泥土好多蟲點算好

作者: h02020456 發表于 2011-6-5 16:28:25
2179 8

咩蟲黎嫁?以前蕃茄就係比呢隻蟲整死, 但估唔到今時今日呢隻蟲又番左黎...
今日一林水走哂出黎,總識跳TIM  其怪既就係,蕃茄身上係搵唔到,只係泥土先有
D葉變成咁
我放大好多黎影, 真實size係->[ , ]<-差不多這一點
h02020456 發表於 2011-6-5 20:48:21 |顯示全部樓層
今日忍唔住,去左買種子間店到問,
一話有蟲佢就比左支殺蟲噴霧黎,支野叫花神 希望有用喇
回復

matt 發表於 2011-6-5 19:42:39 |顯示全部樓層
bio kill長效 你又唔會去食蕃茄葉ga
回復

piepie 發表於 2011-6-7 16:44:19 |顯示全部樓層
哇~影得好清呀!!
回復

h02020456 發表於 2011-6-7 20:56:36 |顯示全部樓層

SOR..放到咁大..隻手係咁震好難影,係差D.
可惜到而家都未知係咩蟲
回復

Zulis 發表於 2011-6-11 11:39:12 |顯示全部樓層
我睇過, 應該係叫 Springtail, 係食泥中既 細菌, molds 同d 腐植質, 對植物無害, wont harm the plants but will only cause eye-sore.

http://www.ext.colostate.edu/pubs/insect/05602.html
http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20100318213425AA7s3qy
回復

h02020456 發表於 2011-6-21 01:16:27 |顯示全部樓層
唔該哂你~,我懷疑之前D泥太濕所以生左呢隻蟲野出黎,
不過個蕃茄都就掛...D葉枯哂,最慘係新生既葉都係咁  佢係咁生係咁枯....
我已經攪唔清係蟲既問題定係唔夠水/肥/太多水
回復

sunsunsun 發表於 2011-6-24 11:27:24 |顯示全部樓層
我既蕃茄都中左, 佢會影響棵植物架, 我d蕃茄授左粉, 但係一直都唔見個果長大, 我用辣椒水殺哂佢地之後, 個果就大得好快, 所以佢呢隻就唔會整死棵野, 都會阻礙植物生長, 都係要清左佢地
回復

sunsunsun 發表於 2011-6-24 11:29:51 |顯示全部樓層
h02020456 發表於 2011-6-21 01:16
唔該哂你~,我懷疑之前D泥太濕所以生左呢隻蟲野出黎,
不過個蕃茄都就掛...D葉枯哂,最慘係新生既葉都係咁  ...

蕃茄係好粗生, 你夠水比佢, 佢唔會咁易死, 我覺得都係d 害蟲令到蕃茄死
回復