請問如果用魚肥開水作為追肥,係咪會 "野" 蟲?:

作者: RosesGarden 發表于 2008-3-13 16:59:00
3452 17
如題,請問如果用魚肥開水作為追肥,係咪會 "野" 蟲?

因為好驚 "野" 蟲,所以買咗都唔敢用!
gtrnismo 發表於 2008-3-13 17:19:54 |顯示全部樓層

我有用

原帖由 RosesGarden 於 2008-3-13 16:59 發表
如題,請問如果用魚肥開水作為追肥,係咪會 "野" 蟲?

因為好驚 "野" 蟲,所以買咗都唔敢用!

要睇你D魚食乜
如果養D龍吐珠食開豬肉就會有
同埋要睇量, 我養金魚, 食多all多, 都會有D蚊知
回復

RosesGarden 發表於 2008-3-13 17:55:37 |顯示全部樓層
我唔知呀,啲魚肥係喺深水埗賣種子嘅鋪頭買!

其實我都唔知魚肥係乜,係鋪頭個阿伯話想用有機肥就用魚肥啦,佢重話用魚肥又快又方便,咁我咪買支試吓囉!

點知買咗之後,又好似話魚肥好 "野" 蟲,成 $72 一支,我又超驚蟲,都唔知用唔用好!
回復

everydayfan 發表於 2008-3-13 17:58:34 |顯示全部樓層
係咪街買返黎果D呀? 要開水, 仲勁臭果隻?
盆栽放室外同埋開希D都OK架~
回復

gtrnismo 發表於 2008-3-13 18:50:20 |顯示全部樓層

sorry

原帖由 RosesGarden 於 2008-3-13 17:55 發表
我唔知呀,啲魚肥係喺深水埗賣種子嘅鋪頭買!

其實我都唔知魚肥係乜,係鋪頭個阿伯話想用有機肥就用魚肥啦,佢重話用魚肥又快又方便,咁我咪買支試吓囉!

點知買咗之後,又好似話魚肥好 "野" 蟲,成 $72 一支,我 ...

搞錯左

以為你講魚費
回復

園藝新手 發表於 2008-3-13 19:09:44 |顯示全部樓層
$72 支,請問有幾大支裝?
回復

orchids 發表於 2008-3-13 19:21:15 |顯示全部樓層
早前見花友提及有粒狀魚肥,如果冇記錯狀魚肥會有蚊滋仔.
我自己用液體魚肥,好似everydayfan所講係好臭,但我覺得稀釋後淋植物,只有少少味,1~2小時後唔覺有味,我唔覺魚肥野虫蟻,連蚊滋仔都唔覺野.我係室內用的,不過我種的植物唔多受肥,我多數開得稀D,約千份之一或二(我買果樽的標籤說明4ml開1L).
魚肥應該係用魚類腐熟而成的有機肥,主要係氮肥可速進枝葉生長,可施用於小苗及觀葉類植物,或與磷鉀肥交替使用於開花植物.
回復

everydayfan 發表於 2008-3-13 19:33:06 |顯示全部樓層
原帖由 園藝新手 於 2008-3-13 19:09 發表
$72 支,請問有幾大支裝?

我買廿零蚊炸wor~ 好大枝架?
我試過用有機既開花粒肥會有蚊之~ 魚肥未有

回復

RosesGarden 發表於 2008-3-13 20:08:51 |顯示全部樓層
因為大家都話魚肥好臭,又 "野" 蟲,所以我都無開過,重未知有幾臭。

我果支寫住:

- natural organic all purpose-deodorized fish emulsion ;
- alaska fish fertilizer ;
- 5-1-1 ;
- net wt 2 lb, 4oz ;
- product of usa ;
- for vegetable, herbs, berries: 3 teaspoons to 1 gallon of water. apply 3-4 wks during growing season.

. . . 唔知會唔會太詳細以賣廣告 . . .
回復

RosesGarden 發表於 2008-3-13 20:13:42 |顯示全部樓層
我買佢其實係想用喺我塊小田'度' (社區園圃)。

我分小區種咗 cherry tomato,chili,櫻桃蘿蔔,青瓜,生菜同白菜等 . . .

回復

Yuffie 發表於 2008-3-13 20:27:08 |顯示全部樓層
原帖由 RosesGarden 於 2008-3-13 20:08 發表
因為大家都話魚肥好臭,又 "野" 蟲,所以我都無開過,重未知有幾臭。

我果支寫住:

- natural organic all purpose-deodorized fish emulsion ;
- alaska fish fertilizer ;
- 5-1-1 ;
- net wt 2 lb, 4oz ;
- ...

deodorized 左應該唔會好臭吧﹖
我通常用海草肥﹐都會有D臭
回復

ayclui 發表於 2008-3-13 22:17:48 |顯示全部樓層
原帖由 RosesGarden 於 2008-3-13 20:13 發表
我買佢其實係想用喺我塊小田'度' (社區園圃)。

我分小區種咗 cherry tomato,chili,櫻桃蘿蔔,青瓜,生菜同白菜等 . . .

你塊小田O向邊區啊?
回復

RosesGarden 發表於 2008-3-13 22:28:02 |顯示全部樓層
九龍城區公園。

回復

ayclui 發表於 2008-3-13 22:49:38 |顯示全部樓層
原帖由 RosesGarden 於 2008-3-13 22:28 發表
九龍城區公園。

唔通同我一樣? 我塊小田O向一個好悠閒嘅公園度, 小田出面有條樓梯上返公園O架
回復

RosesGarden 發表於 2008-3-13 23:19:40 |顯示全部樓層
其實之前喺其它 post 睇到你話 2 月中收田,都有想過係咪同一個園圃,因為 2 月中好似得一個園圃收田。

照你咁講,我想我哋應該係園友啦,請多多指教!
回復

RosesGarden 發表於 2008-3-14 00:39:00 |顯示全部樓層
原帖由 Yuffie 於 2008-3-13 20:27 發表

deodorized 左應該唔會好臭吧﹖
我通常用海草肥﹐都會有D臭

請問你啲海草肥幾多錢、幾大支,同喺邊度買?
回復

RosesGarden 發表於 2008-3-14 00:44:01 |顯示全部樓層
everydayfan, orchids,
好多謝你哋嘅意見,下星期我會試一次睇吓之後會唔會有乜嘢異樣。
回復

KKL 發表於 2008-5-16 18:43:24 |顯示全部樓層
我剛剛考慮緊買唔買魚肥,因為聽講一支成LITRE, 用唔用得晒??因只餘下一個月左右. 如果下次冇田咪有排等,會唔會發"MO"嫁???我都係九龍城公園園友之一.你地好呀!!!!
你地今個星期六會唔會去上堂?
回復