紫葉酢醬

關閉 [複製鏈接]
作者: 伯爺婆 發表于 2008-3-14 05:00:17
1168 11
Oxalis Triangularis - Lucky Shamrock
呢棵紫葉酢醬喺舊年同班愛爾蘭朋友去慶祝St. Patrick's Day時一個陌生人飲大咗送俾伯爺婆嘅,佢仲話祝我年年好運。
伯爺婆一直好好照料,佢比舊年大咗成倍有多,仲鬼咁應節開埋花,依家我就趁呢個節日用噃呢棵Lucky Shamrock嚟祝各位大大年年好運嗄。

伯爺婆 發表於 2008-3-14 05:03:13 |顯示全部樓層

睇吓啲花花幾靚嗄........

回復

伯爺婆 發表於 2008-3-14 05:04:36 |顯示全部樓層
回復

伯爺婆 發表於 2008-3-14 05:05:59 |顯示全部樓層
回復

伯爺婆 發表於 2008-3-14 05:07:28 |顯示全部樓層
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-14 09:21:55 |顯示全部樓層
好靚好嬌俏啊!唔開花時睇葉都好靚哦。所以我都好中意紫葉酢醬草啊!不過之前凍到變光頭,依家恢復緊。
回復

sandy 發表於 2008-3-14 12:38:18 |顯示全部樓層
呢隻紫醬. 睇葉都覺好靚.  係呢. 你果邊天氣開始春天未. 開始左你既播種時間未呀. 記得你既農作物實在太.... 正啦.
回復

Monse 發表於 2008-3-14 13:28:12 |顯示全部樓層
原帖由 伯爺婆 於 2008-3-14 05:00 發表
Oxalis Triangularis - Lucky Shamrock
呢棵紫葉酢醬喺舊年同班愛爾蘭朋友去慶祝St. Patrick's Day時一個陌生人飲大咗送俾伯爺婆嘅,佢仲話祝我 ...

你都來湊熱鬧種酢醬草呀!
回復

伯爺婆 發表於 2008-3-15 20:43:01 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-3-14 13:28 發表

你都來湊熱鬧種酢醬草呀!

係呀.....見妳種得咁高興,我咪嚟湊熱鬧囉,星期一係St. Patrick's Day嘛,酢醬草每年响呢個時候都喺大熱架。
回復

伯爺婆 發表於 2008-3-15 20:52:02 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-3-14 12:38 發表
呢隻紫醬. 睇葉都覺好靚.  係呢. 你果邊天氣開始春天未. 開始左你既播種時間未呀. 記得你既農作物實在太.... 正啦.

妳好嗎Sandy......春天應該好快到喇,不過今年落咗好多雪,花園嘅積雪有成五呎高,唔知等到幾時先溶,我諗今年我要遲啲先播種,妳仲記得我啲節瓜,話妳知吖.....我依家仲有三個節瓜未食呀!
回復

lolo 發表於 2008-3-15 21:06:11 |顯示全部樓層
這款葉美更甚於花美      亦是Monse送給我的第一份禮物    多謝
回復

sandy 發表於 2008-3-16 00:41:22 |顯示全部樓層
原帖由 伯爺婆 於 2008-3-15 20:52 發表

妳好嗎Sandy......春天應該好快到喇,不過今年落咗好多雪,花園嘅積雪有成五呎高,唔知等到幾時先溶,我諗今年我要遲啲先播種,妳仲記得我啲節瓜,話妳知吖.....我依家仲有三個節瓜未食呀! ...

真係好. 可以多到仲有三隻未食. 太好啦. 我都播左茄子 / 絲瓜 及節瓜了. 希望遲d有收成.
回復