【分享】Oxalis Fabaefoli 種子

作者: ahhung68 發表于 2011-6-4 17:53:06
3357 41
之前由一粒種子种, 剛剛嘗試收球, 居然生咗咁鬼多, 相片中的球只係一半, 另一半因為仲"lung"住未殘哂的葉, 所以先埋番佢落泥, 遲啲才再收!

我冇可能種到咁多, 因不想浪費, 睇吓有冇農友肯收留,

諗住會將佢哋分7份, 頭3份分別係每份1粒最大的球, 餘下4份係啲1粒中球搭1粒小球,

但有一個問題, 因啲球較大粒, 寄時驚會壓爛, 想要的朋友請建議如何交收......

eve3313 發表於 2011-6-4 18:12:38 |顯示全部樓層
排隊在此 :-
1) eve3313  (我有盒子3.2cm高, 可郵寄嗎?)   
2)
3)
4)
5)
6)
7)
回復

mcdull918 發表於 2011-6-4 18:16:50 |顯示全部樓層
1) eve3313  (我有盒子3.2cm高, 可郵寄嗎?)   
2) mcdull918 (我天日4pm 會出花街,會留兩三粒鐘吧.如時間不許可再約 )
3)
4)
5)
6)
7)
回復

timidb 發表於 2011-6-4 18:39:48 |顯示全部樓層
2) mcdull918 (我天日4pm 會出花街,會留兩三粒鐘吧.如時間不許可再約 )
3)Timidb (thanks)
4)
5)
6)
7)
回復

namplant 發表於 2011-6-4 18:59:18 |顯示全部樓層
4) namplant
5)
6)
回復

hugopoodle 發表於 2011-6-4 19:01:49 |顯示全部樓層
4) namplant
5)hugopoodle
6)
回復

ahhung68 發表於 2011-6-4 19:04:03 |顯示全部樓層
to eve3313 : 我唔知盒子3.2cm高寄唔寄到呀...我未試過!   
to mcdull918 : 因近排忙, 未必能當面交收, 等六月中小朋友考完試便可, 我再pm你吧

OK 呀,最緊要你方便.反正球根要秋播,有你照顧佢地更好呀 ^^  發表於 2011-6-4 19:44
回復

ylee 發表於 2011-6-4 19:04:16 |顯示全部樓層

4) namplant
6)ylee (thanks郵寄優之良品盒仔ok嗎)
回復

ahhung68 發表於 2011-6-4 19:05:54 |顯示全部樓層
截龍!!!!!
回復

ahhung68 發表於 2011-6-4 19:08:16 |顯示全部樓層
ylee 發表於 2011-6-4 19:04
2) mcdull918 (我天日4pm 會出花街,會留兩三粒 ...

因預留了一份給人, 所以提早截龍, 只能分享6份!!!
回復

ahhung68 發表於 2011-6-4 19:49:34 |顯示全部樓層
to ylee: 我驚你個盒仔會厚, 因給你的中球, 我諗加poppop紙會冇問題啩!
回復

PACO 發表於 2011-6-5 01:12:10 |顯示全部樓層
我可唔可以排定下一半呀?
回復

cherrylwy 發表於 2011-6-5 03:02:50 |顯示全部樓層
ahhung68 發表於 2011-6-4 19:49
to ylee: 我驚你個盒仔會厚, 因給你的中球, 我諗加poppop紙會冇問題啩!

郵寄經驗︰唔好只用泡泡紙, 我試過用'的答'糖盒寄, 番到來個盒碎左, 球根碎埋, '郵差叔叔送信純熟, 迅速送出', 但佢地係唔會同你就住, 郵務員'DUM'印時亦唔會輕手的, 所以極力建議用軟膠盒或一些護膚品樽蓋, 萬無一失。
回復

cherrylwy 發表於 2011-6-5 03:04:45 |顯示全部樓層
同埋點解唔貼分享版既?
回復

amyorchid 發表於 2011-6-5 07:07:23 |顯示全部樓層
4) namplant
6)ylee (thanks郵寄優之良品盒仔ok嗎)
7)amyorchid
回復

amyorchid 發表於 2011-6-5 07:11:56 |顯示全部樓層
amyorchid 發表於 2011-6-5 07:07
2) mcdull918 (我天日4pm 會出花街,會留兩三粒 ...

看不到 "截龍!!!!!" 了

後補, ok ?
回復

ylee 發表於 2011-6-5 08:45:00 |顯示全部樓層
回復 ahhung68 的帖子

ok. thanks. 不過我下星期日下午2-4時都會出花壚,如果你得都可以面交
回復

ahhung68 發表於 2011-6-5 10:15:31 |顯示全部樓層
回復 PACO 的帖子

可以呀, 好快俾到你, 到時再pm你啦
回復

ahhung68 發表於 2011-6-5 10:16:28 |顯示全部樓層
回復 amyorchid 的帖子

我仲有未收的球, 預你一粒啦, 到時我再PM你啦
回復

ahhung68 發表於 2011-6-5 10:17:31 |顯示全部樓層
回復 cherrylwy 的帖子

咁我試吓先, 謝謝你
回復

123下一頁