Petrocosmea Momo 病了,懇請各位幫忙! (有相) ,謝

作者: bboyce 發表于 2011-6-7 17:18:39
1228 7

1. 係唔係d 根爛左所致?
2. 有何方法解決?
3. 同埋P.  momo 有要咩特別要注意, (如環境, 泥料 等)
d 相可以睇到根ge 情況

1. 係唔係d 根爛左所致?
2. 有何方法解決?
3. 同埋P.  momo 有要咩特別要注意, (如環境, 泥料 等)
mcdull918 發表於 2011-6-9 04:42:46 |顯示全部樓層
joycewsm  小型溫室響上海街佐敦段,有好多食品用具店既,係做復活蛋用既,5蚊隻.另外有朋友響甜品店買布丁外賣都有呢個蛋.
果樹仲有好多透明野架,好多都岩種花用,得閒可以望望,不過得三兩間多款,你可先行完再返轉頭買.

bboyce 開始枯萎同捲曲,枯係舊葉嗎? 捲可能係未適應新環境,而運訊途中焗親有脫水現象,係正常既.新返黎植物應該先去泥去盆,消毒清潔好(呢步懶可以唔做,不過我比較安全),下盆落新泥,之後放溫室幾日比佢適應新環境.習慣左就可以重出黎重見天日 (特別係冇根走莖枝條)

啡色根可能係泥"即" or舊根,如果爛左係"梅"架.我見你相影出黎硬既好似

冇陽光但有光都應該冇問題,佢對光唔太高要求.你可以試試,如果佢有追光情況出現就拎返佢光d地方囉
回復

mcdull918 發表於 2011-6-9 04:42:55 |顯示全部樓層
joycewsm  小型溫室響上海街佐敦段,有好多食品用具店既,係做復活蛋用既,5蚊隻.另外有朋友響甜品店買布丁外賣都有呢個蛋.
果樹仲有好多透明野架,好多都岩種花用,得閒可以望望,不過得三兩間多款,你可先行完再返轉頭買.

bboyce 開始枯萎同捲曲,枯係舊葉嗎? 捲可能係未適應新環境,而運訊途中焗親有脫水現象,係正常既.新返黎植物應該先去泥去盆,消毒清潔好(呢步懶可以唔做,不過我比較安全),下盆落新泥,之後放溫室幾日比佢適應新環境.習慣左就可以重出黎重見天日 (特別係冇根走莖枝條)

啡色根可能係泥"即" or舊根,如果爛左係"梅"架.我見你相影出黎硬既好似

冇陽光但有光都應該冇問題,佢對光唔太高要求.你可以試試,如果佢有追光情況出現就拎返佢光d地方囉
回復

mcdull918 發表於 2011-6-8 05:42:24 |顯示全部樓層

我唔係種 p. momo ,我盆係 P. flaccida,不過大致差唔多,睇下幫唔幫到你.

1. 係唔係d 根爛左所致? <<< 可能你換盆時傷到根,或者佢返到你屋企未隱定,見你既根捲曲唔似爛,似係太乾
2. 有何方法解決? <<< 見你泥好乾同好似幾多雜質,換盆順手換埋泥吧
3. 同埋P.  momo 有要咩特別要注意, (如環境, 泥料 等) <<< 光我就冇理,照放花架,濕就要高,你見佢毛毛葉就知喜濕啦.植料我用三合一泥+多小小珠石溝.用透明盒裝住下面放濕透既水苔保濕,上面 cup 蓋,每日打開一兩個字比佢抖氣,不過有時懶我幾日先開蓋,但相對比佢抖耐d時間先再蓋返.淋水方面,因為有水苔底,淋左既水會流落水苔,一來唔洗濕立立,二來可以保濕,所以成星期先淋水至底出水.你唔鍾意用水苔可以用石仔加水,水唔好過高,以盆底吸唔到水為準,之後加蓋 or 保鮮紙.另外淋水唔好淋到葉面,濕左就即刻用紙巾抹乾,唔係葉會唔令架.

我既小型溫室,不過開始迫,要換個大d啦

全相

小型溫室好靚呀,請問在那兒買?  發表於 2011-6-8 09:00
回復

Exodus 發表於 2011-6-8 03:09:38 |顯示全部樓層
換大盆,高濕,超低光
回復

bboyce 發表於 2011-6-8 14:10:39 |顯示全部樓層
好多謝你們!!!
其實P.momo 係未換盆之前已經開始枯萎同捲曲,個時淋左好多水,可能就係咁病左。
同埋d 根係 啡色 唔係就係代表d 根爛左咩?
咁如果放浴室,但係冇陽光得唔得 ga ?
回復

Dreamer 發表於 2011-6-8 10:00:27 |顯示全部樓層
Exodus 發表於 2011-6-8 03:09
換大盆,高濕,超低光

我的 momo bb 住在洗手間,so far so good!
回復

bboyce 發表於 2011-6-9 15:17:32 |顯示全部樓層
枯左ge 都剪走左la , 有 2 片到.
同埋呢隻momo 都就泥種左3 個月 , 原本好地地, 但係1個月前就開枯, 之後先開始捲曲。
我而家放左佢係浴室,睇下好唔好得番.
回復