天台戶幫幫忙!

作者: doncheng 發表于 2011-6-10 08:17:09
14029 23

我天台已經11年但沒有漏水!現因種了很多植物地磚石坑常有積水,想鋪磚!你地可唔可以分享下你地天台地磚樣作參考及有冇好師傅介紹呀?
DLee 發表於 2011-6-10 19:07:54 |顯示全部樓層
曾住天台, 有一年多雨, 新樓剛住二年就漏水,天花板滴水,滴足二個月。重新找專業防水師博做防水和鋪磚,也只能捱上七年。維修費好貴!
回復

mygardenia 發表於 2011-7-5 13:14:52 |顯示全部樓層
天台係十年到就要大維修一次O架 (傳統方法), 雖然我度未洗
我見有D 乜乜日本防水天台, 可以用幾多十年, 不過應該貴過傳統方法
回復

doncheng 發表於 2011-7-7 07:55:15 |顯示全部樓層
mygardenia 發表於 2011-7-5 13:14
天台係十年到就要大維修一次O架 (傳統方法), 雖然我度未洗
我見有D 乜乜日本防水天台, 可以用幾多十年, 不 ...

有人話唔漏水唔好動防水層,所以我都有留意這曰本防曬防漏工程...但比普通貴一陪!但眼見地磚爛散,平平地換地磚頂住先!有冇師傅介紹?
回復

金盞花 發表於 2011-7-7 11:01:18 |顯示全部樓層
請問你住邊區? 我有一個師傅搵開, 係2公婆生意, 為人老實, 所以有乜嘢都會搵佢幫忙.  有興趣就pm我, 等你哋直接傾.

可介紹埋我嗎? 我睇中了一村屋係連天台呀!  發表於 2011-7-7 11:09
回復

貝貝 發表於 2011-7-7 12:45:51 |顯示全部樓層

我都係天台戶. .

cf 話要天台唔漏水, 除了防漏層, 最緊要去水做得好, 即個斜度剛剛好, 即使黑雨時, 因個斜度夠, 去水去得好, 自然唔會有積水, 咁漏水既機會又小好多.   我試過租樓, 個toilet d地磚鋪得好求其(冇企缸的) , 個斜水做錯晒, & d 磚鋪到凹凸不平(肉眼睇係唔覺), 沖完涼d 水積左係toilet 中間 &冇渠口個邊 . . 如果個天台係咁, 好易長期積水, 易滲/漏水好多架.  所以鋪磚cf 功力好重要.  當然, 牆身滲漏又另一問題.
回復

doncheng 發表於 2011-7-10 09:38:19 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2011-7-7 11:01
請問你住邊區? 我有一個師傅搵開, 係2公婆生意, 為人老實, 所以有乜嘢都會搵佢幫忙.  有興趣就pm我, 等你哋 ...

沙田區ok嗎?
回復

doncheng 發表於 2011-7-10 09:44:29 |顯示全部樓層
貝貝 發表於 2011-7-7 12:45
我都係天台戶. .

cf 話要天台唔漏水, 除了防漏層, 最緊要去水做得好, 即個斜度剛剛好, 即使黑雨時, 因個 ...

天台斜度都ok,但石磚與石磚拿位爛及鬆散...有積水,咁應找師傅再舖磚,還是起底再做埋防水層好呢?
回復

貝貝 發表於 2011-7-11 10:01:34 |顯示全部樓層
doncheng 發表於 2011-7-10 09:44
天台斜度都ok,但石磚與石磚拿位爛及鬆散...有積水,咁應找師傅再舖磚,還是起底再做埋防水層好呢?
...

呢d最好問番cf 啦!
回復

擔泥 發表於 2011-7-11 13:09:35 |顯示全部樓層
doncheng 發表於 2011-7-10 09:44
...

不如你放啲相上嚟等大家睇睇先啦.
回復

貝貝 發表於 2011-7-11 16:19:56 |顯示全部樓層
搵多2個cf 打價最實際. .
回復

joycewsm 發表於 2011-7-11 22:30:43 |顯示全部樓層
我識個相熟師傅
為人老實
凡事有相量
佢會同客詳細解釋價錢及每個做法的利與弊(因為通常有多過一個做法)
我PM你吧
回復

juju0268 發表於 2011-7-13 11:00:47 |顯示全部樓層
我宜定都做緊天台工程, 原來上手做"底"做得唔好, 儲左好多水
屋內天花都"pok"晒, 埋單絛數好甘
宜家個師傅做野都幾正路幾細心, 你自己call call 佢問啦
pm比你
回復

doncheng 發表於 2011-7-13 12:15:47 |顯示全部樓層
juju0268 發表於 2011-7-13 11:00
我宜定都做緊天台工程, 原來上手做"底"做得唔好, 儲左好多水
屋內天花都"pok"晒, 埋單絛數好甘
宜家個師傅 ...

嘩!看過你的blog...你的天台工程真不少!請問大約多少錢?
回復

doncheng 發表於 2011-7-13 12:29:16 |顯示全部樓層
擔泥 發表於 2011-7-11 13:09
不如你放啲相上嚟等大家睇睇先啦.

回復

擔泥 發表於 2011-7-13 13:12:17 |顯示全部樓層
doncheng 發表於 2011-7-13 12:29

睇過你啲相了。其實既然你屋企個天台無漏水,無必要可以唔好攪佢。一開始你講地磚間之接縫有積水,是因為英泥沙脫落了。你可以自己或搵師傅輕輕挑起及清乾淨這些接縫,然後用英泥填返平佢就得啦。咁樣又平又唔會郁到防水。事關你一次過整晒都唔平架。

仲有,睇相好似個天台欄開咗,你擁有全個天台定只係一部分?如果只係得一部分的話就更加要小心。你個部分新做防水同隔離舊有嘅唔係完全接合的話就有機會滲水落自己或隔離單位。
回復

doncheng 發表於 2011-7-15 12:11:13 |顯示全部樓層
擔泥 發表於 2011-7-13 13:12
睇過你啲相了。其實既然你屋企個天台無漏水,無必要可以唔好攪佢。一開始你講地磚間之接縫有積水,是因為 ...

如果自已買野補要買D咩?

比例大約是一份英泥三份沙(重量計)。  發表於 2011-7-15 16:12
英泥同沙撈埋加水  發表於 2011-7-15 16:01
回復

mygardenia 發表於 2011-7-18 23:15:48 |顯示全部樓層
doncheng 發表於 2011-7-7 07:55
有人話唔漏水唔好動防水層,所以我都有留意這曰本防曬防漏工程...但比普通貴一陪!但眼見地磚爛散,平平 ...

sorry, 我未有心德關於整天台

如果未漏, 我都覺得唔好咁大動作

真開心, 好多天台屋朋友, 以後有乜事都可以交流下
回復

金盞花 發表於 2011-7-18 23:26:53 |顯示全部樓層
doncheng 發表於 2011-7-15 12:11
如果自已買野補要買D咩?

上次俾你個裝修師傅聯絡咗未?!  我最近有野搵佢修理順便幫你一問, 佢話天台漏水問題要搵個專門造防漏水師傅至啱.
回復

doncheng 發表於 2011-7-19 10:36:28 |顯示全部樓層
mygardenia 發表於 2011-7-18 23:15
sorry, 我未有心德關於整天台

如果未漏, 我都覺得唔好咁大動作

你係村屋還是私廈?

村屋  發表於 2011-7-19 13:34
回復

12下一頁