救命呀,一夜之間,我的白籣樹

關閉 [複製鏈接]
作者: NaNa 發表于 2008-3-13 10:29:13
2466 11
救命呀,一夜之間,我的白籣樹變成甘,昨日仲好靚。anyone can tell me why?有無得救?

planner2003 發表於 2008-3-13 15:36:34 |顯示全部樓層
我有两棵白蘭, 一棵正常,另一棵開始好似圖中咁,幾支葉咁快速枯爛,昨日即刻cut哂D枯葉,插支激活劑,再噴藥粉水, 唉,唔知掂唔掂. 祈望有高人指點一下.
回復

呵呵笑 發表於 2008-3-14 09:24:21 |顯示全部樓層
如果係水、肥、泥都正常,又冇蟲害,應該係正常落葉,可以修剪下等佢再出番葉,因為依家係春天,出新葉好快嘎
回復

NaNa 發表於 2008-3-14 10:10:58 |顯示全部樓層
乜唔係秋冬先會落葉咩?如果真係落葉會係1,2日之間咁快?不過佢都有D新芽發出嚟。
回復

everydayfan 發表於 2008-3-14 12:10:08 |顯示全部樓層
一夜之間會變到咁?  係咪中左不知名病毒? 流感?
回復

planner2003 發表於 2008-3-14 15:08:34 |顯示全部樓層
呢2日查資料,有可能係 : 炭疽病.

繁殖﹕常用壓條和嫁接繁殖。壓條,于6-7月用高空壓條法,保持濕潤,約2個月后生根。嫁接,以二年生辛夷為砧木,在梅雨季節選取与砧木粗細相同的白蘭花枝條,接后60-70天即愈合,与母株剪离成苗。
栽培﹕春季換盆,增添疏松肥土。澆水是養好白蘭花的關鍵,春季需中午澆水,每次必須澆足,夏季早晚噴水,冬季嚴格控制澆水。生長期每旬施肥1次,花期增施磷肥2-3次,同時剪去病枝、枯枝、徒長枝,摘除部分老葉,以抑制樹勢生長,促進多開花。
病虫害﹕常受炭疽病危害,可用65%代森鋅可濕性粉劑800倍液噴洒。虫害有刺蛾、大蓑蛾和介殼虫危害,用50%殺螟松乳油1000倍液噴殺。
應用﹕白蘭花樹姿优美,葉片清翠碧綠,花朵洁白,香如幽蘭,在南方是園林中的骨干樹种,盆栽可采摘鮮花用于簪佩裝飾。
回復

NaNa 發表於 2008-3-14 15:47:13 |顯示全部樓層
唔明 常受炭疽病危害,可用65%代森鋅可濕性粉劑800倍液噴洒
回復

orchids 發表於 2008-3-14 16:15:41 |顯示全部樓層
我未種過白蘭,但炭疽病在蘭花只會引致黑點或會擴大的黑斑,而且進展不會快到一夜間蔓延全株.
回復

sammy 發表於 2008-3-14 21:33:29 |顯示全部樓層
見過D白蘭樹一夜全落葉, 再開滿一樹花
回復

NaNa 發表於 2008-3-17 10:35:26 |顯示全部樓層
原來應該喺落葉,因我剪晒d葉後呢2曰出新葉。明天post相比大家睇,嚇死我
回復

NaNa 發表於 2008-3-18 09:26:08 |顯示全部樓層
HaHa, the new leaves are coming out la.
tree 1.jpg
回復

jfung 發表於 2008-3-24 23:18:34 |顯示全部樓層
我鍾意白蘭, 都好想種. 早2日都見到有得買, 請問要種幾耐先會有花呢?
回復