貌似提子的多肉求名

作者: laugenroll 發表于 2011-6-11 19:04:11
1508 8
今天在花墟買的, 我對多肉認知很少, 老闆說它叫「豆粒」或「茶粒」, 但我上網找過也找不到, 請問各位有識之士它叫甚麼名字? 謝謝.

20110611 succulent grape.jpg
hktuinman 發表於 2011-6-11 20:29:22 |顯示全部樓層
anacampseros comptonii
是山卡卡買的嗎?
將有花看了, 很好很好
回復

mcdull918 發表於 2011-6-12 03:55:49 |顯示全部樓層
虹之玉
回復

echowong 發表於 2011-6-12 12:03:36 |顯示全部樓層
前日我都見到佢呀 原來俾你帶左返屋企
回復

laugenroll 發表於 2011-6-13 12:35:02 |顯示全部樓層
謝謝hktuinman 和 mcdull918 提供名字, 我再在網上搜尋資料, 覺得我買的那株好像跟網上其化的「虹之玉」圖片不同, 它的每棵粒粒尾之平的, 而網上「虹之玉」圖片的尾則是尖的。

只看圖片, 我那株較像anacampseros comptonii, 馬齒莧科, 回歡草屬, 咁有無中文名呢?我找不到呀!

echowong, 咁都俾你認得?!

回復

echowong 發表於 2011-6-13 14:23:51 |顯示全部樓層
laugenroll 發表於 2011-6-13 12:35
謝謝hktuinman 和 mcdull918 提供名字, 我再在網上搜尋資料, 覺得我買的那株好像跟網上其化的「虹之玉」圖 ...

因為我都諗過帶佢返屋企囉
回復

arbean 發表於 2011-6-30 01:02:12 |顯示全部樓層
我都有在山卡見過呢~貴不貴呀?
回復

laugenroll 發表於 2011-7-1 01:21:08 |顯示全部樓層
arbean, $100, 貴不貴? 點解你們咁都認得, 厲害!
回復

lok_1980 發表於 2011-7-10 23:00:42 |顯示全部樓層
好靚呀。左花記住放上來。
回復