大岩桐不斷消苞

作者: ivyl 發表于 2011-6-11 00:05:06
5015 24
前前後後都消咗7,8個,一直都沒一個成功開花,究竟咩事呢?
fnv234 發表於 2011-6-11 00:13:29 |顯示全部樓層
你新買番嚟?
如果係嘅話,應該未適應環境
環境啱嘅話,等佢再出過就會開
回復

KOOKOO 發表於 2011-6-11 00:14:30 |顯示全部樓層
我之前買一棵死左, E家又買一棵, 我覺得大岩桐喜歡陰涼, 通風但又唔吹得風, 光線要夠可以哂下太陽, 但要避開烈日, 加水最好用盆底加水法, 希望可以渡夏, 暫時都OK.
回復

ivyl 發表於 2011-6-12 00:22:15 |顯示全部樓層

一人一花得兩塊葉仔開始種架,位置一直都晌window邊,向東南無太陽直射,光應該唔係太夠,所以生得高.

好失望,早一個月見有1X個花蕾,仲好期待開花嘅一日,但點知 ... 唉.
回復

ivyl 發表於 2011-6-12 00:24:43 |顯示全部樓層
而家淨番個幾個lum,大大吓便停止生長,尋日仲發現好似細咗,可能都無命不久矣了.
回復

bbb168bbb 發表於 2011-6-13 12:01:25 |顯示全部樓層
ivyl 發表於 2011-6-12 00:24
而家淨番個幾個lum,大大吓便停止生長,尋日仲發現好似細咗,可能都無命不久矣了. ...

見你四處爬文都好像沒答案,試吓講我的種法給你參考.
窗邊散光,無陽光直射有落基肥,通風(這是一次種植試驗的其中一個條件)
基肥:有幾肥料加魔肥
追肥:先用均衡肥,結蕾改用高磷肥(用××寶夏天1:2000,冬天1:3000)
兩次澆水都加肥再來一次澆清水
結果可在這裡看 http://hkplants.com/thread-78031-1-2.html

我想你的花消蕾原因是植株弱又沒有陽光所致.
我個人覺得大岩桐粗生易種都好食肥,尤其動物性質有幾肥料,如雞屎肥,
至於結蕾落吾落肥,我就照落,反而到開花時就可落或吾落,除非你盤花好壯好肥.
回復

ivyl 發表於 2011-6-14 00:04:18 |顯示全部樓層
bbb168bbb 發表於 2011-6-13 12:01
見你四處爬文都好像沒答案,試吓講我的種法給你參考.
窗邊散光,無陽光直射有落基肥,通風(這是一次種植試驗 ...

好多謝你嘅回覆呀,我真係爬咗好耐文,都搵唔到答案 .咁我而家應唔應加番基肥呢?但有花蕃,可以"yuk"佢嗎?

唔記得講,你盆大岩桐好靚呀,真係超羨慕 .

bbb168bbb真係大岩桐專家來的,又慷慨,你講的好靚大岩桐(紫色)現在我手,我會努力種靚佢,不枉他的分享。  發表於 2011-6-14 00:22
回復

bbb168bbb 發表於 2011-6-14 11:14:18 |顯示全部樓層
ivyl 發表於 2011-6-14 00:04
好多謝你嘅回覆呀,我真係爬咗好耐文,都搵唔到答案 .咁我而家應唔應加番基肥呢?但有花蕃,可以"yuk"佢嗎 ...

多謝賞花
沒有花照,我就已處理過二十多盆大岩桐的經驗來答你這問題,(舊年十一月至現在)
如花托長大及張開而花蕾沒有長大,這多是消蕾,我會剪掉,
其實應所餘無幾,健康的如有適當光照及肥應可救回,但花會細小.
我會撥開盆邊泥加適量基肥,代基部出壯健側芽,原盆留最壯一兩芽重新種起,
一個月後有花睇,較弱的可試插,成活率好高.
joycewsm我不是專家,我只是個閒人我想家長及學生種到靚花而已
我的只可作參考,應跟自己環境手法而有所變通.

你不是閒人,而是有心人呢^^感謝你.  發表於 2011-6-14 17:12
"代基部出壯健側芽,原盆留最壯一兩芽重新種起" -- 即是把其餘所有枝條剪去嗎?一個月便有花?好快呢?  發表於 2011-6-14 17:11
你謙姐,嘻嘻。  發表於 2011-6-14 14:04
回復

ivyl 發表於 2011-6-14 16:55:40 |顯示全部樓層

bbb168bbb,

很多謝你咁熱心呀,剛才拍了些照片,麻煩你給我看一看.

近期的花苞

近期的花苞

早期的苞不大,看來要消了

中間拱起,是有病嗎?聽聞AV有此情況是蟲蟎

大風給吹斷了,這葉有斑,什麼原因呢?可用來浸嗎?

最大的一塊葉,葉面長13cm

最大的一塊葉,葉面長13cm
回復

bbb168bbb 發表於 2011-6-15 10:30:11 |顯示全部樓層
ivyl 發表於 2011-6-14 16:55
bbb168bbb,

都吾係太差,無陽光有這葉色施肥是足夠,奇怪是一個花都結吾倒,環境無變,
會吾會施肥過濃,是就施壹兩次清水好些.(薄肥多施永遠行得通)
吾想浪費時間,我會割頂芽在盆邊落適量基肥(吾知份量寧少莫多)
待基部帶花側芽長壯,才把老葉剪去,放最光亮通風處,另插頂芽,直接落泥種.

應是刮傷,可用.
我想與溫度濕度有關.
可能有一個得.
近期的花苞
第二水花蕾無甘易消的.
回復

bbb168bbb 發表於 2011-6-15 18:17:44 |顯示全部樓層
ivyl 發表於 2011-6-14 16:55
bbb168bbb,

ivyl 唔好意思,(結蕾落吾落肥)我誤導了你,我有所更正:
原文(至於結蕾落吾落肥,我就照落,反而到開花時就可落或吾落,除非你盤花好壯好肥.)

更正:
至於結蕾落吾落肥,如薄肥多施我就照落,如跟說明書份量我就減半甚至減三分二,
除非你盤花好壯好肥,反而到開花時就可落或吾落.
另給你參考
植物扦插活用教學--葉插(下集)
http://www.youtube.com/watch?v=ry21LXiWUzE&feature=related

回復

ivyl 發表於 2011-6-16 23:57:39 |顯示全部樓層
bbb168bbb,

真的感謝你耐心的分享,我會嘗試把肥料溝稀些才用,明天去看一看基肥,希望大岩桐快些開花,不枉你的一番心血.
回復

bbb168bbb 發表於 2011-6-17 10:03:22 |顯示全部樓層
ivyl 發表於 2011-6-16 23:57
bbb168bbb,

真的感謝你耐心的分享,我會嘗試把肥料溝稀些才用,明天去看一看基肥,希望大岩桐快些開花,不枉你 ...

十元店有幾種室內有幾肥料賣.
回復

ivyl 發表於 2011-6-17 12:03:16 |顯示全部樓層
bbb168bbb 發表於 2011-6-17 10:03
十元店有幾種室內有幾肥料賣.

唔該晒,今早已晌百佳買了魔肥,想問吓5號盆意思係直徑5cm定5寸?
回復

bbb168bbb 發表於 2011-6-17 19:51:17 |顯示全部樓層
ivyl 發表於 2011-6-17 12:03
唔該晒,今早已晌百佳買了魔肥,想問吓5號盆意思係直徑5cm定5寸?

我的認知是號數剩三等於直徑幾多cm.
即5x3=15cm
回復

magic_cone 發表於 2011-9-30 11:01:39 |顯示全部樓層
bbb168bbb 發表於 2011-6-14 11:14
多謝賞花
沒有花照,我就已處理過二十多盆大岩桐的經驗來答你這問題,(舊年十一月至現在)
如花托長大及張開 ...

請問大岩桐係新買...佢初初都有開一、兩朶,但係突然消苞(花苞變啡色)是什麼原因? thanks
回復

chingyi724 發表於 2011-9-30 18:34:59 |顯示全部樓層
magic_cone 發表於 2011-9-30 11:01
請問大岩桐係新買...佢初初都有開一、兩朶,但係突然消苞(花苞變啡色)是什麼原因? thanks ...

通常植物買左番黎會因為適應唔到環境而消苞,係正常嘅
所以我會減少淋水,直到佢適應到為止
回復

magic_cone 發表於 2011-9-30 21:43:42 |顯示全部樓層
chingyi724 發表於 2011-9-30 18:34
通常植物買左番黎會因為適應唔到環境而消苞,係正常嘅
所以我會減少淋水,直到佢適應到為止 ...

要減少淋水...我仲驚佢唔夠水..比好多佢...現在開始減水先..MANY THANKS AR..
回復

chingyi724 發表於 2011-9-30 21:44:59 |顯示全部樓層
magic_cone 發表於 2011-9-30 21:43
要減少淋水...我仲驚佢唔夠水..比好多佢...現在開始減水先..MANY THANKS AR..

但減少淋水唔代表唔會消苞bo
回復

magic_cone 發表於 2011-9-30 21:51:24 |顯示全部樓層
chingyi724 發表於 2011-9-30 21:44
但減少淋水唔代表唔會消苞bo

只要有一線生機,都要試試。 THANKS
回復

12下一頁