咋.
回復

anhiwan 發表於 2011-6-17 17:32:40 |顯示全部樓層
我的是舊年買的,因見花很美而買的,還拍了照(就是我的頭象),
花謝後就一直長b未開過花啦!我用的盆大約三寸吧,無落過肥,
不知是不是這個原因吾開花,我見花虛很多都有花的
回復

giveupaguy 發表於 2011-6-17 17:39:47 |顯示全部樓層
anhiwan 發表於 2011-6-17 17:32
我的是舊年買的,因見花很美而買的,還拍了照(就是我的頭象),
花謝後就一直長b未開過花啦!我用的盆大約三 ...

你好想它開花? 要問下呢處的c兄. 令開花的原素是什麼. 同埋開花有什麼影響/意思
回復

anhiwan 發表於 2011-6-17 17:47:19 |顯示全部樓層
giveupaguy 發表於 2011-6-17 17:39
你好想它開花? 要問下呢處的c兄. 令開花的原素是什麼. 同埋開花有什麼影響/意思 ...

會的,因花友分了我一些修葉和種子,很忙呢。
而最近見玉蓮葉邊變得粉紅粉紅的,不知是不是開花的先兆,再看看
回復

mcdull918 發表於 2011-6-17 20:12:39 |顯示全部樓層
anhiwan ,多肉開花我覺得睇心情,關唔關土質 or 肥料事我就唔知,不過好多例子有聽過,比好肥佢一樣唔開花,反而唔理佢佢就開比你睇,好有性格

giveupaguy ,葉既處理方法一樣,風乾後放響泥面,傷口埋左口後過一排佢自己會生b,你初先會先佢一粒肉仔架,之後就慢慢成形.

不過要比耐性,時間好慢長.......

好開心呀! 第一時間上來報"喜", 6月中跟你的方向培育玉連bb. 今早見它已長了很多根. 明天補相片上來.  發表於 2011-7-5 09:44
回復

12下一頁