小藍兔VS雜草

作者: eddie88 發表于 2011-6-12 18:52:41
1941 14

昨天入的小兔;但成盆雜草,想請問各位大大留與不留,有怎樣的好與壞處,謝謝!

Remark: 用iphone將相上傳真係好困難!
roger_chiu 發表於 2011-6-12 18:56:48 |顯示全部樓層
為何不上圖看看?
回復

LUKE 發表於 2011-6-12 19:40:46 |顯示全部樓層
尼盆係利維達唔係小白兔 ,
個D草係可以保留,仲係正野來
回復

eddie88 發表於 2011-6-12 20:37:15 |顯示全部樓層

Luke師兄, 利維達?的草點好法?會唔會分咗啲花嘅養料呢?麻煩你講講
回復

LUKE 發表於 2011-6-12 20:53:43 |顯示全部樓層
你個個問題我都問過,有人解答過我~
個D係苔蘚物體同食蟲植物係好伴侶來~, 太多會遮住利維達D葉,接著...
用D水苔或無肥泥炭土將D 苔蘚一支支甘'蚊走'去,插落另一介質到 D苔蘚就會狂生

不過利維達 要比個較涼既環境佢,夏天小心D,好易枯葉,比小白兔更怕熱
腰水可以腰到 盆中間~盆面,小小直射~散射光都夠,入秋冬天先易開花,
回復

031504 發表於 2011-6-12 22:19:13 |顯示全部樓層
LUKE 發表於 2011-6-12 20:53
你個個問題我都問過,有人解答過我~
個D係苔蘚物體同食蟲植物係好伴侶來~, 太多會遮住利維達D葉,接著...
用D ...

用D水苔或無肥泥炭土將D 苔蘚一支支甘'蚊走'去,插落另一介質到 D苔蘚就會狂生

唔明
回復

eddie88 發表於 2011-6-12 22:22:05 |顯示全部樓層

Sorry, 唔明, too!
回復

LUKE 發表於 2011-6-12 23:44:48 |顯示全部樓層

其實我講得一舊舊...SOR!

花友贈的利維達在夏天都有部份枯黃情況,但苔蘚都KEEP住生
係將泥炭或水苔做介質,將拔掉或一塊的苔蘚插入/放在這新介質上 ,
就可以有好多苔蘚 ,而且亦都可以分開苔蘚同利維達 唔使生埋一齊

其方法可以將保鮮紙悶住剛拔掉的苔蘚,放係散射不熱的地方任生
又或直接插入保持濕的介質同食蟲一齊種

而苔蘚同其他食蟲植物係可以共存,又能美化植物
將其保留係好過掉曬去

又或悶係容器上,等佢爆生

又或悶係容器上,等佢爆生

插入水苔或泥炭

插入水苔或泥炭

利維達一齊生既苔蘚,用夾將佢夾出來

利維達一齊生既苔蘚,用夾將佢夾出來
回復

031504 發表於 2011-6-13 02:03:13 |顯示全部樓層
LUKE 發表於 2011-6-12 23:44
其實我講得一舊舊...SOR!

花友贈的利維達在夏天都有部份枯黃情況,但苔蘚都KEEP住生

點解你D苔蘚可以咁濕潤~_~
我果D勁DRY
回復

AChang 發表於 2011-6-13 13:39:53 |顯示全部樓層
我那盤利維達全部花都落晒, 其實應該是噴水在面還是水放在底盤呢? 請指教. 謝謝
回復

chambee 發表於 2011-6-13 14:22:21 |顯示全部樓層
我盆 U. microcalyx 之前都生好多苔蘚, 等我仲拔走晒添...
回復

LUKE 發表於 2011-6-13 14:41:48 |顯示全部樓層
AChang 發表於 2011-6-13 13:39
我那盤利維達全部花都落晒, 其實應該是噴水在面還是水放在底盤呢? 請指教. 謝謝
...

利維達正常尼種天氣難有花,較凍既天氣先有花出..
回復

AChang 發表於 2011-6-13 14:50:13 |顯示全部樓層
LUKE 發表於 2011-6-13 14:41
利維達正常尼種天氣難有花,較凍既天氣先有花出..

謝謝回覆, 那我應該是噴水在面,還是水放在盤底? 請指教
回復

eddie88 發表於 2011-6-13 15:02:16 |顯示全部樓層
Good question, I want to know, too!
回復

LUKE 發表於 2011-6-13 15:38:44 |顯示全部樓層
AChang 發表於 2011-6-13 14:50
謝謝回覆, 那我應該是噴水在面,還是水放在盤底? 請指教

我就係直接腰水 ,姐係將D水浸住整個盆身的一半
約1~2星期換水一次,防止蚊仔同綠澡...
回復