討厭的螞蟻

作者: hope4082005 發表于 2011-6-8 20:53:24
1272 10
我種的苦瓜出現了極之討厭的螞蟻, 除了用殺蟲劑外, 還可以用甚麼環保方法可以殺死牠們? thank you!!
rubykwok 發表於 2011-6-9 00:57:42 |顯示全部樓層
我係用蟻粉去對負佢地的, 只要將蟻粉洒係佢地出粉末嘅地方, 佢地食咗就會死晒. 但係唔可以濕水的. 希望幫到你啦!
回復

owlcyr 發表於 2011-6-9 09:58:04 |顯示全部樓層
回復 hope4082005 的帖子

o的蟻食你o的瓜?
回復

孖吉 發表於 2011-6-9 10:30:26 |顯示全部樓層
回復 rubykwok 的帖子

小心呀!好多蟻粉都好毒咖,而且啲蟻會將蟻粉帶到巢裏 (即係泥裏)!
回復

rubykwok 發表於 2011-6-9 12:22:48 |顯示全部樓層
回復 孖吉 的帖子

吓? 咁驚! 咁有冇d安全d嘅方法呢?
回復

giveupaguy 發表於 2011-6-10 09:06:49 |顯示全部樓層
我的臭草個盤內都發現蟻....我今早噴左苦練油去泥面及臭草身上...見蟻係咁四散. 唔知得唔得.....
回復

kopamuda 發表於 2011-6-10 11:17:30 |顯示全部樓層
我既四季豆都有蟻......很多 T_T 請指教保護食物既安全驅逐方法!
回復

KOOKOO 發表於 2011-6-10 14:09:28 |顯示全部樓層
一家唔知幾多口, 我到都有蟻, 我D蟻連蟻藥都唔食, 好似知係毒藥, 睇住佢地運路行, 係米D蟻進化左呀?
回復

hope4082005 發表於 2011-6-10 22:36:34 |顯示全部樓層
這樣是不是沒有辦法對付牠們? 我見到有朋友介紹過生物肥皂環保殺蟲劑. 大家是否有聽過及用過呢?
回復

owlcyr 發表於 2011-6-13 10:10:53 |顯示全部樓層
1. 多蟻有時因為多蚜蟲
2. 你得閒翻開佢地個巢穴,翻1,2次佢地就會搬走的~
3. 真係想殺(硼砂撈糖)
回復

giveupaguy 發表於 2011-6-13 12:58:26 |顯示全部樓層
owlcyr 發表於 2011-6-13 10:10
1. 多蟻有時因為多蚜蟲
2. 你得閒翻開佢地個巢穴,翻1,2次佢地就會搬走的~
3. 真係想殺(硼砂撈糖) ...

可以詳細說點用 "真係想殺(硼砂撈糖)"? 份量幾比幾? 是沙糖? 硼砂什麼地方有得賣? 我的苦瓜+臭草+ 南瓜...都有蟻呀! 我昨天及今早用左椒碎加水噴. 仍擔心趕不走d蟻 (連天台地下都有蟻蹤) 昨天地下已經大清洗...
希望你可以分享下你說的方法, 謝謝
回復