花佬豬籠草

作者: saiwahc 發表于 2011-6-2 19:26:05
8822 65
花佬係BE 入左
1. 紅蘋果豬籠草
2. 風鈴豬籠草
3. 二齒豬籠草
4.  nepenthes talangensis
5. Nepenthes mirabilis var. echinostoma x rafflesiana

本來D貨係好好,但係D店員放到半死先拎出黎賣.
有興趣快D入貨,如果唔係就係間店到死哂
sundewaholic 發表於 2011-6-2 19:55:03 |顯示全部樓層
where's BE?
回復

alanleung 發表於 2011-6-2 20:27:04 |顯示全部樓層
睇過啦,好多蘢燶哂,死吓死吓咁,很可憐!
回復

dachjoey 發表於 2011-6-2 20:29:25 |顯示全部樓層
alanleung 發表於 2011-6-2 20:27
睇過啦,好多蘢燶哂,死吓死吓咁,很可憐!

唔好意思我想知間shop 響邊呀...
回復

paulpaul 發表於 2011-6-2 21:13:18 |顯示全部樓層
BE係一間外國網店
回復

dtyhbv 發表於 2011-6-2 21:25:55 |顯示全部樓層
半死+EXPENSIVE....i won't buy it..although i want 風鈴
回復

Monk's 發表於 2011-6-2 21:41:20 |顯示全部樓層
價錢貴是問題,但豬要適應新環境,好容易便枯籠.
如果植株除了枯籠本身健壯,都值得考慮.
我養開的虎克豬自我搬家後都要適應大半年才結籠
回復

saiwahc 發表於 2011-6-3 15:40:12 |顯示全部樓層
間野d人實在唔識去 handle d 坐完飛機的豬籠草,
平時d 新貨就算枯少少籠同葉, 如果handle得好, d 葉色都有生氣的.
但花佬真係搞到d 靚靚豬籠草差唔多死哂咁濟, 一睇d葉色就知好唔健康
回復

Monk's 發表於 2011-6-3 18:12:10 |顯示全部樓層
今日上午看過,發現都係等下批貨先...
回復

alanleung 發表於 2011-6-3 19:13:53 |顯示全部樓層
下批貨他們能處理得好些嗎? 哈哈~
回復

kinangus 發表於 2011-6-3 19:23:17 |顯示全部樓層
今次d二齒都係由BE番的嗎?
好細棵哦~~
回復

saiwahc 發表於 2011-6-4 00:16:39 |顯示全部樓層
回復 kinangus 的帖子

應該全部都係BE 貨.
二齒好似係BE的新種
回復

milan080320 發表於 2011-6-4 08:10:52 |顯示全部樓層
回復 saiwahc 的帖子

蘋果豬開箱當日不錯,有個叔叔買了盆,未標價錢時好似賣$@@) xdd
風鈴狀態一般
二齒差到爆,送給我都未必養的活=_=
talangensis一般蝕友最好不要接觸=_=
mirabilis var. echinostoma x rafflesiana 咁多貨之中算好,不過距離開箱日己經有一星期,不知死活如何-_-
回復

saiwahc 發表於 2011-6-4 13:37:57 |顯示全部樓層
回復 milan080320 的帖子

師兄可以講下  talangensis的難度嗎?
回復

milan080320 發表於 2011-6-4 14:34:51 |顯示全部樓層
回復 saiwahc 的帖子

請購買冰箱栽培
回復

豆腐仔 發表於 2011-6-4 16:39:19 |顯示全部樓層
我就係佢開箱後一日.. 就去買左兩盆... 風鈴...
其實個人覺得... 只要用心咁去比個好環境D 豬生長.... 應該唔難救架..

我果兩盆.. 開頭分開唔同地方種..
一棵落缸.. 長期有水流.. KEEP 23度... 濕度80%以上
另一棵就用杯種.. 濕度70%, 26至30度..
發現兩棵都生.. 仲出番好多根..
但因為熱果棵生得無咁快. 都係移埋落缸..

唔駛一星期.. D 斷根已經生長左好多..

其實花佬呢批豬.. 番黎果日都好壯下..
若果早D 買番去.. 都好易救到..
回復

saiwahc 發表於 2011-6-5 01:25:32 |顯示全部樓層
回復 豆腐仔 的帖子

希望有多D人可以救下D批豬喇~~
但其實最緊要,係花佬D人要學下點去handle下一批貨囉
回復

wilson 發表於 2011-6-5 02:00:18 |顯示全部樓層
今天看過mirabilis var. echinostoma x rafflesiana好弱但教到
回復

wilson 發表於 2011-6-5 02:01:10 |顯示全部樓層
saiwahc 發表於 2011-6-5 01:25
回復 豆腐仔 的帖子

希望有多D人可以救下D批豬喇~~

人家做生意只求盡快現賣
回復

saiwahc 發表於 2011-6-5 16:33:44 |顯示全部樓層
回復 wilson 的帖子

如果佢係盡快現賣我又唔介意呀,最好一落飛機未落盆就賣俾我.
早三個星期我見到D豬,問個店員幾$$, 佢話: '未出街,要焗靚先賣'
結果D靚豬俾佢地'焗'足三個星期半死先拎出賣,吹脤.

我都唔介意立刻買 :)  發表於 2011-6-5 16:36
回復

1234下一頁